Έκτη ακριβότερη στην ΕΕ η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού το 2024

Σε μια από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης αναδείχθηκε το 2024 η ελληνική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά την περασμένη χρονιά είχε την 6η ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα, με το μέσο όρο του έτους να διαμορφώνεται στα 100,96 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι πέντε χώρες της Ε.Ε. που είχαν ακριβότερες τιμές ήταν δύο νησιωτικές, η Μάλτα με 112,21 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ιρλανδία με 108,98 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακολουθούν τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: η Ιταλία με 108,52 ευρώ η μεγαβατώρα, η Ρουμανία με 103,5 ευρώ η μεγαβατώρα και η Βουλγαρία με 102,56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αμέσως μετά την Ελλάδα την πρώτη δεκάδα των ακριβότερων αγορών ηλεκτρισμού συμπληρώνουν η Ουγγαρία (100,87 ευρώ η μεγαβατώρα), η Πολωνία (96,29 ευρώ η μεγαβατώρα), η Κροατία (94,73 ευρώ η μεγαβατώρα) και η Σλοβακία (92,93 ευρώ η μεγαβατώρα).

Στον αντίποδα οι φθηνότερες αγορές της περυσινής χρονιάς ήταν οι Σκανδιναβικές. Η χαμηλότερη μέση τιμή του έτους διαμορφώθηκε στη Σουηδία, με 36,47 ευρώ η μεγαβατώρα, ακολουθεί η Νορβηγία με 39,77 ευρώ η μεγαβατώρα και η Φινλανδία με 45,59 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην τέταρτη θέση η “πυρηνική” Γαλλία με 58,09 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ακολουθούν οι δύο χώρες της Ιβηρικής η Ισπανία με 63,25 ευρώ η μεγαβατώρα και η Πορτογαλία με 63,65 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αισθητά χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν και στην Κεντρική Ευρώπη: στο Βέλγιο η μέση τιμή ήταν 70,36 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ολλανδία 77,35 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γερμανία 78,57 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Αυστρία 81,57 ευρώ η μεγαβατώρα.

Χάσμα

Οι τιμές του 2024 έρχονται να επιβεβαιώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της “απομονωμένης” νοτιοανατολικής Ευρώπης και των διασυνδεδεμένων αγορών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Βεβαίως οι φθηνότερες αγορές είναι εκείνες που διαθέτουν άφθονη πρόσβαση σε πυρηνική αλλά και ανανεώσιμη ενέργεια, όπως οι χώρες της Σκανδιναβίας, όπου το σύστημα τροφοδοτείται από τις πυρηνικές μονάδες της Σουηδίας, αλλά και τις ΑΠΕ κυρίως της Δανίας.

Στον αντίποδα, οι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω των ελλιπών διασυνδέσεων, παραμένουν αποκομμένες από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2024 η αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επηρεάστηκε από τη μίνι ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, που οδήγησε σε ακραίες τιμές σε όλες της αγορές από την Ουγγαρία και νοτιότερα.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ώρα της κρίσης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Εντός του επόμενου διαστήματος, με ιδιαίτερη καθυστέρηση, αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για τα αναδρομικά 11 μηνών που αφορούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και το «μαχαίρι» σε δώρα και επιδόματα τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές. Είναι το «μεγάλο» πακέτο

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: «Αδύνατη» η προστασία όλων των υποθαλάσσιων υποδομών

Είναι «αδύνατο» οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να προστατεύσουν από μια ενδεχόμενη δολιοφθορά όλες τις ευαίσθητες υποθαλάσσιες υποδομές, καλώδια και αγωγούς, δεδομένου του εύρους του δικτύου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας ειδικός σε αυτά τα θέματα. «Δεν μπορείτε να

Μείωση των περιστατικών πειρατείας αλλά και ανάγκη για επαγρύπνηση

Οριακά μειωμένος ήταν ο αριθμός των ληστρικών επιθέσεων εναντίον πλοίων το 2024 συγκριτικά με το 2023. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 116 τέτοια περιστατικά πέρυσι έναντι 120 το 2023 και 115 το 2022. Αναλυτικότερα, δράστες επιβιβάστηκαν σε 94 πλοία, επιχειρήθηκαν 13 επιθέσεις και

ΓΕΝ: Τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, στον Αντιναύαρχο Χρήστο Σασιάκο ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, εκπροσωπώντας

Μετάβαση στο περιεχόμενο