Ελληνική ναυτιλία: Αύξησαν την παρουσία τους οι ελληνικές τράπεζες

Η Eurobank έχει το μεγαλύτερο δανειακό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο

Σημαντική αύξηση της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών καταγράφεται στην ελληνική ναυτιλία, με την Eurobank να διαθέτει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin.  Στον αντίποδα, μειώθηκε ελαφρώς το συνολικό τραπεζικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της ελληνικής ναυτιλίας.

Η τραπεζική χρηματοδότηση πλοίων για την ελληνική ναυτιλία μειώθηκε κατά 2% κατά τη διάρκεια του 2023 . Τα συνολικά δάνεια για την ελληνική ναυτιλία, (τόσο τα αντληθέντα όσο και τα δεσμευμένα αλλά μη αντληθέντα) που έχουν καταγραφεί τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως στις 31/12/2023 είναι μειωμένα στα 50.891,42 δολάρια έναντι 51.909,77 εκατ. δολαρίων το 2022 και  52.580,03 εκατ. δολαρίων το 2021. Πάντως παρά τη μείωση παραμένουν πάνω από τα 49.794,51 εκατ. δολ. του 2020 που είναι το χαμηλότερο ποσό από το 2016.

Ωστόσο το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας αυξήθηκε το 2023. Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τη μόνη ομάδα που παρουσιάζει ανάπτυξη, με 12,25%, η οποία είναι αρκετά πιο δυναμική από το περσινό 3,7%. Η ανοδική τάση συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 2017.

H ελληνική τράπεζα με την μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική ναυτιλία είναι η Eurobank με 4,003 δισ. δολ δανειακό χαρτοφυλάκιο και ακολουθούν οι Πειραιώς με 3,7 δισ. δολ η Alpha bank με 3,69 δισ. δολ και η Εθνική Τράπεζα με 3,32 δισ. δολ.

Οι διεθνείς τράπεζες χωρίς ελληνική παρουσία (γραφείο στην Ελλάδα) παρουσιάζουν μείωση κατά 9,59% στις χρηματοδοτήσεις ενώ οι Διεθνείς Τράπεζες με ελληνική παρουσία επέστρεψαν μετά την αύξηση του 2022 στη μείωση του χαρτοφυλακίου τους κατά 2,23% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των τριών τραπεζικών ομάδων (ελληνικές, διεθνείς με παρουσία στην Ελλάδα, διεθνείς χωρίς παρουσία στην Ελλάδα). 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι διεθνείς τράπεζες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώνουν τα περιθώρια δανεισμού τους υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά τους, σημειώνει η Petrofin.

Ο αριθμός των τραπεζών που συμμετέχουν στην χρηματοδότηση ελληνόκτητων  πλοίων παρέμεινε ο ίδιος. Η UBS (Credit Suisse) εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση, παρά την περαιτέρω μείωση του χαρτοφυλακίου κατά 7,27%.

Οι 10 τράπεζες με το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο στην ελληνική ναυτιλία, αύξησαν τον δανεισμό στα σε 33,1 δισ. δολάρια έναντι 32,1 δισ. δολαρίων το 2022 και 30,45 δισ. δολαρίων το 2021. Το μερίδιο αγοράς τους ανήλθε στο 65% από 62% το 2022, έναντι 57,9% το 2021 και 58,25% το 2020.

Η σταθερή μείωση της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό (0,4% το 2023). Το μερίδιο αγοράς τους έχει αυξηθεί στο 74,02% πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2021, ενώ το 2022 ήταν 72,89%, και 74,33% το 2021

Πιστεύεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που παραμένουν στην ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στον τομέα αυτό, σύμφωνα με την Petrofin.

Συνολικά, το 2023 θεωρείται ως ένα έτος κατά το οποίο η τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις στην επίτευξη αύξησης των δανείων, παρά την προθυμία των τραπεζών να το πράξουν.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οχτώ Αιγύπτιοι οι διακινητές που μετέφεραν 507 μετανάστες από τη Λιβύη στη Γαύδο – Συνελήφθησαν από το Λιμενικό

Στη σύλληψη οχτώ Αιγυπτίων που αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των 507 παράνομων μεταναστών που μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στη Γαύδο τα ξημερώματα της Τετάρτης προχώρησε το Λιμενικό. Οι οκτώ άνδρες από την Αίγυπτο, ηλικίας 20, 24, 25, 33, 34, 34,

Κατηγορούνται για κατασκοπεία οι τέσσερις Κινέζοι που φωτογράφιζαν Rafale στην Τανάγρα

Σε υπόθεση με διαστάσεις εθνικής ασφάλειας εξελίσσεται το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στην Τανάγρα, όπου τέσσερις υπήκοοι Κίνας – δύο άνδρες, μία γυναίκα και ένας νεαρός – συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να φωτογραφίζουν ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ)

Έρχεται μίνι ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς – Όλα τα ονόματα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές που έχει αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης. Αυτή την φορά οι αλλαγές δεν θα είναι πολλές αφού μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό τον περασμένο Αύγουστο η ηγετική ομάδα έχει εντοπίσει

Μπλόκο στις μεταναστευτικές ροές με δέσμη μέτρων – Βολές από την αντιπολίτευση και επανενεργοποίηση της «Ομάδας Ευρώπη» για Λιβύη

Μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει στέλνει η κυβέρνηση, με δέσμη σκληρών μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή της δράσης διακινητών. Την ίδια ώρα, ξεδιπλώνεται επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, η οποία δέχεται τον κύριο

Μετάβαση στο περιεχόμενο