Ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει η κυβέρνηση

Τι συμβαίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος
Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί το αποτύπωμα της κρίσης αυτής τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδοτήσεις των τιμών ρεύματος, οι οποίες θα είναι στοχευμένες. Προτεραιότητα θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά και με κριτήρια την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις αναμένεται να αναπροσαρμόζονται ανά μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών και φυσικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να στηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να σηκώσουν και εν μέσω πανδημίας το βάρος των αυξήσεων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.ειδικό μηχανισμό επιδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία ημέρα του 2021 σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «κλείδωσαν» τα πρόσθετα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο.

Πώς είναι η κατάσταση σήμερα
Τα τιμολόγια ρεύματος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχουν εκτοξευθεί σε ποσοστό 350%. Πριν ξεσπάσει η κρίση, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου η τιμή της κιλοβατώρας έφτασε στα 0,349 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι 23,1 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον Δεκέμβριο ο λογαριασμός αυτός, χωρίς να επιδοτηθεί από το κράτος θα φτάσει στα 104,7 ευρώ.

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν βγει το 2021 η αυξημένη επιδότηση κάλυψε κατά το μισό αυτή την αύξηση. Και έτσι όμως, ακόμα και αν τα 104,7 ευρώ μειωθούν στο μισό και πάλι ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος.

Έτσι, λοιπόν αυτό που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τις νέες ανακοινώσεις είναι να απορροφήσει το 80% της επιβάρυνσης ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει αυξήσεις πάνω από 15%–20%.

Ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει η κυβέρνηση

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Τα απτά οφέλη

Άρθρο του Νικ. Γ. Σαμπάτη, Αρθρογράφου, Οικονομολόγου, ασκ. Ορκωτού Ελεγκτή Οι πρώτες φωνές που θυμάμαι να μιλάνε δειλά δειλά για την αξιοποίηση της ελληνική ΑΟΖ ήταν στο μακρινό 2009.  ”Γραφικοί”, ήταν ο ελαφρύτερος από τους χαρακτηρισμός που τους συνόδευε από

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Εκδήλωση για την Ημέρα Τάξης ΣΣΕ 1983

Την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1983, παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Τάξης του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Βάρη Αττικής, με μέριμνα του Συνδέσμου της.

Τελετή Απόσυρσης των Αεροσκαφών Cessna T-41D

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Cessna T-41D, στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Διοικητή 360 ΜΕΑ, διέλευση αεροσκάφους

Τελετή Επίδοσης Ξιφών και Βράβευση Στρατιωτικών Εργοστασίων

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»), η τελετή επίδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, οιασδήποτε προέλευσης πλην ΣΣΕ και ΣΣΑΣ. Τα ξίφη απένειμε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού