Ένωση Λιμενικών Κρήτης : Συνυπηρέτηση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. – Προστασία και βέλτιστο συμφέρον παιδιού

Παραθέτουμε Ανοικτή επιστολή της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης  με αποδέκτες την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ

 

Θέμα: « Συνυπηρέτηση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  – Προστασία και βέλτιστο συμφέρον  παιδιού»

Έχουν περιέλθει σε γνώση μας περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την συνοχή της οικογένειας τους και με την ανατροφή των τέκνων τους.

Μερικές εξ αυτών των περιπτώσεων αφορούν διαζευγμένα στελέχη τα οποία μετατίθενται σε διαφορετική περιοχή από αυτήν που δηλώνεται ως κατοικία τέκνου, με συνέπεια την αδυναμία της ουσιαστικής συμμετοχής τους στην ανατροφή και φροντίδα του/των τέκνου/ων τους , διαρρηγνύοντας ουσιαστικά την σχέση γονέα – τέκνου.

Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εργαζόμενα στελέχη – συνάδελφοι που ενώ Υπηρετούν και οι δύο γονείς είτε στο ίδιο Σώμα (Λ.Σ.) είτε στον ίδιο εργοδότη, μισθοδοτούμενοι  υπάλληλοι από το δημόσιο, υπηρετούν επί σειρά ετών σε υπηρεσίες εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά λόγω ανεπάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις συνυπηρετήσεις των στελεχών  και του σχετικού πρόσφατου π.δ. 11/2021 (μεταθέσεων) , όπου κατά παρέκκλιση του ν.4504/2017  δεν ρυθμίστηκαν  τα θέματα συνυπηρέτησης που αφορούν τα στελέχη Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. , με συνέπεια να μην ορίζονται οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται καθαρά βάση των Υπηρεσιακών υποχρεώσεων – αναγκών και όχι καθ’ εαυτή υπαιτιότητα των στελεχών.

Χαρακτηριστικά  αναφέρουμε ότι ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για στελέχη που βάση της νομοθεσίας ,που διέπει το Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., υπηρετούν σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδικά προσόντα (π.χ αξιωματικών ειδικοτήτων νομικών-τεχνικών-υγειονομικών, συνοδός υπηρεσιακού σκύλου κτλ) όπου αν ο/η σύζυγος είναι ανώτερος κατά βαθμό δεν μπορεί να εκτελεστεί η συνυπηρέτηση.

Αντίστοιχα ουδεμία πρόβλεψη για συνυπηρέτηση υπάρχει και για τα στελέχη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί προσωποπαγή θέση με αποτέλεσμα να εκδίδονται μεταθέσεις που «χωρίζουν» τις οικογένειες.

Ειδικότερα σας γνωρίζουμε απάντηση της ανεξάρτητης Αρχής  «Συνήγορος του Πολίτη»  της  11 Αυγούστου 2022 με αριθμ. πρωτ.:274809/44634/2022 προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (εδώ) με την οποία γίνετε σαφής αναφορά στην πρόσφατη τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου, βάσει του Ν.4800/2021,  με κύριο μέλημα την προστασία και το βέλτιστο συμφέρον  του παιδιού που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς.

Επίσης στην αναφερόμενη απάντηση τονίζεται η Υποχρέωση κάθε διοικητικής αρχής και κάθε νομοθετικού οργάνου (αλλά και κάθε δικαστηρίου) να λαμβάνει πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού, κατ’ επιταγή της διάταξης  του αρ.3 του Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (εδώ).

Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι και αυτό το θέμα έχει λυθεί εδώ και χρόνια στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας αλλά σε μας προφανώς υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, αγκύλωσης στο παρελθόν, και ζητάμε τις άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την εναρμόνιση των διατάξεων που αφορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τις σχετικές διατάξεις για την προστασία του παιδιού καθώς και την διασφάλιση της τήρησης τους.

 Φρονούμε ότι η τακτοποίηση του ζητήματος  με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις είναι η ενδεδειγμένη λύση, η οποία θα φέρει πιο κοντά διοίκηση και στελέχη,  σε αντίθεση  με τυχόν δικαστικές αντιπαραθέσεις στελεχών με την διοίκηση με τις οποίες διαρρηγνύονται οι σχέσεις και αποστασιοποιούνται τα στελέχη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΣ: Αυτά είναι τα νέα διακριτικά Μονίμων Υπαξιωματικών και ΕΠΟΠ–Έτσι θα φέρονται στις στολές (ΦΩΤΟ-ΕΓΓΡΑΦΟ)

Εκδόθηκε από το ΓΕΣ/B1 η παρακάτω Διαταγή (Φ.456/23/441004/Σ.5728/17 Ιουλ 2026), που δημοσιοποίησε η ΠΟΜΕΝΣ και αφορά τα νέα διακριτικά για τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς και τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς. ΘΕΜΑ: Στολή – Διακριτικά ΣΧΕΤ.: α. ΣΚ 111-10 «Κανονισμός Στολών Αξκών

Μ.Βρετανία: Πρώτο δείγμα γραφής για τον νέο πρωθυπουργό

Ανταπόκριση από το Λονδίνο Το πρώτο 24ωρο συμπληρώθηκε για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντι Μπέρναμ. Η περίοπτη πρωθυπουργική θέση έφερε ανακοινώσεις, ανακατατάξεις και αντιδράσεις από όλα τα μέτωπα. Από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το ξημέρωμα το νέο υπουργικό

Europol: Ελληνική επιχείρηση εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Επτά συλλήψεις σε τρεις χώρες

Υπό την ηγεσία των ελληνικών αρχών και με την υποστήριξη της Europol εξαρθρώθηκε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε μετανάστες μέσω των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενα, κλεμμένα και εικονικά ταξινομημένα οχήματα. Στη συντονισμένη επιχείρηση συμμετείχαν διωκτικές αρχές τεσσάρων κρατών. Ανταπόκριση από Βρυξέλλες Σύμφωνα με την ανακοίνωση

Μηχανική βλάβη σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Κέας – Σπεύδει ρυμουλκό

Μηχανική βλάβη παρουσίασε δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας με 24μελές πλήρωμα, 3,5 ν.μ. βορειοανατολικά της Κέας. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί ρυμουλκό πλοίο, προκειμένου να παράσχει συνδρομή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.