Έπιασαν δουλειά οι νέες κάμερες – Βροχή τα πρόστιμα των 200 ευρώ στην Αθήνα

Η αντικατάσταση των φωτογραφικών καμερών παρακολούθησης της κίνησης στις λεωφορειολωρίδες της Αθήνας έχει ήδη αποδώσει καρπούς, βεβαιώνοντας εκατοντάδες παραβάσεις σε καθημερινή βάση.

Δεν πρέπει να υπάρχει οδηγός που κινείται κινείται συχνά στο κέντρο της Αθήνας και δεν έχει προσέξει τους δεκάδες κάθε φορά οδηγούς αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν αντικανονικά της λεωφορειολωρίδες, μπαίνοντας ο ίδιος σε πειρασμό.

Αυτό το φαινόμενο της παράνομης χρήσης των λεωφορειολωρίδων, το οποίο δυσχεραίνει σημαντικά την κίνηση των ΜΜΜ και των υπόλοιπων οχημάτων που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν νόμιμα, έρχονται να περιορίσουν οι νέες ψηφιακές κάμερες που εγκαταστάθηκαν από τον ΟΑΣΑ έπειτα και από σχετικό διαγωνισμό.

Οι νέες κάμερες είναι ψηφιακές και πηραν τη θέση των παλαιότερων αναλογικών καμερών -λειτουργούσαν με φιλμ- η λειτουργία των οποίων είχε εγκαταληφθεί σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων, λόγω και του υψηλού κόστους λειτουργίας του. Το ύψος της σύμβασης για την αγορά και τη λειτουργία των καμερών έφτασε τα 454.088 ευρώ.

Η σύμβαση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 12 νέων ψηφιακών καμερών και ισάριθμων θαλάμων υποδοχής για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων και την καταγραφή παραβάσεων ορίων ταχύτητας. Στη σύμβαση περιλήφθηκε και η δημιουργία δύο σταθμών εργασίας για τη λειτουργία των καμερών και συγκεκριμένα την επεξεργασία των φωτογραφιών, τη βεβαίωση της παράβασης και την αποστολή των κλήσεων.

Οι 12 νέες κάμερες τοποθετήθηκαν από τον ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την Τροχαία, σε δρόμους όπου παρατηρείται έντονα η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά από τους οδηγούς. Συγκεκριμένα πέντε (5) κάμερες τοποθετήθηκαν στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις (3) στη Λ. Μεσογείων, τρεις (3) στη Λ. Αλεξάνδρας και μία στη Λ. Κηφισίας.

Χαρακτηριστικό της λειτουργίας των νέων ψηφιακών καμερών, που φαίνεται ότι «εργάζονται» ήδη σκληρά λόγω της αναλγησίας που επιδεικνύουν οι οδηγοί, είναι το video που ακολουθεί.

Στο συγκεκριμένο video φαίνεται η μία από τις νέες ψηφιακές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Λ. Αλεξάνδρας, η οποία έχει πιάσει ήδη δουλειά. Μάλιστα σε διάστημα μόλις 20 δευτερολέπτων, όσο διαρκεί περίπου το video, οι κάμερα φαίνεται να έχει καταγράψει παράνομη κίνηση στη λεωφορειολωρίδα πέντε φορές.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 06:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής το ωράριο είναι 24ωρο.

Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ), των ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.), των μηχανοκίνητων και μη δικύκλων (μοτοσυκλέτες, παπιά, scooter, ποδήλατα) και των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ). Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα (Ε.Ι.Χ., ΤΑΞΙ, ημιφορτηγά ή φορτηγά), απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση.

Στις ειδικές λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται και η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Από την άλλη, επιτρέπεται η χρήση τμημάτων των λεωφορειολωρίδων από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους, και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

Για τους οδηγούς που πραβαίνουν τις διατάξεις του ΚΟΚ για τη χρήση της λεωφορειολωρίδας το πρόστιμο είναι 200 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση στάθμευσης σε λεωφορειολωρίδα, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τέλος, τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον Ο.Α.Σ.Α.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο