Επίδομα θέρμανσης: Νέα δεδομένα και 3 πληρωμές – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Την καταληκτική ημερομηνία για το επίδομα θέρμανσης 2022 αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας και έδωσε τις λεπτομέρειες της πληρωμής.

Σε τρεις πληρωμές «σπάει» το επίδομα θέρμανσης 2022, ενώ διαφορετικά θα είναι τα δεδομένα για παλαιούς και νέους δικαιούχους.

Η πλατφόρμα myθέρμανση που θα δεχθεί και φέτος τις αιτήσεις θα ανοίξει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, η προθεσμία για να υποβληθούν αιτήσεις θα είναι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τρίτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2023.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 σήμερα ο κ. Σταϊκούρας:

«Τα τελευταία τρία χρόνια είναι περισσότερα τα έξοδα από τα έσοδα, για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί και 2 δις ευρώ για τα εξοπλιστικά. Όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, κάποιος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, ιδίως όταν μιλάμε για μειωμένη φορολογία σε σχέση με παλαιότερα. Ποιος είναι αυτός; Το ταμείο της χώρας, που βρίσκει λεφτά από την έξοδο στις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Μάλιστα, υποστήριξε πως «δεν είναι πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι και ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης. Έχουμε συναίσθηση τι γίνεται παγκοσμίως;».

Επίδομα θέρμανσης: Η μεγάλη διαφορά φέτος

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Και συμπλήρωσε:

«Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου».

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια έχουν «κλείσει» και αναμένεται να «κλειδώσουν» με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

 • Σε παλαιούς δικαιούχους αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Σε νέους δικαιούχους παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.
 • Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσοι το χάνουν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών.
 • Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός αν οι εξελίξεις επιβάλουν αλλαγές.

Ποιοι δικαιούνται διπλό επίδομα θέρμανσης

Πιο αναλυτικά, το επίδομα θέρμανσης διπλασιάζεται σε δύο περιπτώσεις:

 • Αν οι παλαιοί δικαιούχοι κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Αν οι νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή δεν έλαβαν πέρσι το επίδομα, θα χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης.

Πώς κάνετε αίτηση στο myθέρμανση για επίδομα

Στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος ΠΝ: Παρακολουθήσεις επικοινωνιών ΓΕΕΘΑ

ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Σήμερα το πρωί βρέθηκα σε τηλεοπτική συζήτηση στην εκπομπή “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” στον ANT1, όπου συζητήσαμε το ζήτημα της πληροφορίας που δημοσιεύθηκε, ότι παρακολουθούντο οι επικοινωνίες του Α/ΓΕΕΘΑ (οι Τούρκοι δεν έχασαν

ΣΑΣΜΥ: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας»

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας». Η ανακοίνωση της ΣΑΣΜΥ: Αξιότιμε κ. Υπουργέ Ο ΣΑΣΜ Υ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από παρότρυνση των

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου – Οι νέες ημερομηνίες

Νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και

Κρήτη: Συναγερμός στο Ηράκλειο για ένα κοριτσάκι 2 ετών που ήπιε χλωρίνη

«Συναγερμός» σήμανε νωρίς το μεσημέρι στο ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε ένα παιδάκι που ήπιε χλωρίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών, το οποίο οι διασώστες παρέλαβαν από τον καταυλισμό των Ρομά στο Ηράκλειο. Το παιδάκι μεταφέρθηκε