Έλληνες ψαράδες: «Το επάγγελμά μας δεν είναι βιώσιμο»-Τα μεγάλα προβλήματα

Η εφαρμογή μίας ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τα ζυγίσματα της ψαριάς τάραξε τις τελευταίες ημέρες τα νερά της ελληνικής αλιείας και έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

Τελικά, υπήρξαν προσαρμογές στην εφαρμογή της οδηγίας που ικανοποίησαν τους Έλληνες αλιείς, ωστόσο, η μεγάλη εικόνα παραμένει προβληματική.

«Το επάγγελμά μας δεν είναι πλέον βιώσιμο», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reporter.gr ο γγ της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας, Γιάννης Αθηναίος.

Αφορμή για το ξέσπασμα των ψαράδων, αποτέλεσε η νέα υποχρέωση για δύο ζυγίσματα, αλλά και για τήρηση βιβλίων-αρχείων τριετίας μέσα στις τράτες. Μία πολύπλοκη δηλαδή διαδικασία που δημιουργούσε πρόβλημα ιδιαίτερα για τους ψαράδες μεγαλύτερης ηλικίας. Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε μάλιστα να γίνεται με ειδικές πιστοποιημένες ζυγαριές, που εκτός από το ότι έχουν ένα σημαντικό κόστος (περίπου 300 ευρώ + 60 ευρώ το χρόνο για πιστοποίηση), είναι διαθέσιμες μόνο στην Αθήνα.

Κατόπιν συνάντησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, φαίνεται πως η διάταξη για τις πιστοποιήσεις αποσύρθηκε, ενώ οι ψαράδες έλαβαν την υπόσχεση πως γενικώς το πλαίσιο δεν θα είναι τελικά τόσο αυστηρό. Αναμένουν βέβαια την τελική εγκύκλιο, αλλά αισιοδοξούν πως θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα ζητούν.

Ο κ. Αθηναίος επιμένει, πάντως, μιλώντας στο Reporter.gr πως τα προβλήματα του κλάδου παραμένουν μεγάλα. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ στα χαρτιά τα αλιευτικά σκάφη είναι 13.000, στη θάλασσα δεν βγαίνουν περισσότερα από 8.000 σκάφη και πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να τα πουλήσουν και έχουν ήδη αλλάξει δουλειά.

«Ο στόλος είναι απαρχαιωμένος και πολλοί ψαράδες είναι μεγάλης ηλικίας και ανεκπαίδευτοι», λέει ο κ. Αθηναίος, εξηγώντας γιατί είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο απαιτήσεις, ιδιαίτερα από τους κανονισμούς της ΕΕ, που απαιτούν γνώσεις και εξοικείωση με νέες τεχνολογίες.

Προβλήματα έχουν, όμως και οι νεότερης ηλικίας ψαράδες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όπως σημειώνει ο κ. Αθηναίος «τα αλιεύματα έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά έχουμε κρατήσει τις τιμές σταθερές, χωρίς να έχουμε πάρει κάποια βοήθεια από το κράτος».

Επιπλέον σημειώνει τα θηλαστικά έχουν αυξηθεί και εκτός από το ότι μειώνουν τα αλιεύματα, προκαλούν και ζημιές στα σκάφη.

Ο κ. Αθηναίου υποστηρίζει πως δελφίνια, φώκιες και άλλα θηλαστικά της θάλασσας προκαλούν πλέον ζημιές στα σκάφη και στα δίχτυα τους σε καθημερινή βάση. Το κράτος δίνει αποζημιώσεις ανά τριετία που, όμως, αντιστοιχούν σε ζημιές που προκύπτουν μέσα σε δύο μόλις μήνες.

Ερασιτέχνες ψαράδες

Οι Έλληνες επαγγελματίες αλιείς καταγγέλλουν επίσης αθέμιτο ανταγωνισμό από τους ερασιτέχνες ψαράδες. Όπως λέει ο κ. Αθηναίος, οι ψαράδες δεν έχουν πρόβλημα με τους ερασιτέχνες, αλλά ζητούν προστασία από την πολιτεία.

Οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν πληρώνουν τίποτα στο κράτος και παράλληλα διεισδύουν στις πωλήσεις σε επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες.

«Δημιουργείται έτσι αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά το κράτος δεν κάνει τίποτα», σημειώνει ο Γιάννης Αθηναίος και καταλήγει επαναλαμβάνοντας πως οι Έλληνες αλιείς βλέπουν συνεχώς τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται, ενώ τα αλιεύματα και τα έσοδά τους μειώνονται.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα «μυστικά» για το επίδομα των 800 ευρώ σε ενοικιαστές – Τα κριτήρια για κύρια και φοιτητική κατοικία

Νέα μέτρα στήριξης για συνταξιούχους και ενοικιαστές ύψους 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε στην συνέχεια το επιτελείο του υπ. Οικονομικών. «Το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί έναν ασφαλή βατήρα», ανέφερε ο υπουργός

Β. Κικίλιας στη συνάντηση με ΠΝΟ: Θα συνεργαστούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια προς όφελος των ναυτικών και της ναυτιλιακής κοινότητας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συνάντηση εργασίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Α’ Υπαρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Χρήστου Κοντορουχά, με

Στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων – Κέντρου Αμέσου Δράσεως του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για το έτος 2024

Από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ανακοινώνεται η δραστηριότητα του Κέντρου Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.) – Κέντρου Αμέσου Δράσεως (Κ.Α.Δ.) κατά το έτος 2024. Στους πίνακες, σχεδιαγράμματα και γραφήματα που επισυνάπτονται προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές αποστολές που ανελήφθησαν από το Κ.ΕΠΙΧ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Β. Κικίλιας στη «Ναυτεμπορική»: Στόχος μας η συγκράτηση των τιμών στα εισιτήρια»

«Στόχος μας είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μείωση τιμών σε κάποιες κατηγορίες, όπως στα ταχύπλοα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και

Μετάβαση στο περιεχόμενο