Επίδομα αδείας 2024: Πότε μπαίνει το Δώρο του καλοκαιριού

 Καθώς το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και οι περισσότεροι προγραμματίζουν διακοπές, για να καλυφθούν αυτά τα έξοδα είναι σημαντικό το επίδομα αδείας, το οποίο για το 2024 παρουσιάζει μία σημαντική αλλαγή για συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα σε όσους παίρνουν τον βασικό μισθό.

Συγκεκριμένα καθώς από 1η Απριλίου έχει αυξηθεί ο βασικός μισθός αυτό «παρασέρνει» και το επίδομα αδείας.

Επίδομα αδείας: Πότε πρέπει να πληρωθεί

Σύμφωνα με τον νόμο, το επίδομα αδείας πρέπει να προκαταβάλλεται στον μισθωτό κατά την έναρξη της άδειάς του.

Η ημερομηνία λήψης της καλοκαιρινής άδειας ορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη. Από τη στιγμή που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών.

Οι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια λόγω υπαιτιότητας του εργοδότη, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100% (διπλασιασμένες δηλαδή), αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να είχαν πάρει άδεια.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση δεν διπλασιάζεται και το επίδομα αδείας, παρά μόνο οι αποδοχές αδείας, δηλαδή τα χρήματα που ο μισθωτός θα λάμβανε αν εργαζόταν κατά τον αντίστοιχο χρόνο.

Επίδομα Αδείας 2024: Υπολογισμός online

επιδομα αδειασ, επιδομα, αδεια, ποτε πληρωνεται το επιδομα αδειασ, επιδομα αδειασ υπολογισμοσ

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους το επίδομα αδείας που δικαιούνται για το 2024, χρησιμοποιώντας την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του.

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να υπολογίσετε την άδειά σας ανάλογα με τον τύπο απασχόλησης:

  • Για πλήρη απασχόληση πατήστε ΕΔΩ
  • Για εκ περιτροπής εργασία πατήστε ΕΔΩ

Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές για τους εργαζόμενους υπολογίζεται βάσει του ημερολογιακού έτους. Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται αναλογία ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται σε πενθήμερο ή εξαήμερο σύστημα, χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη προϋπηρεσία στον εργοδότη του.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος της πρόσληψής του, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει στον εργαζόμενο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αναλογία των ημερών άδειας που δικαιούται βάσει των μηνών απασχόλησής του. Ο κάθε εργαζόμενος με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούται, μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου, να λάβει το ποσοστό της άδειας που του αναλογεί.

Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργάσιμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργάσιμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, και αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

Από το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη, ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργάσιμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργάσιμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

Μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα άδειας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις (π.χ. άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας) εάν συμπέσουν με την άδεια.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο