Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου του 1869, όταν κόσμος πολύς είχε συγκεντρωθεί στο Θησείο για να απολαύσει το θέαμα… Ποιο θέαμα; Την βασίλισσα Όλγα, σύζυγο του βασιλιά Γεώργιου Α’, τον πρωθυπουργό Θρασύβουλο Ζαΐμη και υπουργούς και βουλευτές και γραμματείς και επίσημους, να επιβιβάζονται σε τρένο που θα τους οδηγούσε κατ’ ευθείαν στον Πειραιά. Η πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση της πρωτεύουσας με το λιμάνι ήταν γεγονός!
Ο συρμός, που αποτελείτο από έξι βαγόνια, είχε επικεφαλής του μια ατμομηχανή και η διαδρομή που θα έπρεπε να διανύσει ήταν 8,5 χιλιόμετρα από το Θησείο μέχρι τον Πειραιά. Χρόνος διαδρομής; Μόλις 19 λεπτά!
Η πρώτη ιδέα για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνα-Πειραιά τέθηκε από τον Γαλλοϊταλό επιχειρηματία Φραγκίσκο Φεράλντι το 1835, ένα χρόνο αφού η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους· η πρόταση απορρίφθηκε… μετ’ επαίνων από την κυβέρνηση Κωλέττη. Οκτώ χρόνια μετά, το 1843, ο ποιητής και πολιτικός Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής επανέλαβε την πρόταση δημοσίως, αλλά ξανά απορρίφθηκε. Το 1855 ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την εκμετάλλευση της γραμμής από την εταιρία που θα αναλάμβανε το έργο για 55 χρόνια και δυο έτη μετά, αύξησε το διάστημα σε 75 χρόνια. Το έργο ανέλαβε κατ’ αρχάς εταιρεία του βρετανού επιχειρηματία Έντουαρντ Πίκερινγκ και το αποπεράτωσε ο όμιλος εταιρειών με την επωνυμία Σ.Α.Π. Α.Ε. (Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς).

Στις 3 Μαρτίου του 1869 η εφημερίδα «Αιών» έγραφε: «Ο σιδηρόδρομος ήρξατο τακτικώς εργαζόμενος από της τελευταίας Παρασκευής. Η συρροή των επιβατών είναι μεγίστη… Ευχόμεθα και αύθις, ίνα η μικρά αύτη γραμμή υπάρξει η αρχή του καθ’ όλην την επικράτειαν συμπλέγματος σιδηροδρόμων». Και η ευχή έπιασε: το 1885 θα «γεννηθεί» και το θρυλικό Θηρίο, το τρένο που συνέδεε την Αθήνα με την Κηφισιά.