Ελλάδα-Αλβανία κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ -Η «συγγνώμη» του Ράμα στον Μητσοτάκη

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική πλευρά για επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με την αλβανική κυβέρνηση ώστε οι δύο χώρες να υπογράψουν το συνυποσχετικό προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Το θέμα βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την πεποίθηση του ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη. Συμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και έχουν κλείσει τα βασικά σημεία σε τεχνικό επίπεδο, με τις εκκρεμότητες να χαρακτηριζονται επουσιώδεις.

Αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάρτιση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελούσε ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Το ζήτημα πλέον χαρακτηρίζεται καθαρά πολιτικό και εξαρτάται από την βούληση της αλβανικής ηγεσίας να κλειδώσει η συμφωνία. «Η βούληση αυτή υπαρχει» εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες και αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι η δέσμευση του πολιτικού συστήματος της γειτονικής χώρας ότι η λύση θα είναι οριστική και δεσμευτική χωρίς να σημειωθούν οι παλινωδίες του 2009 που οδήγησαν στην κατάρρευση της τότε συμφωνίας με ευθύνη της Αλβανίας και την υποδαύλιση της Τουρκίας.

Για αυτό το λόγο έχει σημασία η στάση της αντιπολίτευσης και η δυνατότητα του Έντι Ράμα να εγγυηθεί την διαδικασία, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση ήταν οι επαφές που είχε χθες ο Νίκος Δενδιας με όλες τις πολιτικές πτέρυγες της αλβανικής Βουλής και ο κ. Μητσοτακης συναντησε επισης τον νεο πρόεδρο της Αλβανίας και την πρόεδρο της Βουλής. Αν αυτό διασφαλιστεί, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά οι δύο χώρες μπορούν να φτάσουν στην υπογραφή του συνυποσχετικού μέσα σε λίγους μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές στην Ελλάδα.

Το μήνυμα προς την Τουρκία και η Ελληνική μειονότητα
Η κοινή προσφυγή Ελλάδας και Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ολοκληρώσει έναν κύκλο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τις χώρες της περιοχής-προηγήθηκαν Ιταλία και Αίγυπτος- στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι η επίλυση τέτοιων διαφόρων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Στη συνάντηση με τον κ. Ράμα, ο πρωθυπουργός έθεσε ακόμα τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα και την στήριξη της Αθήνας, εκφράζοντας την πρόθεση του να πραγματοποιήσει το συντομότερο δυνατόν την επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρο που αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, ο κ. Ραμα εξέφρασε δημοσίως την πρόθεση του να συνοδεύσει τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν.

Η «συγγνώμη» και τα εγκώμια του Ράμα στον Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός μετέβη στο γραφείο του κ. Ράμα με την πρόθεση να εκφράσει την έκπληξη, αλλά και την ενόχληση από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού κατά της Ελλάδας, στις οποίες φέρεται να κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ. Ο κ. Ράμα, όμως φρόντισε να διαψεύσει το δημοσίευμα κατά την έναρξη της συνάντησης ζητώντας συγγνώμη. «Συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν, δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προκάλεσε χαμόγελα στην κυβερνητική αποστολή όταν είπε πως παρότι είναι σοσιαλιστής “δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα».

Ελλάδα-Αλβανία κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ -Η «συγγνώμη» του Ράμα στον Μητσοτάκη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):