Επιστρέφει ανανεωμένο στις θάλασσες το ερευνητικό σκάφος «Φιλία»

Τα εγκαίνια του ανανεωμένου “Φιλία” πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη μαρίνα της Καλλιθέας παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και του Τμήματος Ναυπηγών του ΕΜΠ, με τη σύμπραξη του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες μετακατασκευής του πλοίου

Μεγαλύτερο κατά πέντε μέτρα, μετά τις εργασίες επιμήκυνσης, εκσυγχρονισμένο και εξοπλισμένο με επιστημονικά εργαλεία αιχμής επιστρέφει στις θάλασσες το ερευνητικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) “Φιλία”.

Τα εγκαίνια του ανανεωμένου “Φιλία” πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη μαρίνα της Καλλιθέας παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και του Τμήματος Ναυπηγών του ΕΜΠ, με τη σύμπραξη του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες μετακατασκευής του πλοίου.

«Ο ρόλος του “Φιλία” είναι πολύ σημαντικός στον αγώνα για τη διατήρηση των αλιευτικών μας αποθεμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Αντώνης Μαγουλάς. «Τα αποτελέσματα των ερευνών του είναι πολύτιμα για τη χάραξη πολιτικής από την Πολιτεία».

Το “Φιλία”, όμως, δεν μόνο έτοιμο για τις νέες έρευνες του οργανισμού. Επιπλέον θα διατίθεται για πρώτη φορά σε τρίτους ερευνητές προκειμένου να πραγματοποιούν τις δικές τους έρευνες. Όπως μάλιστα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του Έργου και διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Θανάσης Μαχιάς, το “Φιλία” έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενεί έντεκα ερευνητές από έξι που φιλοξενούσε πριν από την επιμήκυνσή του.

Εκτελώντας χρέη ξεναγού στους επισκέπτες, ο κ.Μαχιάς ανέφερε ακόμη πως το “Φιλία” διαθέτει πλέον έναν Π-frame γερανό στην πρύμνη του, αλλά και υπερσύγχρονο εξοπλισμό μετρήσεων, όπως είναι η λεγόμενη “ροζέτα” και ο βαθυθερμογράφος. Στο εσωτερικό τού πλοίου βρίσκεται το υγρό εργαστήριο όπου γίνεται η επεξεργασία των δειγμάτων, καθώς και τα ηχοβαλιστικά μόνιτορ όπου, με βάση τον ήχο που εκπέμπει η νηκτική κύστη των ψαριών, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού τους.

«Η μετασκευή του “Φιλία” άνοιξε πλόες σε νέα προγράμματα» λέει από την πλευρά του ο Νικόλαος Τασούλης, ο νέος καπετάνιος του σκάφους, ο οποίος ηγείται εξαμελούς πληρώματος -του β’ καπετάνιου, δυο μηχανικών, ενός ναύκληρου, ενός ναύτη και του μάγειρα, ο οποίος είδε την κουζίνα του να μεγαλώνει με την επιμήκυνση του πλοίου.

Με αγάπη στη θάλασσα και εμπειρία στα ποντοπόρα ταξίδια, ο καπετάνιος του “Φιλία” θεωρεί ανεκτίμητο αυτό το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην καριέρα του. «Εμείς οι ναυτικοί του “Φιλία” βλέπουμε τη θάλασσα αλλιώς τώρα. Μαθαίνουμε τι υπάρχει κάτω από τα πόδια μας» λέει.

Οι εργασίες αναβάθμισης του “Φιλία”, χάρη στις οποίες το μήκος του έφτασε τα 21 μέτρα, διήρκησαν δέκα μήνες. Θεωρούνται δε ιστορικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα, καθώς, σε συνεργασία με τα άλλα δύο σκάφη του ερευνητικού στόλου του ΕΛΚΕΘΕ, το “Αλκυών” μήκους 22 μέτρων και το “Αιγαίο” μήκους 61 μέτρων, αλλά και τη σχεδιαζόμενη ναυπήγηση νέου ερευνητικού σκάφους, θα αναβαθμίσουν καθοριστικά τις δυνατότητες της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αλιευτικής και ωκεανογραφικής έρευνας ως προς τη διερεύνηση της κλιματικής αλλαγής, την προαγωγή της οικοσυστημικής προσέγγισης της θαλάσσιας διαχείρισης και της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπισμός και σύλληψη αλλοδαπών για διευκόλυνση παράνομης εισόδου, μεταφοράς και παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στη Ρόδο

τη σύλληψη έντεκα αλλοδαπών προέβησαν, την 28/09/2022, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Π.Ο.ΔΙ.Ν. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Ειδικότερα, τα ως άνω στελέχη, στο πλαίσιο περιπολίας, εντόπισαν στην παραλιακή οδό Ρόδου – Καμείρου, 46χρονο αλλοδαπό ως οδηγό Ι.Χ.Ε. οχήματος, να κινείται

Πολυτεχνειούπολη: Σοκάρουν τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες των θυμάτων – Σε διαθεσιμότητα η αστυνομικός «πληροφοριοδότης»

Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες για τη δράση των συμμοριών με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης, αποκαλύπτουν τη σκληρότητα των κακοποιών. Μετά τις ένοπλες ληστείες, την διακίνηση ναρκωτικών και τις απειλές φοιτητών, οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με διώξεις για σωρεία αδικημάτων. Πειστήρια – μεταξύ άλλων –

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Οπλισμός και δυνατότητες του νέου «πειρατικού» του ΠΝ

Οπλισμένη σαν αστακός η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αποτελεί το 7ο ταχύ, σύγχρονο σκάφος κατευθυνoμένων βλημάτων. Οι πυραυλάκατοι κρύβονται στις βραχονησίδες του Αιγαίου κι από εκεί τα πληρώματά τους επιτηρούν ό,τι κινείται σε μεγάλες αποστάσεις. Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, ως μονάδα κρούσης του

Nord Stream: Ολική καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου – Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή

Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή έχει υποστεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. «Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές)