Ελληνοτουρκικά: Βήμα προσέγγισης και μέσω ΝΑΤΟ

Η φρεγάτα «Λήμνος» και δύο τουρκικές στην άσκηση «Neptune Strike 23-2»

Ένδειξη της προσπάθειας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μέσω ΝΑΤΟ αποτελεί η πρόσφατη κοινή άσκηση Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.), στον απόηχο της συνάντησης κορυφής στο Βίλνιους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η άσκηση «Neptune Strike 23-2» με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων καθώς και δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO).

Ένα από τα πολλαπλά σενάρια περιλάμβανε αεροναυτική συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Η.Β., στο οποίο φρεγάτες και αντιτορπιλικά ενεπλάκησαν με μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν να τα προσβάλουν. Για το σενάριο συνεργάστηκαν η φρεγάτα «Λήμνος» και έξι μαχητικά F-16 από την ελληνική πλευρά και δύο φρεγάτες, η «Gokceada» και η «Goksu», από την τουρκική πλευρά. Στην άσκηση συμμετείχε και το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Duncan». Η παρουσία των Βρετανών στην πραγματικότητα αποτέλεσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με σκοπό η Συμμαχία να εκπέμψει ένα σήμα ότι η περίοδος νηνεμίας μεταξύ των δύο κρατών-μελών της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αξιοποιείται προς όφελος και των σκοπών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αλλωστε, η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) με έδρα στο Νόρθγουντ της Αγγλίας, με διοικητή κατά παράδοση Βρετανό, είναι εκείνη που εκπονεί ή εγκρίνει τα σχέδια των ναυτικών ασκήσεων. Εν ολίγοις η άσκηση με κανονικό σενάριο σχεδιάστηκε κεντρικά με σκοπό την «υποβοήθηση» του… τοκετού βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ελληνοτουρκικά: Βήμα προσέγγισης και μέσω ΝΑΤΟ-1Η αεροναυτική συνεργασία αποτελεί σενάριο ασκήσεων στο οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν σπάνια στο παρελθόν κοινή εμπλοκή.

Η αεροναυτική συνεργασία αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα περίπλοκο αντικείμενο συνεργασίας, και ξεφεύγει από τα σενάρια ασκήσεων στα οποία η Ελλάδα και η Τουρκία εμπλέκονται μαζί. Συνήθως ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία περιορίζονται σε ασκήσεις τύπου PASSEX, δηλαδή τις ad hoc συνεκπαιδεύσεις που περιλαμβάνουν κάποιους ελιγμούς ή εν πλω ανεφοδιασμούς σε καύσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία στο πεδίο των ασκήσεων καταγράφηκε ενώ Αθήνα και Άγκυρα για αρκετό χρονικό διάστημα εξέφρασαν αποκλίνουσες απόψεις για το ζήτημα των χαρτών των περιοχικών σχεδίων του ΝΑΤΟ (Regional Plans), γεγονός που οδήγησε σε καθυστέρηση υιοθέτησής τους.

Πέρα, πάντως, από το ελληνοτουρκικό σενάριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης συμμετείχαν, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, με το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των αεροσκαφών στις περιοχές των ασκήσεων, με 10 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών F-16, με τη φρεγάτα «Λήμνος», καθώς και με έναν αξιωματικό επιτελή στο επιτελείο διεξαγωγής της δράσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Τρεις ανήλικοι διακινητές ανάμεσα στους συλληφθέντες για τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών

Σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις προχώρησε το λιμενικό, για τη διακίνηση μεταναστών που έφτασαν στα νότια της Κρήτης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους τρεις συλληφθέντες να είναι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον εντοπισμό και διάσωση 25 αλλοδαπών νότια της Γαύδου την

Ανδρουλάκης: Η ισχυρή ναυτιλία ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Τη Διεθνή Έκθεση Ναυτιλίας «Ποσειδώνια» επισκέφθηκε σήμερα (3/6) ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου σε δηλώσεις του ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όπως τόνισε, για το ΠΑΣΟΚ, η ισχυρή ναυτιλία συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας σε παγκόσμιο

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και HD Hyundai Heavy Industries υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για σκάφη επιφανείας

Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού κατασκευή σκαφών επιφανείας για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος υπέγραψαν σήμερα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2026, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η HD Hyundai Heavy Industries. Το μνημόνιο

«Deniz Kurdu 2026»: Σε εγρήγορση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

*του Κώστα Σαρικά Η έναρξη της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu II/2026» που έχει προγραμματιστεί για αύριο 4 Ιουνίου βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει σταδιακά τη ρητορική και τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική