Επικεφαλής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα: «Οι πυρκαγιές μας γίνονται μεγαλύτερες κάθε χρόνο»

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα, Σιλβέν Σεβάλ για τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε Ελλάδα και Μεσόγειο

Υπηρετώντας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στη στρατιωτική δομή του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Γαλλίας, ο 34χρονος Σιλβέν Σεβάλ, επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών που βρίσκονται στη χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες και δύσκολες δασικές πυρκαγιές στην Κορσική. Ωστόσο αυτό που παρατηρεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι η ένταση και η διάρκεια των πυρκαγιών, όπου καλούνται να επιχειρήσουν έχει αυξηθεί, με την κλιματική αλλαγή να ευθύνεται σημαντικά για αυτές τις διαφορετικές συνθήκες.

«Δεν είμαι ειδικός να μιλήσω αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι οι πυρκαγιές μας γίνονται μεγαλύτερες κάθε χρόνο, ενώ αυξάνεται και η περίοδος που εκδηλώνονται. Αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε ως διαφορά. Έχουμε περισσότερες υψηλές θερμοκρασίες και περισσότερη ξηρασία, και οι συνθήκες για δασικές πυρκαγιές αυξάνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα, Σιλβέν Σεβάλ.

Την τελευταία εβδομάδα ο κ. Σεβάλ μαζί με άλλους 24 συνάδελφους του έχουν αφήσει τις βάσεις τους στην πόλη Κορτέ της Κορσικής και έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Παρά το γεγονός ότι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έδαφος δεν τους μοιάζει «ξένο» καθώς έχουν εντοπίσει ήδη αρκετές ομοιότητες με τη χώρα τους στο ανάγλυφο και στο κλίμα.

«Στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα που αποτελούν μεσογειακές χώρες, καλούμαστε να επέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε μεγάλες πυρκαγιές. Ειδικά μάλιστα οι περιοχές της Νότιας Γαλλίας παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα. Μεσογειακό κλίμα, πολλή ζέστη, πολλή ξηρασία, δυνατός αέρας. Στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχει και μια άλλη δυσκολία, που οφείλεται στα πεύκα. Έχετε πολλά πεύκα με αποτέλεσμα αν εκδηλωθεί πυρκαγιά σε τέτοιο σημείο, επειδή τα δέντρα αυτά είναι πολύ εύφλεκτα, να επεκταθεί γρήγορα σε σημείο που να γίνει ανεξέλεγκτη. Θεωρώ ότι είναι η μεγάλη διαφορά, ενώ μία ακόμη διαφορά είναι οι δυνατοί άνεμοι, τα μελτέμια που έχετε», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σεβάλ.

sylvainecheval1.jpeg
Ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα, Σιλβέν ΣεβάλΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γαλλική αποστολή αποτελείται από πυροσβέστες που ανήκουν στη στρατιωτική πολιτική προστασία (FORMISC). Πρόκειται για ειδικές δυνάμεις, δηλαδή, οι οποίες έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση φυσικών κινδύνων και καταστροφών και είναι αρκετά ευέλικτοι στο πεδίο. Μάλιστα αρκετοί απ’ αυτούς απασχολούνται από τη γενική διεύθυνση πολιτικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων (DGSCGC) του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε αποστολές διασώσεων, σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σε πλημμύρες και σεισμούς.

«Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δίνει υπόσταση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με γαλλικές μονάδες να ενεργούν σε συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι αδέλφια στην ίδια οικογένεια, την ευρωπαϊκή. Η συνεργασία μας μαζί τους είναι εξαιρετική, είναι επαγγελματίες και έχουν πάντα διάθεση να βοηθήσουν», τονίζει ο κ. Σεβάλ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία, αλλά και η αλληλεγγύη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί» σημειώνει και φέρνει ως παράδειγμα τα Καναντέρ που έστειλε η Ελλάδα στη Γαλλία ως βοήθεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπλητταν τη χώρα τους. «Ηταν πολύ χρήσιμο για εμάς και με αυτό το πνεύμα έχουμε έρθει εδώ για να βοηθήσουμε αν είναι απαραίτητο τους Έλληνες και την πολιτική προστασία της Ελλάδας», υπογραμμίζει.

Για τον κ. Σεβάλ η πιο δύσκολη πυρκαγιά που έλαβε μέρος ήταν το 2016 στην Biguglia της Κορσικής. «Υπήρχε συνεχής αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων. Ήταν δύσκολο γιατί ως πυροσβέστης χρειάστηκε να κινηθώ στα ανατολικά, στα βόρεια και να κινούμαστε συνεχώς με τα ελικόπτερα για να επιχειρούμε παντού. Για μένα η αξέχαστη στιγμή ήταν όταν συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε σταματήσει τη φωτιά. Αλλά αυτό που μένει για μένα είναι οι μορφές των ανθρώπων όταν τους βοηθάμε, όταν σώζουμε ένα σπίτι ή μια ανθρώπινη ζωή. Είναι αυτή η διαπροσωπική επαφή που υπάρχει. Μας λένε ότι μας ευχαριστούν και μας κάνουν αγκαλιές, αλλά κάποιες φορές δεν λένε τίποτα, ωστόσο βλέπεις την ευγνωμοσύνη στα μάτια τους», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαραγμένη στη μνήμη του ωστόσο θα του μείνει και η αποστολή στον σεισμό του 2019 στην Αλβανία. Τότε μαζί με συναδέλφους του μετέβησαν εκεί ώστε να συμβάλουν στον εντοπισμό αγνοουμένων στα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Δυρράχιο.

«Ήμασταν στη Γαλλία, επιχειρούσαμε σε κάποιες μικρές πλημμύρες που υπήρχαν και όταν τελειώσαμε επιστρέψαμε στον πυροσβεστικό σταθμό μας και δεχτήκαμε μια κλήση από τον επικεφαλής μας που μας προετοίμαζε να πάμε στην Αλβανία. Μας είπαν να πάμε γρήγορα. Όπότε πήγαμε αμέσως στο αεροδρόμιο για να φτάσουμε στην Αλβανία. Κάναμε ανίχνευση του κτιρίου και χρησιμοποιήσαμε ειδικά ραντάρ και γεώφωνα για να προσπαθήσουμε να ακούσουμε το παραμικρό κάτω από τα συντρίμμια. Ξεκινήσαμε να σκάβουμε και να χρησιμοποιούμε ειδικούς αισθητήρες. Δουλεύαμε για 4 μέρες σε αυτό κτίριο και τελικά εντοπίσαμε τους αγνοούμενους που ψάχναμε, οι οποίοι δυστυχώς ήταν νεκροί. Μπορέσαμε ωστόσο να δώσουμε τις σορούς τους στις οικογένειές τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σεβάλ.

Σημειώνεται ότι η γαλλική αποστολή αριθμεί 25 μέλη (μηχανοκίνητα τμήματα) που θα μείνουν στην Αθήνα έως και το τέλος του Αυγούστου έχοντας φέρει μαζί τους τον δικό τους εξοπλισμό, καθώς και συνολικά 7 οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο