Εναέρια μέσα ΛΣ: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει λύση…»

Για πολλά χρόνια τώρα το Λιμενικό είναι ολοφάνερο πως πάσχει στην από αέρος κάλυψη του τεράστιου σε έκταση πεδίου ευθύνης και αρμοδιότητάς του.

Τα συνολικά 13 εναέρια μέσα που, από το 1990 και μετά, σταδιακά προμηθεύτηκε και που μέχρι σήμερα διαθέτει (αεροπλάνα και ελικόπτερα) για εναέρια επιτήρηση, λόγω εντατικής χρήσης τους, υπέστησαν την εύλογη φθορά, με αποτέλεσμα να χρήζουν εντατικής συντήρησης.

Μια ανάγκη, που έγινε πιεστικότερη ιδίως την περίοδο της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας τη δεκαετία του 2010.  Μια κρίση που έπληξε όχι μόνον τα στελέχη του Λιμενικού, αλλά και το ίδιο το ΛΣ.  Γεγονός που, μεταξύ άλλων, είχε συνέπεια τη μακροχρόνια καθήλωση των επιχειρησιακών μέσων εναέριας επιτήρησης.

Έτσι λοιπόν η αποκαθήλωσή τους φάνταζε αδιέξοδη καθώς οι εγχώριες λύσεις είχαν «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αφού τα 13 αεροσκάφη και ο εξοπλισμός τους ήταν παρωχημένης τεχνολογίας…

Ευτυχώς, όμως, χάρη στο πείσμα κάποιων στελεχών του ΛΣ που αγαπούσαν τον εναέριο στόλο του Λιμενικού και που είχαν το κουράγιο, την επιμονή και τα επιχειρήματα να πείσουν και να κινητροδοτήσουν την ηγεσία του Σώματος, η λύση βρέθηκε στο εξωτερικό (μέσω NATO – NSPA).

Στα πρώτα αποτελέσματα της λύσης αυτής γίναμε όλοι μάρτυρες χτες, όπου είδαμε την ηγεσία του ΛΣ σύσσωμη να μεταβαίνει στη ΒΕΝ στο Κοτρώνι για να υποδεχτεί το πρώτο (HC-31) από τα τέσσερα συνολικά ελικόπτερα που γύρισε από τη Βόρεια Ιταλία κυριολεκτικά «ξανανιωμένο» κι ετοιμοπόλεμο να σαρώσει την απεραντοσύνη της περιοχής ευθύνης του ΛΣ.  Σύντομα, μάλιστα, θα επαναπατρισθούν και τα υπόλοιπα τρία ελικόπτερα (ένα ανά μήνα).

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσος κόπος και πόσες εργατοώρες απαιτήθηκαν ώστε με την καθοδήγηση της σημερινής φυσικής ηγεσίας του Σώματος να εξευρεθεί η συγκεκριμένη λύση για την αποκαθήλωσή τους.  Μια λύση που θα συμπεριλάβει και τα αεροπλάνα του Λιμενικού και που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διαθεσιμότητα του συνόλου, σχεδόν, των εναέριων μέσω του.

Μακάρι, όμως, τα προβλήματα να τελείωναν εκεί…Η επόμενη μεγάλη πρόκληση του ΛΣ και της ηγεσίας του είναι η ανανέωση του προσωπικού που θα τα «πετά».  Με ικανοποίηση μαθαίνουμε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκπαίδευση πέντε (05) νέων χειριστών ελικοπτέρων.  Ευχόμαστε να επαρκέσουν για τις τρέχουσες ανάγκες.  Επίσης, ευχόμαστε να επαρκούν οι χειριστές για τα αεροπλάνα του ΛΣ.

Τα Λιμενικά Νέα χαιρετίζουν το γεγονός και εύχονται καλές πτήσεις στο προσωπικό της Υ.Ε.Μ., ευελπιστώντας ότι η αποκαθήλωση των ιπτάμενων μέσων του ΛΣ θα είναι βιώσιμη για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχύσει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Σώματος, με χειροπιαστά επιχειρησιακά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Πληροφορούνται τα μέλη ΕΑΑΛΣ και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ότι πριν λίγο αναρτήθηκαν τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης για τον Ιούνιο 2023. Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών

Πρόεδρος Ναυαγοσωστών: “Είμαστε εκτός στόχων, άρα, δυστυχώς, περισσότεροι θάνατοι…”

Πολλά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, παρά την κίνηση του ΥΠΕΣ να επιχορηγήσει τους Δήμους, τον προηγούμενο μήνα με €10 εκ. για προσλήψεις. Και αυτό διότι ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, που η Πολιτεία δεν σκέφτηκε και πλέον οι στόχοι για

«Για να δούμε την προίκα μας»

Για διακίνηση μεταναστών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο διώκονται πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Πρόκειται για τέσσερις αστυφύλακες και έναν ανθυπαστυνόμο, που συνελήφθησαν χθες από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατηγορούνται ότι σε συνεννόηση με διακινητές

Ω καιροί, ω ήθη…

Κύριε Αρχισυντάκτα, Η πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη Δραπετσώνα θεωρώ αδιανόητο να επετράπη από όσους είχαν την ευθύνη για την τάξη και την ασφάλεια πέριξ και εντός του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου.  Σίγουρα, έλαβαν κάποια εντολή… Όμως, από

Μετάβαση στο περιεχόμενο