«Ενότητα» και «αλληλεγγύη» στην ΕΕ θέλει η Πορτογαλία

Την πρόταση της Πορτογαλίας για την Ευρώπη παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μία ημέρα μετά τη φιλόδοξη γεωπολιτική ατζέντα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ήταν η σειρά του ευρωπαϊκού Νότου να δώσει το δικό του στίγμα για το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό έπραξε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, με έννοιες όπως «ενότητα», «αλληλεγγύη» και «ευρωπαϊκές αξίες» να επανέρχονται κάθε τόσο στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε λόγο για έναν «παράνομο και ανήθικο πόλεμο, ένα σοκαριστικό σφάλμα της Ρωσικής Ομοσοπονδίας, στο οποίο η ΕΕ απάντησε με πυγμή, με αλληλεγγύη, με διατλαντική συνεργασία, με όραμα για το μέλλον». Μόνη λύση, επισημαίνει, είναι «ο τερματισμός του πολέμου με μία νόμιμη, δίκαιη και ηθική ειρήνη, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι άμεσες προτεραιότητες για την ΕΕ

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕικόνα: Dwi Anoraganingrum/Panama Pictures/picture alliance

Στη συνέχεια ο Πορτογάλος πρόεδρος σκιαγράφησε επτά προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης: Ενότητα στη λήψη γεωπολιτικών αποφάσεων. Συμφωνία σε κανόνες και προϋποθέσεις για τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια (με προφανή στόχο να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ενίσχυση των νέων μελών δεν θα αποβεί εις βάρος του Μεσογειακού Νότου). Επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς όμως να αμβλύνονται τα κοινωνικά αντανακλαστικά της ΕΕ. Σαφείς κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική και τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για εμπορικές συμφωνίες με χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Υλοποίηση των κλιματικών στόχων. Αλληλεγγύη με τις νεότερες γενιές.

«Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη όχι των εθνικών κυβερνήσεων, όχι των πολιτικών κομμάτων, αλλά των Ευρωπαίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», δήλωσε με νόημα ο ντε Σόουζα, ασκώντας εμμέσως κριτική σε όσους προωθούν τη λογική μίας «διακυβερνητικής ΕΕ» με εξασθένηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και παράλληλη ενίσχυση ολίγων και ισχυρών. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «έχουμε ελάχιστο χρόνο για να κινητοποιηθούμε», καθώς η ΕΕ εξέρχεται από μία εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων και «η αβεβαιότητα φαίνεται να είναι η μόνη μας βεβαιότητα».

«Δεν θα μας φταίνε οι λαϊκιστές…»

«Οι λαϊκιστές και οι αντισυστημικοί κάνουν αυτά που θέλουν να κάνουν. Εμείς δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε»
«Οι λαϊκιστές και οι αντισυστημικοί κάνουν αυτά που θέλουν να κάνουν. Εμείς δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε»Εικόνα: Frederick Florin/AFP/Getty Images

Ο Πορτογάλος πρόεδρος θύμισε στους ευρωβουλευτές ότι ο ίδιος είχε αναλάβει καθήκοντα το 2016, σε εποχή δημοσιονομικής κρίσης.Στη σημερινή συγκυρία θεωρεί ότι υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να επισπεύσουμε τις απαραίτητες αποφάσεις με προοπτική να έχουμε αποτελέσματα μέχρι τις ευρω-εκλογές, είτε να επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο της αναβολής για μετά το 2024. Ο ίδιος δηλώνει ότι επιλέγει την πρώτη εκδοχή και προειδοποιεί ότι αν προτιμηθεί ο δρόμος της αναβολής, τότε θα επωφεληθούν μόνον οι λαϊκιστές και γι αυτό θα ευθύνονται μάλιστα και οι ίδιες φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα: «Οι λαϊκιστές και οι αντισυστημικοί κάνουν αυτά που θέλουν να κάνουν. Εμείς δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε…»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 29 πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους στη Λιβύη

Τουλάχιστον 29 πτώματα μεταναστών ανακτήθηκαν σε δυο τοποθεσίες στη νοτιοανατολική και στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη υπηρεσία ασφαλείας και η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος. Η διεύθυνση ασφαλείας της Αλουάχατ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βρέθηκαν 19 πτώματα σε ομαδικούς τάφους

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός, μετά από καταδίωξη – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Συνελήφθη μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας ένας 24χρονος οδηγός, ο οποίος στην προσπάθειά του να αποφύγει έλεγχο για αλκοτέστ τραυμάτισε έναν αστυνομικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα αστυνομικοί, που πραγματοποιούσαν έλεγχους για

Οι τριάντα εφοπλιστές που εξελέγησαν στο νέο συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πριν από λίγο η καταμέτρηση για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Είχε προηγηθεί η γενική συνέλευση των μελών της Ε.Ε.Ε κατά την οποία η πρόεδρος Μελίνα Τραυλού, προέβη σε απολογισμό

Πανηγυρική και ενωτική επανεκλογή της Μελίνας Τραυλού στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

 «Συμπλέουμε ενωμένοι και ενωμένοι σημαίνει ισχυροί. Η Ένωσή μας είναι ο φάρος της ενότητάς μας. Όσο πιο κοντά στην Ένωση είμαστε, τόσο πιο δυνατό το φως μας, εντός και εκτός Ελλάδας.» Αυτά τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, κατά τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο