Ένα μεγάλο βήμα για τη ναυτιλία και ο ρόλος του Ευάγγελου Μαρινάκη

Στις εκκολαπτόμενες αγορές του υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στρέφει το βλέμμα Capital Gas Ship Management Corp συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η ναυτιλιακή θα συμμετάσχει σε έργο που πραγματοποιείται στην Νότια Κορέα για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση 30.000 κυβικών μέτρων μεταφορέα υγροποιημένου CO₂. Το έργο αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα, 30.000 κυβικών μέτρων (cbm)

Στο ίδιο πρότζεκτ συνδράμουν ο Βρετανικός Νηογνώμονας  Lloyd’s Register (LR) και το Διεθνές Μητρώο Πλοίων και Εταιρειών της Λιβερίας (LISCR) που έδωσαν την έγκριση σχεδιασμού στη Hyundai Mipo Dockyard (HMD) για την ανάπτυξη του πλοίου που θα ενσωματώσει ένα νέο είδος χάλυβα στις δεξαμενές του, διατηρώντας ανέπαφη τη δομική ακεραιότητα των δεξαμενών.

Η Capital Gas εντάχθηκε στο έργο, παρέχοντας συμβουλές σε λειτουργικά και εμπορικά θέματα.

Ο Μίλτος Ζήσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Gas, δήλωσε: «Βλέπουμε τη μετάβαση στη μεταφορά CO₂, ως φυσική επέκταση της υπάρχουσας εμπορικής και τεχνικής μας εμπειρίας, η οποία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα αξίας του άνθρακα και στην πρόοδο των προσπαθειών για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και όχι μόνο».

Η HMD έχει τώρα αναπτύξει τρεις διαφορετικά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου CO₂ – ένα 12.000 cu m CO₂ με δεξαμενές φορτίου υψηλής πίεσης, ένα άλλο 22.000 cu m με δεξαμενές φορτίου χαμηλής πίεσης και το τελευταίο με 30.000 cu m που συνοδεύεται από δεξαμενές φορτίου χαμηλής πίεσης.

Εν τω μεταξύ, πολλοί είναι οι πλοικτήτες που εισέρχονται σε αυτή την ανερχόμενη αγορά.

Η ιαπωνική Mitsui OSK Lines (MOL), πέρυσι επένδυσε στη Larvik Shipping με έδρα τη Νορβηγία, πρωτοπόρο σε αυτόν τον κλάδο. Επί του παρόντος, η μέγιστη χωρητικότητα για τη μεταφορά υγροποιημένου CO2 είναι περίπου 3.600 κυβικά μέτρα ή περίπου 1.770 τόνοι σε ειδικά δεξαμενόπλοια CO₂, κυρίως με εξειδικευμένους χειριστές όπως η Larvik.

Νωρίτερα φέτος, η MOL και η Mitsubishi Shipbuilding παρουσίασαν ένα πρωτότυπο σχέδιο για ένα φορέα αμμωνίας/υγροποιημένου CO₂ με χωρητικότητα 50.000 κυβικών μέτρων. Έκτοτε έχει λάβει έγκριση κατ’ αρχήν από την ClassNK για το σχεδιασμό του μεγάλου φορέα CO₂, ικανό να μεταφέρει 1 εκατομμύριο τόνους CO₂ κάθε χρόνο.

Η Knutsen NYK Carbon Carriers (KNCC) έχει καταρχήν έγκριση (AiP) για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα δεξαμενής υγρού CO₂ υψηλής πίεσης, που παρέχει δυνητικά μια πολύ μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα, στο πλαίσιο των αυξανόμενων αναγκών εμπορίου.

Η KNCC είναι μια νέα κοινοπρακτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Όμιλο Knutsen και τη Nippon Yusen Kaisha (NYK) για την παροχή λύσεων μεταφοράς και αποθήκευσης CO2.

Η αδελφή εταιρεία του Hyundai Mipo, Hyundai Heavy Industries (HHI) έχει σχεδιάσει ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου CO₂ 40.000 κυβικών μέτρων και συνεργάζεται επίσης με την Hyundai Glovis σε μια έκδοση 74.000 κυβικών μέτρων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Ο στρατός διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες

Ο στρατός του Λιβάνου διέσωσε 27 Σύρους μετανάστες όταν βυθίστηκε το σκάφος τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στα σύνορα των δύο χωρών. Το Πολεμικό Ναυτικό, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «διέσωσε 27 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το

«Αν δεις κάτι, πες το μας…»

Ειδικότερα, η ΜΚΟ απευθύνει αίτημα στους εργαζόμενους του Frontex με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Προσκαλούμε προσωπικό/αξιωματούχους του Frontex να αναφέρουν και να αποκαλύπτουν κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου της οποίας γίνονται μάρτυρες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στις δραστηριότητες του Οργανισμού στα

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ιταλογαλλικά χερσαία σύνορα

Λόγω των αυξημένων αφίξεων στην Ιταλία, ολοένα περισσότεροι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν από τη Βόρεια Ιταλία στη Γαλλία. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την αυξημένη παρουσία της Γαλλικής Χωροφυλακής στα σύνορα με την Ιταλία, ενόσω μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη Γαλλία από

Πειραιάς: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα στο λιμάνι

Μεταξύ των έργων αυτών είναι η επέκταση στο νότιο προβλήτα κρουαζιέρας όπου θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων αλλά και η βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Τα έργα αυτά είχαν διακοπεί έπειτα από προσφυγή δημάρχων της περιοχής στο Συμβούλιο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο