Επαναφορτώθηκε στο Lana το ιρανικό πετρέλαιο και αναχωρεί από την Ελλάδα

Το δεξαμενόπλοιο υπό ιρανική σημαία Lana ανέσυρε το φορτίο πετρελαίου που είχε κατασχεθεί αρχικά στην Ελλάδα λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ και πρόκειται να αναχωρήσει από τη χώρα, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μετά την κατάσχεση του πετρελαίου από το τάνκερ Lana, πρώην Pegas, οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ως αντίποινα τον Μάιο δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής, τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μισθώσει ένα δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο για να δεσμεύσει το πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο Lana, το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, το πετρέλαιο αφαιρέθηκε εν μέρει και τοποθετήθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy που είχε ναυλωθεί από την Ουάσιγκτον, αλλά προτού πλεύσει προς στις Ηνωμένες Πολιτείες ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι το φορτίο του πρέπει να επιστραφεί στο Ιράν.

“Η διαδικασία επαναφόρτωσης έχει ολοκληρωθεί”, είπε μια από τις πηγές στο πρακτορείο Reuters. Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι η φόρτωση ολοκληρώθηκε χτες, Κυριακή.

Σημειώνεται πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα είχε αναφέρει στις 12 Αυγούστου μέσω Twitter ότι το πλοίο θα πλεύσει στο Ιράν όταν ολοκληρωθεί η επαναφόρτωση.

Για περισσότερο από δύο μήνες, το Lana παρέμεινε υπό σύλληψη στα ανοιχτά της Εύβοιας, κοντά στην Κάρυστο και ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά μετά από δικαστική εντολή που επέτρεπε την απελευθέρωσή του.

Το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά του Πειραιά από τα τέλη Ιουλίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει καταστεί σαφές αν το Lana που αντιμετώπιζε προβλήματα στον κινητήρα, μπορεί να πλεύσει χωρίς καποια βοήθεια.

Επαναφορτώθηκε στο Lana το ιρανικό πετρέλαιο και αναχωρεί από την Ελλάδα

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και