Ένας υποθαλάσσιος κήπος από τριαντάφυλλα

Στα ανοικτά της Ταϊτής, εξερευνητές βαθέων υδάτων ανακάλυψαν έναν κοραλλιογενή ύφαλο που έμοιαζε με κήπο

ΤΑΪΤΗ. Ενα έργο υποβρύχιας χαρτογράφησης πήρε πρόσφατα μια απροσδόκητη τροπή στα ανοικτά των ακτών της Ταϊτής, όπου εξερευνητές βαθέων υδάτων ανακάλυψαν έναν εκτεταμένο κοραλλιογενή ύφαλο που έμοιαζε με ένα στρώμα από τριαντάφυλλα.

Ο κοραλλιογενής ύφαλος φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από την κλιματική αλλαγή. Με έκταση σχεδόν τρία χιλιόμετρα και σε βάθη από 30 έως 100 μέτρα, ο ύφαλος είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένος και είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ σε τέτοιο βάθος, σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στο έργο χαρτογράφησης που χρηματοδοτείται από την UNESCO.

enas-ypothalassios-kipos-apo-triantafylla0
Με έκταση σχεδόν τριών χιλιομέτρων και σε βάθη από 30 έως 100 μέτρα, ο κοραλλιογενής ύφαλος στην Ταϊτή είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένος και είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ σε τέτοιο βάθος. (Alexis Rosenfeld/@alexis.rosenfeld via A.P.)

Ο Αλέξις Ρόζενφελντ, φωτογράφος από τη Μασσαλία της Γαλλίας, φωτογράφισε τον ύφαλο ως μέρος ενός προγράμματος εξερεύνησης βαθέων υδάτων που ονομάζεται 1 Ocean, σε συνεργασία με την UNESCO και ερευνητές από το γαλλικό εργαστήριο που ειδικεύεται στη μελέτη των οικοσυστημάτων κοραλλιογενών υφάλων CRIOBE, και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Eρευνας της Γαλλίας.

Ο ύφαλος βρίσκεται σε μια περιοχή του ωκεανού γνωστή ως μεσοπελαγική ζώνη, όπου τα φύκια από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση των κοραλλιών μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν, αλλά η διείσδυση του φωτός μειώνεται σημαντικά. Σε αντίθεση με τους κοραλλιογενείς υφάλους που βρίσκονται σε μικρότερα βάθη και συχνά έχουν σχήμα κλαδιών, και είναι πιο επιρρεπείς σε ζημιές από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, οι μεσοπελαγικοί ύφαλοι σχηματίζουν το σχήμα του τριαντάφυλλου για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιφάνεια και να λαμβάνουν περισσότερο φως.

Ο Ζουλιάν Μπαρμπιέρ, επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιας Πολιτικής και Περιφερειακού Συντονισμού για τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, είπε ότι ενθουσιάστηκε από την έκταση των «ροδοπέταλων» που αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες του Ρόζενφελντ.

«Φτάνουν τόσο μακριά, όσο μπορεί να δει το μάτι μας. Όταν επέστρεψαν και έδειξαν τις φωτογραφίες, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από την ποιότητα του οικοσυστήματος εκεί». Ο Μπαρμπιέρ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους, ιδίως εκείνους σε μικρότερα βάθη, όπως αυτοί που έχουν υποστεί ζημιές τα τελευταία χρόνια στον Νότιο Ειρηνικό λόγω της λεύκανσης. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, το κοράλλι χάνει το χρώμα του, καθώς πεθαίνουν οι μικροοργανισμοί που ζουν επάνω του και ο σκελετός του μένει εκτεθειμένος. «Αυτό μπορεί να καταστρέψει ή να επηρεάσει αρνητικά τον κοραλλιογενή ύφαλο».

Μόλις ο ύφαλος και τα θαλάσσια είδη που ζουν σε αυτόν γίνουν καλύτερα κατανοητά, όσοι συμμετέχουν στο έργο είπαν ότι θα επιδιώξουν να υιοθετήσουν μέτρα διατήρησης για την προστασία του οικοσυστήματος.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το