Eπίσκεψη του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου στο λιμάνι της Βαρκελώνης

To Λιμάνι της Βαρκελώνης, ένα από τα κορυφαία Λιμάνια Κρουαζιέρας στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο απο πλευράς επιβατικής κίνησης στην Ευρώπη/Μεσόγειο, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Βαρδαβάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, στα πλαίσια της 59η Γενικής Συνέλευσης της  MEDCRUISE.

Ιδιαίτερο  ενδιαφέρον είχε η τεχνική επίσκεψη στο λιμάνι  της Βαρκελώνης, όπου στελέχη του Λιμένος της Βαρκελώνης παρουσίασαν στον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Βαρδαβά και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη, τις εγκαταστάσεις του,  οι οποίες  καλύπτουν πολυσύνθετες λιμενικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Βαρκελώνη ως προορισμός κρουαζιέρας (homeport & transit), άρχισε να αναπτύσσεται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, ενώ απέκτησε μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στα τέλη της δεκατίας του 2000.

Το Λιμάνι της Βαρκελώνης εκτός του ότι αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς κρουαζιέρας στην Μεσόγειο (με προγράμματα cruise&fly, cruise, stay & fly), έχει ιδιαίτερη σημασία ως εμπορικό λιμάνι, προσελκύοντας  μεγάλο μερίδιο αγοράς από την ολοένα  αυξανόμενη κίνηση θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αποτελώντας έτσι έναν από του κύριους  Εύρω-μεσογειακούς εμπορευματικούς κόμβους και  πύλη προς τη νότια Ευρώπη και τις Μεσογειακές χώρες.

Στις 3 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Λιμένος Βαρκελώνης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιμένος κ. Damià Calvet. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλες οι ευκαιρίες συνεργασίας που προκύπτουν από κοινά ενδιαφέροντα θέματα, με έμφαση στην συμβολή τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στις δράσεις βιωσιμότητας των Λιμένων και  στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των υποδομών των δύο Λιμανιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το λιμάνι της Βαρκελώνης έχει ήδη αναλάβει πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες, στα πλαίσια της στρατηγικής του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχοντας διατυπώσει μια συγκεκριμένη, αναλυτική στρατηγική μετάβασης σε μηδενικούς ρύπους (zero emissions).

Διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις LNG (η Βαρκελώνη είναι ο μοναδικός σταθμός ανεφοδιασμού στην Δυτική Μεσόγειο με LNG των νεοναυπηγημένων κρουαζιερόπλοιων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μεσόγειο) και αναπτύσσει υποδομή για OPS.  Έχει διατυπώσει δε, ξεκάθαρη στρατηγική μετάβασης σε zero emissions.

Τα παραπάνω σημεία αποτελούν, όπως είναι γνωστό και για το Λιμανι του Ηρακλείου, κομβικά σημεία της μελλοντικής του στρατηγικής ανάπτυξης, οπότε οι ηγεσίες των δύο λιμανιών διαπίστωσαν με μεγάλη ικανοποίηση την υπαρξη συναντίληψης σε αυτά τα ιδιαίτερα επίκαιρα θέματα.

Κοινός στόχος της συζήτησης ήταν  η εδραίωση και η διατήρηση στα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και αποτελεσματικότητας, όσον αφορά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του τομέα της Κρουαζιέρας και  συνεργασίες με  διεθνείς φορείς της βιομηχανίας της Κρουαζιέρας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων και ευχών μεταξύ των δύο Διοικήσεων, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι αρμονικές  σχέσεις των Διοικήσεων των Λιμένων της Βαρκελώνης και του Ηρακλείου,  διαμορφώνονται δυναμικά και κάτω από την συντονισμένη δράση πολλών παραγόντων και ιστορικών συγκυριών,  δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης και στενότερης στρατηγικής συνεργασίας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η

Τραγωδία στη Λέσβο: Μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και στα Κύθηρα – Σκαρφαλωμένοι μετανάστες στα βράχια – 16 γυναίκες νεκρές Βίντεο)

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Τις σορούς 16 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» στη Λέσβο, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής στελέχη του λιμενικού σώματος. Παράλληλα, έχουν διασωθεί 9 άτομα, οι οποίοι

Μεταναστευτικό: Η Αθήνα απαντά με βίντεο στα fake news της Άγκυρας λίγο πριν τη «μάχη της Πράγας»

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην ελληνοτουρκική διένεξη για το μεταναστευτικό μετά την απόφαση της Αθήνας να δημοσιοποιήσει τις τουρκικές βιαιότητες στο Αιγαίο και τα push fοrward μεταναστών. Όλα ξεκίνησαν με μία ανάρτηση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης

Κρήτη: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» στη Σούδα

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης έδεσε στο λιμάνι της Σούδας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και νεότερα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, το USS George H.W. Bush, το οποίος θα βρίκσεται στον κρητικό ναύσταθμο