Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο και τα «απόνερα» της έντασης στην Κάσο

Η Άγκυρα επανέφερε τις θέσεις της για την τουρκική υφαλοκρηπίδα

Tη σοβαρότητα της κατάστασης που εκτυλίχθηκε στα νότια Κάσου και Καρπάθου κατά το προηγούμενο 48ωρο, με τη συγκέντρωση στολίσκου τουρκικών πολεμικών, που είχε στόχο να αναδείξει την πάγια άποψη της Άγκυρας ότι έξι μίλια νότια των νησιών ξεκινάει η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αναδεικνύει η ένταση των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου η κρίση να εκτονωθεί.

Σε όλα τα πιθανά επίπεδα έγιναν επανειλημμένες επικοινωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να μιλούν στο τηλέφωνο αρκετές φορές, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» δέχθηκε την πρώτη δι’ ασυρμάτου ειδοποίηση ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ έπλεε λίγες δεκάδες μέτρα από τα 6 ναυτικά μίλια που αποτελούν και την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κάσου και της Καρπάθου.

Τελικά, όπως έκαναν χθες γνωστό διπλωματικές πηγές, το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων, εντός της ελληνικής ΑΟΖ (την οποία η τουρκική ναυτική παρουσία αμφισβήτησε στο πεδίο) τα ξημερώματα στις 03.40 και στη συνέχεια έπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Κατά τις ίδιες πηγές, το πλοίο διένυσε όλη την απόσταση από τα όρια των 6 ν.μ. της Κάσου έως τα 6 ν.μ. της Καρπάθου και επέστρεψε, καθώς απαιτείται να σαρωθεί δύο φορές η διαδρομή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να περάσει εκ νέου από το σημείο αυτό.

Το γεγονός ότι το ιταλικής σημαίας πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν από το πέρας της σχετικής NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (718/24), περιγράφεται από αρμόδιες πηγές ως αναμενόμενο, καθώς οι αναγραφόμενες ώρες δεν εξαντλούνται πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως σαφές ότι η αποχώρηση του πλοίου έγινε ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι πολύωρες διπλωματικές επικοινωνίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και ενώ η τουρκική πλευρά είχε εκδώσει αποβραδίς (λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες) δική της NAVTEX (σταθμός Αττάλειας τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας), προφανώς προκειμένου να ισχυριστεί ότι οι έρευνες του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκαν κατόπιν αδείας της Άγκυρας.

Με τη σοβαρή κλιμάκωση να έχει πλέον αποφευχθεί, όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα κινούνται με βασικό στόχο να μη χαλάσει περαιτέρω η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της συνάντησης των ηγετών στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να διερευνήσουν σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο διάλογος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.