Επεκτείνεται το δικαίωμα είσπραξης σύνταξης έως τα 24 έτη για όλα τα άγαμα τέκνα των οποίων ο ένας εκ των δύο γονέων έχει πεθάνει, ανεξάρτητα από τον χρόνο θανάτου, έπειτα από παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη.
Το δικαίωμα είσπραξης σύνταξης είναι ανεξάρτητο από το αν τα παιδιά αυτά εργάζονται ή φοιτούν σε κάποια σχολή. Στον Συνήγορο του Πολίτη απευθύνθηκαν παιδιά τα οποία λάμβαναν σύνταξη λόγω θανάτου του ενός εκ των δύο γονέων τους, ωστόσο το συνταξιοδοτικό τους αίτημα είχε κριθεί με βάση την προηγούμενη νομοθεσία. Απευθύνθηκαν στην Αρχή ζητώντας την παρέμβασή της έτσι ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη διακοπείσα, πλέον, σύνταξή τους μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε και εξέτασε αναφορές που συνδέονταν με τις προϋποθέσεις παράτασης του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου σε άγαμα τέκνα που δεν είχαν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Όπως προέκυψε, με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 καθώς και του άρθρου 19 του ν. 4611/2019, οι προϋποθέσεις της φοίτησης σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές καθώς επίσης και της μη άσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος γονέα τους μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, καταργήθηκαν. Η ρύθμιση όμως αυτή δεν ίσχυε για τις περιπτώσεις που ο θάνατος είχε επέλθει πριν από τις 13.5.2016, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η Αρχή υποστήριξε ότι η ύπαρξη διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου οδηγεί σε άνιση και άδικη μεταχείριση, η οποία δεν βρίσκει έρεισμα σε πραγματικά δεδομένα αλλά σε τυπικά, καθώς παιδιά που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή κατάσταση, έχοντας τις ίδιες δυσκολίες και ανάγκες υποστήριξης, τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης με μοναδικό κριτήριο διαφοροποίησής τους τον χρόνο κατά τον οποίο επήλθε ο θάνατος του γονέα τους.
Το υπουργείο Εργασίας αποδέχθηκε το αίτημα με τη διάταξη του άρθρου 119 του ν. 5078/2023 (Α’ 211/20.12.2023).