Επιχείρηση “IRINI”: Δραστηριότητα Ιουλίου 2023

Τον Ιούλιο 2023, η ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI που διεξάγεται στην Κεντρική Μεσόγειο, ερεύνησε 491 εμπορικά πλοία μέσω ασύρματων κλήσεων (από 11059 πλοία) και πραγματοποίησε 16 επιβιβάσεις/νηοψίες πλοίων με συναίνεση Πλοιάρχου (από 537 πλοία). Η Επιχείρηση δεν έθεσε υπό επιτήρηση νέες ύποπτες πτήσεις (από 1153 πτήσεις) ενώ συνέχισε την επιτήρηση 25 αεροδρομίων (και διαδρόμων προσγείωσης) και 16 λιμένων (και τερματικών πετρελαίου).

Ιστορική αναδρομή της Επιχείρησης EUNAVFOR MED “IRINI”

Μετά την 1η Σύνοδο του Βερολίνου, τος Συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε την έναρξη, στις 31 Μαρτίου 2020, νέας στρατιωτικής επιχείρησης με την επωνυμία EUNAVOR MED IRINI με σκοπό την εφαρμογή του embargo όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η Επιχείρηση IRINI είναι τμήμα της ολοκληρωμένης προσέγγισης της Ευρώπης στη Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές προσπάθειες να επανέλθει η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα.

Οι στόχοι της Επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI είναι:

  • η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης όπλων, με την υποστήριξη της εφαρμογής του embargo όπλων στη Λιβύη που βασίζεται στις συναφείς Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (κύριος στόχος)
  • η συλλογή πληροφοριών για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ιδίως λόγω των επιπτώσεων του στη Λιβυκή οικονομία και την ενδεχόμενη χρήση των προσόδων του στη χρηματοδότηση της αγοράς όπλων
  • η συνδρομή στην καταστροφή του τρόπου δράσης της διακίνησης μεταναστών μέσω συλλογής πληροφοριών από εναέρια μέσα και διαμοιρασμού τους με τον FRONTEX (τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνορακτοφυλακής) και με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές
  • η υποστήριξη ανάπτυξης της Λιβυκής Ακτοφυλακής και των δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης του Λιβυκού Ναυτικού, μέσω εκπαιδεύσεων. Ο εν λόγω στόχος δεν έχει υλοποιηθεί, ακόμη.

Αποτελέσματα της Επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI

Από την έναρξή της, η Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI επιβιβάστηκε σε και επιθεώρησε 25 ύποπτα πλοία.  Σε τρεις περιπτώσεις, η Επιχείρηση κατάσχεσε φορτία, θεωρούμενα ως παραβιάζοντα το embargo όπλων του ΟΗΕ και οδήγησαν τα πλοία σε λιμένα κράτους-μέλους ΕΕ.  Ένα κράτος σημαίας (Τουρκία) αρνήθηκε να συναινέσει στην επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων πλοίων του σε δέκα (10) περιπτώσεις.

Επίσης, η Επιχείρηση IRINI ερεύνησε 11059 εμπορικά πλοία μέσω αιτημάτων παροχής πληροφοριών υποβληθέντων με ασύρματη επικοινωνία VHF (γνωστά ως hailing) ενώ έκανε νηοψία σε 537 πλοία με τη συναίνεση του Πλοιάρχου τους (γνωστές ως φιλικές προσεγγίσεις*).

Επιπλέον, η Επιχείρηση ερεύνησε 

  • 1 153 ύποπτες πτήσεις 
  • 25 αερολιμένες και 16 λιμένες και
  • υπέβαλαν 42 ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ΟΗΕ για τη Λιβύη.  Οι περισσότερες αναφέρονταν σε παραβιάσεις ή ενδεχόμενες παραβιάσεις του embargo όπλων και λαθρεμπορίας πετρελαίου στα δυτικά και ανατολικά τμήματα της χώρας.

Τέλος, χάρη στο Τμήμα Ποινικών Πληροφοριών της Επιχείρησης, η IRINI απέστειλε στις Αρχές επιβολής νόμου 80 συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων πλοίων σε λιμένες κρατών-μελών της ΕΕ, εκ των οποίων υλοποιήθηκαν οι 63.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα κατέδειξαν την αποτελεσματικότητα και την αντικειμενικότητα της Επιχείρησης IRINI.

* Επιθεωρήσεις ή φιλικές προσεγγίσεις διεξάγονται πάντοτε σύμφωνα με το πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σεβόμενες απόλυτα το διεθνές δίκαιο και χωρίς να επηρεάζουν τον προγραμματισμό των πλοίων. (επικαιροποίηση στοιχείων ως την 1η Αυγούστου 2023)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο