Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ποιοι θα το πάρουν–Ποσά και κριτήρια

Σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση έως 300 ή και 400 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και δεν θα έχουν καμία αύξηση για το 2023 επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Η αύξηση κατά 7,75% που θα αρχίσει να πιστώνεται από σήμερα το απόγευμα στους λογαριασμούς των περισσότερων συνταξιούχων, θα είναι «λογιστική» για όσους έχουν προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μη δουν κανένα όφελος στην τσέπη όπως οι υπόλοιποι.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» εξετάζει να ενισχύσει τους περίπου 800.000 συνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση, με ένα επίδομα – δώρο εν όψει Πάσχα παρόμοιο με τα 250 ευρώ που πήραν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και άλλες κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.  Το επίδομα δεν θα καλύπτει την προσωπική διαφορά, αλλά μπορεί να είναι ανάλογο με αυτήν.

Ένα σενάριο είναι να δοθεί το ίδιο ποσό σε όλους ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας.  Ένα άλλο σενάριο, είναι να δοθεί κλιμακωτά μια ενίσχυση ως 300 ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.  Για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ως 1.000 ευρώ που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς να πάρουν το υψηλότερο ποσό (π.χ. 300 ή 400 ευρώ) και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.000 ευρώ να πάρουν μικρότερο ποσό (π.χ. 150-250 ευρώ).

Το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση.

Αφού πληρωθούν οι αυξήσεις θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά και πόσοι την διατηρούν.  Το πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί με το «ξεκαθάρισμα των προσωπικών διαφορών» είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξης των 5 και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται για όσους δεν πάρουν αύξηση.  Στην πράξη κάποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με οριακό κέρδος που μπορεί να είναι μικρότερο από το επίδομα που εξετάζεται.  Για παράδειγμα, συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ πάνω από την προσωπική διαφορά, θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023, ενώ το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, μπορεί να είναι 250 ή 300 ευρώ.

Για να αποφευχθούν τέτοιες στρεβλώσεις είναι πολύ πιθανό το επίδομα να είναι ίδιο με την ετήσια αύξηση που θα είχαν οι συνταξιούχοι αν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά, αλλά με ένα πλαφόν ως 300 ή 400 ευρώ.

Ένα άλλο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να πάρουν επίδομα 250-300 ευρώ και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ που είχαν αποκλειστεί από την επιταγή ακρίβειας των 250 που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα της ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και εξαιρούνται των αυξήσεων είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει γνωστός ο τρόπος που θα ενισχυθούν.

Αυτό που έχει αποκλειστεί από την επεξεργασία του σχεδίου είναι να «παγώσει» η προσωπική διαφορά (πολλώ δε μάλλον να καταργηθεί) και να δοθεί μόνιμη αύξηση στην υπόλοιπη σύνταξη.  Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως μια τέτοια επιλογή θα σηματοδοτούσε εξαίρεση εις βάρος των νέων συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά, ακόμη και αν παίρνουν 20% ή και 30% μικρότερες συντάξεις από τους παλαιότερους.

Πόσοι μένουν χωρίς αύξηση

Με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου που ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα αυξήσεις από το 7,75% θα δουν στην τσέπη περισσότεροι από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Το 80% με 85% όσων πάρουν αύξηση (περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι) θα έχουν ολόκληρο το 7,75% ενώ περίπου 350.000 παλαιοί κυρίως συνταξιούχοι, θα πάρουν λιγότερα γιατί θα συμψηφίσουν μέρος της αύξησης με την προσωπική διαφορά.

Εκτός αυξήσεων θα μείνουν 750.000 με 800.000 συνταξιούχοι.  Η διαφορά θα μειωθεί μεν με την αύξηση κατά 7,75%, αλλά δεν θα φτάσει για να μηδενιστεί.  Η αύξηση θα πιστωθεί στην εθνική και ανταποδοτική σύνταξη όλων των συνταξιούχων.  Καθαρό κέρδος υπάρχει όταν η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα;

  • Αν ένας συνταξιούχος παίρνει προσωπική διαφορά 90 ευρώ και η αύξηση στην εθνική και την ανταποδοτική του σύνταξη είναι 120 ευρώ, τότε τα 90 ευρώ από την αύξηση θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά και τα 30 ευρώ θα είναι καθαρό κέρδος στην τσέπη. Ενώ μέχρι τώρα παίρνει 90 ευρώ ως προσωπική διαφορά, μετά την αύξηση θα παίρνει 120 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά.
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 950 ευρώ και προσωπική διαφορά 150 ευρώ, (άρα σύνολο 1.100 ευρώ) με την αύξηση 7,75% στα 950 ευρώ, θα κερδίσει 74 ευρώ που σημαίνει ότι συμψηφίζει εν μέρει την προσωπική διαφορά (μέχρι τα 74 ευρώ) και του μένει υπόλοιπο διαφοράς 76 ευρώ.

Χωρίς πραγματική αύξηση λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς μένουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι, του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, και λιγότεροι από το ΙΚΑ, και ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών.

Για παράδειγμα οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου με 40 έτη έχουν κατά μέσο όρο προσωπική διαφορά 101 ευρώ, η οποία θα μειωθεί στα 14 ευρώ από την αύξηση.  Με 35 έτη έχουν κατά μέσο όρο προσωπική διαφορά 198 ευρώ και παρά την αύξηση θα μείνουν με υπόλοιπο 124 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ έχουν προσωπικές διαφορές που ξεπερνούν και τα 300 ευρώ και θα χρειαστούν οι αυξήσεις άλλων 4 ετών για να τις μηδενίσουν τελείως.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά