Επαναπατρίζεται ο Έλληνας ναυτικός από το τάνκερ St Nicholas που είχαν καταλάβει οι Ιρανοί

Επαναπατρίζεται ο Ελληνας δόκιμος του πλοίου «St Nikolas» το οποίο κατελήφθη από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Σοχάρ, στο Ομάν. Ο 19χρονος δόκιμος πλοίαρχος επιστρέφει στην Ελλάδα.

Το «St Nikolas» έπλεε φορτωμένο με 145.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ με κατεύθυνση την Αλιάγκα (Τουρκία) μέσω Σουέζ, όταν κατελήφθη το πρωί της 11ης Ιανουαρίου στα ανοιχτά του Ομάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas ο οποίος και κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Ελλάδα.

Ανακοίνωση της εταιρείας

«Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην ασφαλή απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί, που εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους» τονίζεται στην ανακοίνωσή της Empire Navigation Inc.

Προστίθεται επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τον Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων καταβάλλει από την πρώτη κιόλας μέρα του περιστατικού συνεχείς διαπραγματευτικές προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή και των υπολοίπων ναυτικών που είναι καλά στην υγεία τους.

Ποιο είναι το τάνκερ που κατέλαβαν οι Ιρανοί

Τον Φεβρουάριο του 2022 το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan που μετονομάστηκε σε St Nicholas εντοπίστηκε να μεταφορτώνει ιρανικό πετρέλαιο από άλλο δεξαμενόπλοιο ανοικτά των ακτών της Κίνας, κατά παράβαση του αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η αποκάλυψη έγινε από την αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI) στην οποία μετέχουν πρώην διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

H Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο 2,4 εκατ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιo Suez Rajan.

Η υπόθεση αυτή κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις, μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιράν.

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε γνωστοποίησε:

«Η Empire Navigation, ενεργώντας ως διαχειριστής του M/T Suez Rajan, έχει επιλύσει μια παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω μιας Συμφωνίας Αναβαλλόμενης Δίωξης. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022, η M/T Suez Rajan φόρτωσε πετρέλαιο μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο κοντά στη Σιγκαπούρη, ενώ το σκάφος ήταν εγκαίρως ναυλωμένο σε ανεξάρτητο και άσχετο τρίτο μέρος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το πλοίο έλαβε ιρανικό πετρέλαιο με κυρώσεις και η εταιρεία δεν αμφισβητεί αυτό το γεγονός. Αυτή η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων συνέβη επειδή η πραγματική προέλευση του πετρελαίου ήταν καλά συγκαλυμμένη και οι ολοκληρωμένες διαδικασίες συμμόρφωσης με τις κυρώσεις και οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας της εταιρείας απέτυχαν να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Η διοίκηση της Empire Navigation δεν γνώριζε την παραβίαση τη στιγμή που συνέβη και ενήργησε άμεσα και ανταποκρινόμενη αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε και συνεργάστηκε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος. Ο μόνος υπάλληλος της Empire Navigation που έκανε ενέργειες που διευκόλυναν αυτήν την παράβαση των κυρώσεων δεν είναι πλέον στην εταιρεία».

Η Empire Navigation συμφώνησε να μεταφέρει το φορτίο από την Σιγκαπούρη στο Χιούστον με δικά της έξοδα, ώστε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μπορέσει να διεκδικήσει την απαίτηση κατάσχεσης του φορτίου.

Όπως επίσης προκύπτει από ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς τριετούς εποπτείας υποχρεωμένη να ενημερώνει για τις κινήσεις του δεξαμενόπλοιου Suez Rajan νυν St Nicholas το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτός είναι ο λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε της κατάληψη του δεξαμενόπλοιου St Nicholas ως επίθεση όχι κατά της διαχειρίστριας εταιρείας αλλά κατά των ΗΠΑ.

Η ιρανική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ενήργησε βάσει δικαστικής απόφασης και προχώρησε στην κατάληψη του πλοίου ως αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις