Ένας υποθαλάσσιος κήπος από τριαντάφυλλα

Στα ανοικτά της Ταϊτής, εξερευνητές βαθέων υδάτων ανακάλυψαν έναν κοραλλιογενή ύφαλο που έμοιαζε με κήπο

ΤΑΪΤΗ. Ενα έργο υποβρύχιας χαρτογράφησης πήρε πρόσφατα μια απροσδόκητη τροπή στα ανοικτά των ακτών της Ταϊτής, όπου εξερευνητές βαθέων υδάτων ανακάλυψαν έναν εκτεταμένο κοραλλιογενή ύφαλο που έμοιαζε με ένα στρώμα από τριαντάφυλλα.

Ο κοραλλιογενής ύφαλος φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από την κλιματική αλλαγή. Με έκταση σχεδόν τρία χιλιόμετρα και σε βάθη από 30 έως 100 μέτρα, ο ύφαλος είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένος και είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ σε τέτοιο βάθος, σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στο έργο χαρτογράφησης που χρηματοδοτείται από την UNESCO.

enas-ypothalassios-kipos-apo-triantafylla0
Με έκταση σχεδόν τριών χιλιομέτρων και σε βάθη από 30 έως 100 μέτρα, ο κοραλλιογενής ύφαλος στην Ταϊτή είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένος και είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ σε τέτοιο βάθος. (Alexis Rosenfeld/@alexis.rosenfeld via A.P.)

Ο Αλέξις Ρόζενφελντ, φωτογράφος από τη Μασσαλία της Γαλλίας, φωτογράφισε τον ύφαλο ως μέρος ενός προγράμματος εξερεύνησης βαθέων υδάτων που ονομάζεται 1 Ocean, σε συνεργασία με την UNESCO και ερευνητές από το γαλλικό εργαστήριο που ειδικεύεται στη μελέτη των οικοσυστημάτων κοραλλιογενών υφάλων CRIOBE, και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Eρευνας της Γαλλίας.

Ο ύφαλος βρίσκεται σε μια περιοχή του ωκεανού γνωστή ως μεσοπελαγική ζώνη, όπου τα φύκια από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση των κοραλλιών μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν, αλλά η διείσδυση του φωτός μειώνεται σημαντικά. Σε αντίθεση με τους κοραλλιογενείς υφάλους που βρίσκονται σε μικρότερα βάθη και συχνά έχουν σχήμα κλαδιών, και είναι πιο επιρρεπείς σε ζημιές από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, οι μεσοπελαγικοί ύφαλοι σχηματίζουν το σχήμα του τριαντάφυλλου για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιφάνεια και να λαμβάνουν περισσότερο φως.

Ο Ζουλιάν Μπαρμπιέρ, επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιας Πολιτικής και Περιφερειακού Συντονισμού για τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, είπε ότι ενθουσιάστηκε από την έκταση των «ροδοπέταλων» που αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες του Ρόζενφελντ.

«Φτάνουν τόσο μακριά, όσο μπορεί να δει το μάτι μας. Όταν επέστρεψαν και έδειξαν τις φωτογραφίες, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από την ποιότητα του οικοσυστήματος εκεί». Ο Μπαρμπιέρ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους, ιδίως εκείνους σε μικρότερα βάθη, όπως αυτοί που έχουν υποστεί ζημιές τα τελευταία χρόνια στον Νότιο Ειρηνικό λόγω της λεύκανσης. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, το κοράλλι χάνει το χρώμα του, καθώς πεθαίνουν οι μικροοργανισμοί που ζουν επάνω του και ο σκελετός του μένει εκτεθειμένος. «Αυτό μπορεί να καταστρέψει ή να επηρεάσει αρνητικά τον κοραλλιογενή ύφαλο».

Μόλις ο ύφαλος και τα θαλάσσια είδη που ζουν σε αυτόν γίνουν καλύτερα κατανοητά, όσοι συμμετέχουν στο έργο είπαν ότι θα επιδιώξουν να υιοθετήσουν μέτρα διατήρησης για την προστασία του οικοσυστήματος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τελέσθηκε στο Ναυτικό

Τελετή Επίδοσης Ξιφών σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων ΠΝ(φωτο)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ (ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ) στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν μέλη του

Η Ένωση Λιμενικών Κυκλάδων στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Οι μεταθέσεις έγιναν «για να τιμωρηθούν οι Κυκλάδες»

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεταθέσεις στις υπηρεσίες των νησιών, έθεσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος νομού Κυκλάδων, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.  Δυστυχώς, οι περισσότερες λιμενικές αρχές των Κυκλάδων,

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ)

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ) Νέο πρόβλημα για το πλοίο Blue Star 1 στο λιμάνι της Νάξου… Μετά την χθεσινή πρόσκρουση στο ντόκο του λιμένα του νησιού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο