Επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης; Ίσως να αλλάξει κάτι

Σχετικά με τις προτάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας «Κ» είναι έτοιμο το πακέτο των μέτρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, που σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια με τις συνήθεις βελτιώσεις και προσαρμογές θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα καταστεί νόμος του κράτους .

Η βραδύτητα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης είναι διαχρονικά συνεχώς επιδεινούμενη με αποτέλεσμα να έχει φθάσει γενικά στα όρια της αρνησιδικίας (επιεικώς) με τη παρατήρηση, ότι η μεθοδευμένη παραγραφή πολλών αδικημάτων αποτελεί αρνησιδικία για αυτούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την προσβολή των δικαιωμάτων τους, της δημόσιας τάξης και του δημόσιου συμφέροντος. Πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι δια της παραγραφής έληξαν όλα τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Η καθυστέρηση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως τη δικομανία των Ελλήνων, που με την προτροπή δικηγόρων «κάντου μήνυση και άστον να τρέχει» ασκούν σωρηδόν μηνύσεις πέραν του αριθμού που μπορεί να εξυπηρετήσει το δικαστικό σύστημα, στη καθυστέρηση της προδικασίας για την επεξεργασία των υποθέσεων, στις αλλεπάλληλες αναβολές των δικών που οφείλονται σε αιτήματα των κατηγορουμένων με χρήση ευνοϊκών διατάξεων ή στη παρέλευση του ωραρίου λειτουργία του δικαστηρίου και σε τεχνικά θέματα, όπως κωλύματα δικαστών ή έλλειψη αιθουσών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες με τη προσεχή ρύθμιση επιχειρείται η επίλυση κάποιων από αυτά και συγκεκριμένα προβλέπεται:

Α) Η με πράξη του εισαγγελέα αρχειοθέτηση για τις αβάσιμες ή καταφανώς ψευδείς μηνύσεις με διαδικασία επανεξέτασης κατόπιν καταβολής παράβολου 600 ευρώ.

Β) Στους δικομανείς, που υποβάλλουν κατά σύστημα ψευδείς ή αβάσιμες μηνύσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση.

Γ) Αναμορφώνεται το άρθρο 349 ΚΠΔ, ώστε η ποινική δίκη να αναβάλλεται μόνο μία φορά σε νέα δικάσιμο που θα προσδιορίζεται εντός οκτώ μηνών και θα δίνεται μόνο μια φορά αναβολή για λόγους υγείας δικηγόρου ,που θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό δημόσιου νοσοκομείου, όπως θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αναβολή δίκης λόγω κωλύματος δικηγόρου.

Δ) Για τη επιτάχυνση της προδικασίας καταργείται για ορισμένα σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα η έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος και η υπόθεση θα εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο με πράξη Προέδρου και Εισαγγελέα Εφετών.

Ε) Για την άσκηση προσφυγής κατά της απευθείας κλήσης κατά το άρθρο 322 ΚΠΔ θα καταβάλλεται παράβολο 400ευρώ.

ΣΤ) Για την εξοικονόμηση δικαστών και την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων οι περισσότερες δίκες στο Πρωτοδικείο και Εφετείο θα δικάζονται από Μονομελή δικαστήρια και Πενταμελές Εφετείο μετατρέπεται σε Τριμελές Εφετείο.

Ζ) Αλλάζει βασικά το σύστημα εκτίσεως των ποινών, ώστε ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους να εκτελούνται με πραγματική έκτιση, οι δε ποινές κάτω έτους θα εκτίονται με μετατροπή σε χρήμα ή με την παροχή κοινωφελούς εργασίας αφού ένα μέρος τους έχει εκτιθεί πραγματικά.

Η) Ενεργοποιείται ο θεσμός της έκτισης της ποινής με παροχή κοινωφελούς εργασίας και έχει ήδη δημιουργηθεί πλατφόρμα, ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα δηλώνουν, ότι θέλουν να απασχολήσουν καταδικασμένους.

Θ) Αυξάνεται ο χρόνος της πραγματικής έκτισης της ποινής για να μπορούν οι καταδικασμένοι σε σοβαρά κακουργήματα να υποβάλλουν στο δικαστήριο αίτηση για υφ όρο απόλυση, για δε τους καταδικασμένους σε ισόβια κράτηση ο χρόνος αυτός αυξάνεται στα είκοσι χρόνια. Για αυτούς που έχουν καταδικασθεί πάνω από πέντε φορές σε ισόβια ο χρόνος αυτός αυξάνεται στα 27 χρόνια.

Ι) Ενισχύεται ο υπάρχων θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης δηλαδή ότι ο εισαγγελέας μπορεί να διαπραγματευθεί με τον κατηγορούμενο τη ποινική του μεταχείριση.

Σαφώς οι παραπάνω ρυθμίσεις της ποινικής διαδικασίας είναι καινοτόμες, εύστοχες και συνιστούν μια «καλή αρχή», δεν γνωρίζω όμως πόσες τελικά θα θεσπιστούν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, σε ποιο βαθμό όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε.τ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικο: Εντόπισε χθες πάνω από 120 παράνομους μετανάστες σε παραλία της Σύμης και ανοιχτά της Λέσβου

Η Λιμενική Αρχή Σύμης ενημερώθηκε χθες για την ύπαρξη ατόμων στη παραλία Αγίου Νικολάου και όταν τα στελέχη της κατέφθασαν στο σημείο εντόπισαν στη περιοχή Χωριού και Γιαλού της Σύμης συνολικά ογδόντα δύο άτομα (42 άντρες, 15 γυναίκες, 13 αγόρια

Διασώθηκαν 90 αλλοδαποί ανοιχτά του Ταίναρου και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα

Στην διάσωση 90 αλλοδαπών προχώρησε τα μεσάνυχτα το Λιμενικό Σώμα, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Η επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων σε Α/Κ στην θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια δυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου

Στυλιανίδης: Η ελληνική ναυτιλία από τους σημαντικότερους παράγοντες για να συνεχίσει να κινείται η παγκόσμια οικονομία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, συμμετείχε σήμερα, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών μεταξύ λοιπών σημαντικών προσωπικοτήτων από την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, στο ετήσιο Φόρουμ της Ελληνικής Ναυτιλίας, που φιλοξένησε για 13η χρονιά η Capital Link, στο

ΥΝΑΝΠ: Διανομή εμφιαλωμένου νερού σε πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία

Με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων, σε συνέχεια της ευγενικής χορηγίας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), προσφέρθηκαν στις 21/09/2023, δύο χιλιάδες πεντακόδιες είκοσι (2.520) συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού (1,5 lt), στους κατοίκους

Μετάβαση στο περιεχόμενο