Ελεύθερος με όρους ο 55χρονος για το κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο 55χρονος Έλληνας κάτοικος Κω, που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε «κύκλωμα» διευκόλυνσης παράνομης διαμονής αλλοδαπών εξαρθρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, από το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον πέντε άτομα και στα χέρια των διωκτικών αρχών της Κω βρίσκονται δύο άνδρες Τουρκικής καταγωγής ο ένας εκ των οποίων διέμενε στο νησί και δύο Έλληνες, ενώ αναζητείται ένας ακόμα αλλοδαπός που φέρεται ως «αρχηγικό μέλος» της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι ανωτέρω τέσσερις αλλοδαποί και ημεδαποί συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παραμονής διανομής πολιτών τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή, εκ των οποίων οι δύο αλλοδαποί και ο ένας ημεδαπός κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ το Σάββατο (29 Ιανουαρίου 2022) έγινε και η απολογία του έταιρου ημεδαπού στον Ανακριτή Κω, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Πιο αναλυτικά, ο 55χρονος συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Παναγιώτη Αβρίθη προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και αρνήθηκε όχι μόνο τα όσα του καταλογίζονται αλλά και κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος ενεπλάκη στην υπόθεση εξαιτίας των όσων ένας εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων δήλωσε στις διωκτικές αρχές και με τον οποίο τυγχάνει να είναι γείτονες.

Ο αλλοδαπός φέρεται να είπε πως στην όλη προώθηση των αλλοδαπών μεταναστών «βοηθάει» και ο 55χρονος, κάτι που σύμφωνα με τα όσα ο τελευταίος ισχυρίστηκε,  όχι μόνο δεν ισχύει αλλά πιθανότατα να έγινε και με σκοπό να ενισχύσει την αξιοπιστία του προς τους «συνεργάτες» του, ο αλλοδαπός συγκατηγορούμενός του. Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται εκτός από τον 55χρονο να εμπλέκει στις καταθέσεις του και ένα ακόμα άτομο που δήθεν υπηρετεί στο λιμενικό αλλά το όνομάα του δεν υπάρχει πουθενά.

Τελικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης  υπήρξε συνεργασία του Λιμεναρχείου Κω με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου 2022 όταν το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές της νήσου Κω με κατεύθυνση προς την Τουρκία.
Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων ακινητοποιήθηκε το ταχύπλοο και ο χειριστής του οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Κω, για εξακρίβωση στοιχείων.

Παράλληλα, τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας  του Λιμεναρχείου Κω, εντόπισαν στην χερσαία περιοχή έξι (06) αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την οικεία Λιμενική Αρχή, ο ως άνω χειριστής αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως ο διακινητής τους ο οποίος και συνελήφθη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών (03) επιπλέον ατόμων, ενός αλλοδαπού και δύο ημεδαπών για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν. Παράλληλα διενεργήθηκαν και τρεις νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντω στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων

• Ένα (01) κυνηγητικό όπλο ITHACA model 37.
• Ένα (01) πιστόλι ρεπλίκα “WALTHER P990”, χρώματος μαύρο.
• Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαέξι (16) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κόκκινη.

• Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκατέσσερα (14) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κίτρινη.
• Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας έντεκα και μισό (11,5) εκατοστά και λαβή χρώματος πράσινη με σκάλισμα.
• Μια (01) ηλεκτρονική διόπτρα νυκτός μάρκας “OSPREY GLOBAL”.
• Ένας (01) ηλεκτρονικός πλοηγός (GPS) θαλάσσης μάρκας “CONDOR F-238”, χρώματος πράσινο.

• Μια (01) μονάδα ηλεκτρονικού Υπολογιστή χρώματος γκρι-μαύρο άνευ διακριτικών χαρακτηριστικών.
• Ένας (01) φορητός υπολογιστής μάρκας HP χρώματος μαύρο.
• Ένας (01) σκληρός δίσκος υπολογιστή μάρκας TOSHIBA.
• Ένας (01) φορητός αποσπώμενος δίσκος αποθήκευσης (USB) χρώματος λευκό.
• Δεκαοχτώ (18) κινητά τηλέφωνα.

• Μια βιντεοκάμερα μάρκας TOSHIBA, χρώματος μαύρο, με μια κάρτα SD.
• Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μάρκας CASIO, χρώματος χρυσαφί, με μια κάρτα SD SANDISK.
• Μια (01) φωτογραφική μηχανή μάρκας “CANON”, χρώματος μαύρο.
• Εννέα (09) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.
• Δέκα (10) βιβλιάρια τραπέζης

Οι «ρόλοι» των μελών του «κυκλώματος»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, την προηγούμενη εβδομάδα για την υπόθεση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν συγκεκριμένους «ρόλους», σε ό,τι αφορά τη μεταφορά από την Τουρκία αλλοδαπών, την παραλαβή και φιλοξενία αυτών σε “safe houses”, μέχρι και την προμήθεια πλαστών εγγράφων. Το δε κόστος για όλα τα παραπάνω για κάθε αλλοδαπό μεταφερόμενο ανερχόταν στις 4.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις συλληφθέντες, που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν ως εξής: ο ένας εκ των αλλοδαπών αναλάμβανε ως καπετάνιος να μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω, ο δεύτερος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος της Κω, παρακολουθούσε τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών και παραλάμβανε τους παράνομους μετανάστες από την παραλία.
Ο ένας εκ των ημεδαπών, επίσης παραλάμβανε τους παράνομους αλλοδαπούς από την παραλία, τους έκρυβε σε “safe houses”, ενώ τους προμήθευε και με πλαστά έγγραφα τα οποία παραλάμβανε μέσω ταχυδρομείου από αποστολέα στην Αθήνα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με μεγαλοδιακινητή από την Τουρκία.

Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν σε κλειστό φάκελο και διανέμονταν στους παράνομους μετανάστες στα “safe houses”, με σκοπό την έξοδό τους από το νησί. Ο δεύτερος ημεδαπός φέρεται ότι είχε τις επικοινωνίες με το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητείται προκειμένου να διευθετηθούν οι διαδικασίες της παράνομης μεταφοράς.

Το όφελος των παράνομων κερδών που αποκόμιζαν τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ κατά κεφαλήν για την παράνομη είσοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο