«Ενάντια στη Δύση»: Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σκληραίνει

Επισήμως αλλαγή στη στρατηγική της γνωστοποίησε η Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράφει τη νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η οποία θα εστιάσει στον περιορισμό της ισχύος των χωρών της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι οι σχέσεις της με την Κίνα και την Ινδία θα είναι καθοριστικής σημασίας, γεγονός που έχει καταστεί ήδη εμφανές από την έμμεση στήριξη που έχει λάβει η Μόσχα τους τελευταίους μήνες από τις δύο ασιατικές χώρες σε επίπεδο εμπορίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Η θύελλα αντιδράσεων ‒κυρίως στη Δύση‒ στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδήγησε στην απομόνωση, σε κάθε μέτωπο, της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Συνεπώς, η στροφή της Μόσχας στις Κίνα, Ινδία αλλά και σε αφρικανικές χώρες είναι επόμενη κίνηση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση της Μόσχας φαίνεται να συνιστά την πρώτη κίνηση στην επισημοποίηση του μπλοκ Κίνας-Ινδίας-Ρωσίας. Άλλωστε, στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι μονάχα η Μόσχα που βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών δυνάμεων, και δη των ΗΠΑ. Με όπλο τα τσιπ και αφορμή την κινεζική επέκταση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους περιορίζουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογικά προηγμένα μικροκυκλώματα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν.

Ενώ πολλοί εικάζουν ότι ο επόμενος ψυχρός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου, καθώς η Ταϊβάν ‒πλήρως συνυφασμένη με το θέμα των τσιπ λόγω της ισχυρής της βιομηχανίας‒ αποτελεί μία από αυτές.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομικές διαδικασίες κατά Ψαριανού προανήγγειλε η ΟΛΜΕ για την επίθεσή του στους καθηγητές

«Για απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία δεν θα γίνει ανεκτή» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά κατά του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους καθηγητές «καθάρματα,

Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι θανατώσεις ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο συνεχίζονται

Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης: «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα

Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο της σπείρας που άρπαξε πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ

Το κόλπο με το… αλουμινόχαρτο εφάρμοζε η σπείρα που δρούσε από τον περασμένο Μάρτιο στα νότια προάστια της Αττικής και έκλεβε ηλικιωμένους που νόμιζαν ότι οι νεαροί που έμπαιναν στα σπίτια τους ήταν υπάλληλοι παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή συντηρητές ασανσέρ.

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, βουλευτής, υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της οικογένειάς του στο Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά

Μετάβαση στο περιεχόμενο