«Ενάντια στη Δύση»: Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σκληραίνει

Επισήμως αλλαγή στη στρατηγική της γνωστοποίησε η Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράφει τη νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η οποία θα εστιάσει στον περιορισμό της ισχύος των χωρών της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι οι σχέσεις της με την Κίνα και την Ινδία θα είναι καθοριστικής σημασίας, γεγονός που έχει καταστεί ήδη εμφανές από την έμμεση στήριξη που έχει λάβει η Μόσχα τους τελευταίους μήνες από τις δύο ασιατικές χώρες σε επίπεδο εμπορίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Η θύελλα αντιδράσεων ‒κυρίως στη Δύση‒ στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδήγησε στην απομόνωση, σε κάθε μέτωπο, της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Συνεπώς, η στροφή της Μόσχας στις Κίνα, Ινδία αλλά και σε αφρικανικές χώρες είναι επόμενη κίνηση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση της Μόσχας φαίνεται να συνιστά την πρώτη κίνηση στην επισημοποίηση του μπλοκ Κίνας-Ινδίας-Ρωσίας. Άλλωστε, στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι μονάχα η Μόσχα που βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών δυνάμεων, και δη των ΗΠΑ. Με όπλο τα τσιπ και αφορμή την κινεζική επέκταση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους περιορίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογικά προηγμένα μικροκυκλώματα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν.

Ενώ πολλοί εικάζουν ότι ο επόμενος ψυχρός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου, καθώς η Ταϊβάν ‒πλήρως συνυφασμένη με το θέμα των τσιπ λόγω της ισχυρής της βιομηχανίας‒ αποτελεί μία από αυτές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο