‘Εντονο ενδιαφέρον του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την Θαλάσσια Ιερά Οδό

Το έντονο ενδιαφέρον και την πρόθεση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας να συνεργαστεί εποικοδομητικά στην ανάπτυξη της καινοτόμου θαλάσσιας διαδρομής “Θαλάσσια Ιερά Οδός” διατύπωσε ο Δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας, κ. Χρήστος Βρεττάκος, κατά την συνάντηση εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ. και νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας “Θαλάσσια Ιερά Οδός” κ. Απόστολου Καμαρινάκη.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο Δημαρχείο της πόλης, συμμετείχαν επίσης ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας “Θαλάσσια Ιερά Οδός” και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Παναγιώτης Διαλινάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Τσεφαλάς.

Κατά την συζήτηση, ο κ. Καμαρινάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τους σκοπούς λειτουργίας της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού. Πρόκειται για μία πολιτιστική-τουριστική διαδρομή με πλοιάρια ανοικτού τύπου, η οποία θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα διερχόμενη από το ιστορικό Στενό της Σαλαμίνας και θα ενώνει επτά Δήμους (Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, Περάματος, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου και Ελευσίνας). Το ταξίδι στην Θαλάσσια Ιερά Οδό θα εμπλουτίζεται με πολιτιστικά δρώμενα κατά τον πλου.

Η δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με την Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την στήριξη των εκδηλώσεων σε χώρους της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ελευσίνας κατά τους επίσημους εορτασμούς για την ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023.

Η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα συνεχίσει την λειτουργία της και μετά το 2023 και θα αποτελεί τον “κορμό” για την ευρύτερη ανάπτυξη της πολιτιστικής προβολής και τουριστικής προώθησης της Δυτικής Αττικής” τόνισε ο κ. Καμαρινάκης.

Επεσήμανε ακόμη ότι το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει την υποστήριξη των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του ΟΛΠ ΑΕ, καθώς και των υπόλοιπων Δήμων.

Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της πόλης του” χαρακτήρισε την Θαλάσσια Ιερά Οδό ο κ. Βρεττάκος.

“Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα υποστηρίξει το εγχείρημα και θα αξιοποιήσει μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη των ιστορικών σημείων της περιοχής και της πλούσιας ιστορίας της” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στο δυτικό άκρο του Πειραιά, η Δραπετσώνα έχει να αναδείξει σημαντικά ιστορικά σημεία, όπως η Ηετιώνεια Πύλη, τα αρχαιολογικά ευρήματα στο παραλιακό μέτωπο των Λιπασμάτων όπου πιθανολογείται ότι αφορούν είτε το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλέους είτε αρχαίο φάρο, τα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια που χαρακτηρίζουν το αστικό τοπίο και το Στενό της Σαλαμίνας.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας εισηγήθηκε να διερευνηθεί, η ένταξη ενδιάμεσου σταθμού στον όρμο Σφαγείων στα Λιπάσματα, στο πλαίσιο του δρομολογίου της Θαλάσσιας Ιεράς ΟδούΤο σημείο, όπως είπε, έχει εύκολη πρόσβαση και προσφέρεται για την αποβίβαση/επιβίβαση των ταξιδιωτών και τον ελλιμενισμό του πλοίου. Η ενδιαφέρουσα πρόταση εξετάζεται και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί από κοινού αυτοψία και οδοιπορικό σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου, το προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά στην συμβολή της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού σε θέματα Πολιτισμού έκανε ο κ. Βρεττάκος σημειώνοντα την πρόθεση του Δήμου να υποστηρίξει οικονομικά εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων της πόλης ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Θαλάσσια Ιερά Οδό κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης ανέφερε την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας με την συμμετοχή εθελοντών κωπηλατών στα εγκαίνια της νέας θαλάσσιας σύνδεσης που θα πραγματοποιήσει η αθηναϊκή τριήρης “Ολυμπιάς”.

Τέλος, ο κ. Βρεττάκος επεσήμανε την εύστοχη πρόβλεψη της εταιρείας “Θαλάσσια Ιερά Οδός” για την σύσταση ομάδας Εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των επτά Δήμων, προκειμένου κάθε πόλη να δώσει το δικό της πολιτιστικό στίγμα στα δρώμενα κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο