Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού Άμυνας της Ρουμανίας

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας τον Αρχηγό Άμυνας της Ρουμανίας General Daniel Petrescu, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και σε συνέχεια της δικής του επίσκεψης στην Ρουμανία τον Οκτώβριο 2021 (πατήστε εδώ).

Προ της μετάβασής του στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» για την επίσημη υποδοχή, ο Αρχηγός Άμυνας της Ρουμανίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στις συνέπειες του Ρωσικού αναθεωρητισμού στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, λαμβανομένων υπόψη και των συζητηθέντων κατά την πρόσφατη συμμετοχή τους στις Συνόδους των Στρατιωτικών Επιτροπών της ΕΕ (πατήστε εδώ) και του ΝΑΤΟ (πατήστε εδώ), εν όψει και της επερχόμενης Διαβαλκανικής Συνόδου σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο Αρχηγοί τόνισαν την ανάγκη προαγωγής της συνεργασίας για την διατήρηση της συνοχής της Συμμαχίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας και επεσήμαναν την κοινή προσπάθεια των Ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος και Ρουμανίας στον ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο Χώρες ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Κατά τις συζητήσεις τους, οι δύο Αρχηγοί αναφέρθηκαν επίσης στις προοπτικές εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ρουμανίας με την συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητάς τους, καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε Ευρωπαϊκά και διμερή εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από Σχολές και Κέντρα Εκπαίδευσης των δύο Χωρών.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Χώρας μας προς αυτή ήταν άμεση και έμπρακτη με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, παρότι καλούμαστε σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουμε την προκλητική και αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, τονίζοντας τόσο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή όσο και την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάδειξή του σε εθνικό, διμερές, πολυμερές, Ευρωπαϊκό και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε την συνεισφορά της Ρουμανίας προς την Χώρα μας κατά την διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021, που κατέδειξε τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο Χώρες. Ενδεικτικά επίσης αναφέρθηκε στην συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την μετακίνηση προσωπικού της Ρουμανίας στην Μοζαμβίκη στο πλαίσιο της εκεί Εκπαιδευτικής Αποστολής της ΕΕ (πατήστε εδώ), τονίζοντας επιπλέον ότι η εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς Ελλάδα και Ρουμανία μοιράζονται διαχρονικά κοινές αξίες, σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο, την διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο