Όταν ένας βρετανός πλοίαρχος προσπάθησε να γίνει ο δικτάτορας της Χαβάης, αλλά λογάριαζε χωρίς το Στέμμα… Μια μέρα σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου του 1843, ο πλοίαρχος του HMS Carysfort, λόρδος Τζορτζ Πόλετ κατέπλευσε στο λιμάνι της Χονολουλού, πρωτεύουσα των νησιών της Χαβάης· σκοπός του ήταν να διαλευκάνει μια καταγγελία για σκληρή μεταχείριση των Βρετανών που κατοικούσαν στο νησί του Ειρηνικού, έπειτα από εδαφικές διαφορές με τους ντόπιους.
Ο βρετανός πλοίαρχος έχρισε τον εαυτό του επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης, ύψωσε τη βρετανική σημαία στη Χαβάη και εγκαθίδρυσε βρετανική εξουσία!
Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νησιά της Χαβάης ήταν σύμμαχοι. Οι ηγεμόνες της Χαβάης πίστεψαν τότε πως η Βρετανία με αυτόν τον τρόπο ίσως μπορούσε να διαφυλάξει την ανεξαρτησία τους από άλλα κράτη που την επιβουλεύονταν όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πλοίαρχος Πόλετ, όμως, ξεπέρασε τα όρια της εξουσίας που του παρείχαν οι ανώτεροί του: έστειλε στον βασιλιά της Χαβάης, Καμεχαμέχα Γ’, τελεσίγραφο με το οποίο τον καθαιρούσε και τον υποχρέωνε να αναγνωρίσει τη βρετανική κυριαρχία. Ο βασιλιάς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ώστε να αποφύγει πιθανή αιματοχυσία.
Και ο πλοίαρχος Πόλετ άρχισε να ασκεί σκληρή δικτατορία: διόρισε τον εαυτό του και ακόμα τρεις σε επιτροπή που θα αποτελούσε τη νέα κυβέρνηση και ήταν αυτός που είχε τον τελευταίο λόγο και τον έλεγχο κάθε κτηματικής συναλλαγής. O Πόλετ νυμφεύθηκε στη Χαβάη μια ιθαγενή και απέκτησε ένα παιδί, παρόλο που ήταν ήδη παντρεμένος με την κόρη του στρατηγού σερ Τζορτζ Γουντ, Τζορτζίνα… Ο Πόλετ, επίσης, κατέστρεψε όλες τις σημαίες της Χαβάης και ύψωσε τη σημαία της Βρετανικής Ένωσης.

Η κυριαρχία του Πόλετ, ωστόσο, κράτησε μόλις έξι μήνες. Όταν κατέπλευσε στη Χονολουλού ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Τόμας, διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, εξοργίστηκε όταν έμαθε τις υπερβολές του υφιστάμενού του. Ο πλοίαρχος Πόλετ στάλθηκε κακήν κακώς στη Βρετανία και το βασίλειο της Χαβάης επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς. Το 1843 και οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αναγνώρισαν επίσημα τη Χαβάη ως ανεξάρτητο έθνος. Η μοίρα της Χαβάης, όμως, ήταν να πέσει στα χέρια μιας άλλης αυτοκρατορίας, το 1898, των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσο για τον Πόλετ; Πολέμησε στον Κριμαϊκό Πόλεμο, διακρίθηκε και πέθανε τιμημένος το 1879 κοιτάζοντας τα γαλόνια του ναυάρχου να θαμπώνουν στα μάτια του και τη Χαβάη να ανατέλλει…
Επίσης σαν σήμερα…
1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα.
1932: Ο Αυστριακός Αδόλφος Χίτλερ αποκτά γερμανική υπηκοότητα κάτι που του ανοίγει το δρόμο στο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
1956: Αρχίζει η περίοδος της αποσταλινοποίησης στη Σοβιετική Ένωση. Ο Νικίτα Χρουστσόφ εκφωνεί την ομιλία «Περί της προσωπολατρείας και των συνεπειών της».
1973: Προάγγελος του «Πολυτεχνείου»: περίπου 3.000 φοιτητές κάνουν κατάληψη στη Νομική Σχολή Αθηνών και διαδηλώνουν κατά της χούντας των Συνταγματαρχών.
