ΕΛ.ΑΣ και Europol συνέλαβαν βασικό μέλος κυκλώματος πλαστογραφίας και παράνομης προώθησης μεταναστών

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη EUROPOL και εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών

 

Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες χτες, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, συνελήφθη αλλοδαπός, βασικό μέλος κυκλώματος πλαστογραφίας και παράνομης προώθησης μεταναστών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών που στερούνται νόμιμων εγγράφων καθώς και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Η σύλληψη είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας των αστυνομικών Αρχών της Ελλάδας και της Γερμανίας, σε συνεργασία με την EUROPOL.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολύμηνων ερευνών διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς δραστηριοποιούταν στο χώρο της πλαστογραφίας και παράνομης προώθησης μεταναστών τουλάχιστον από το 2021, προβαίνοντας στη συστηματική διακίνηση, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (πλαστών, νοθευμένων ή γνήσιων).

Από τη δράση του, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από το 2021, αποκόμιζε σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι εμπορευόταν δελτία ταυτότητας ευρωπαϊκών χωρών έναντι του ποσού των 330 ευρώ έκαστο.

Περαιτέρω το εύρος της δράσης του καταδεικνύεται από το πλήθος των κατασχεθέντων φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου τρίτων προσώπων καθώς και υλικών όπως διαφάνειες με απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστών εγγράφων.

Συνολικά, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 13 ταυτότητες,
 • 8 διαβατήρια,
 • 8 άδειες διαμονής,
 • 3 προξενικές θεωρήσεις (VISA),
 • 750 Ευρώ,
 • άδεια ικανότητας οδήγησης,
 • δελτίο αιτούντος Διεθνή Προστασία,
 • διαφάνειες με απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας διαβατηρίων,
 • ταχυδρομικοί φάκελοι και αποδείξεις δεμάτων,
 • φωτογραφίες τρίτων προσώπων (τύπου διαβατηρίου),
 • συσκευή ανίχνευσης U.V. και μικροϋλικά που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων και
 • κινητό τηλέφωνο.

Όλα τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγραφα θα αποσταλούν για εργαστηριακό έλεγχο σε αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Ποιος Μεθοδεύει Διάλυση των ΜΤ (Σ-Ν-Α) και Ένταξη στον ΕΦΚΑ;

Τον Οκτώβριο του 2012 η Ανεξάρτητη κίνηση Στρατιωτικών Α.Κι.Σ στην οποία συμμετείχαν δύο μέλη του παρόντος Διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΑΣ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος του ΜΤΣ, για να πάρουν στη συνέχεια την σκυτάλη το 2014, οι επίκουροι

Γαλλία: “Πόλεμος” για το αρδευτικό νερό

Βίαιες συγκρούσεις στη νοτιοδυτική Γαλλία με πολλούς τραυματίες. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην κατασκευή δεξαμενών νερού από τα υπόγεια ύδατα για την εξυπηρέτηση μεγαλοαγροτών. Στον πόλεμο για τις συντάξεις προστέθηκε από χθες και ο πόλεμος για το νερό. Ένας βίαιος πόλεμος, με

Μετάβαση στο περιεχόμενο