Έρχεται νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από μεγάλο οίκο αξιολόγησης

Του Τάσου Δασόπουλου

Μια ακόμη αναβάθμιση “έκπληξη” του αξιόχρεου της χώρας, μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική, αναμένεται την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, από τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, την αμερικανική Fitch.

Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα θέλουν τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης να κάνει την Παρασκευή αυτό που δεν έκανε τον Ιανουάριο, κατά την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας για το 2022: Να προχωρήσει δηλαδή στην αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τη βαθμίδα ΒΒ στη βαθμίδα ΒΒ+, αλλάζοντας ταυτόχρονα την προοπτική της οικονομίας, από “θετική” σε “σταθερή”.

Στην εξέλιξη αυτή συνηγορούν η ανάκαμψη τύπου V της ελληνικής οικονομίας, με ανάπτυξης που έφτασε το 2021 το 8,3%, η απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η προοπτική να ξεπεράσει το 3% σε επίπεδο έτους. Θα βοηθήσει επίσης το γεγονός ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 206,3% το 2020, στο 193,3% το 2021 και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 185% το 2022.

Τα προαπαιτούμενα της αναβάθμισης, όπως τα ανέφερε η ίδια η Fitch στην έκθεσή του Ιανουαρίου όταν είχε αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές της οικονομίας από “σταθερές” σε “θετικές”, συμπληρώνουν άλλα δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2021 ήταν σημαντικά καλύτερο του αναμενόμενου καθώς τόσο το δημοσιονομικό, όσο και το πρωτογενές έλλειμμα, ήταν μικρότερο του αναμενόμενου κατά 2% του ΑΕΠ. Για φέτος αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023, ο στόχος είναι η ελληνική οικονομία, να περάσει ξανά σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων υποχώρησε από 12,1% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω, σε μονοψήφιο ποσοστό, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Τέσσερις αξιολογήσεις
Μέχρι στιγμής, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, είναι δύο από μεγάλους οίκους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από δύο μικρότερους.

Από τους “μεγάλους” έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα η Standard & Poor’s (ΒΒ+) τον περασμένο Απρίλιο και η DBRS (ΒΒ High) τον Μάρτιο. Από τους μικρότερους οίκους, είχαμε στις 20 Ιουνίου την αναβάθμιση της οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒ+ από τον ιαπωνικό οίκο R&I και αρκετά νωρίτερα τον Σεπτέμβριο του 2021, από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

Ο μόνος οίκος που έχει “παγώσει” τις αξιολογήσεις του για την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2020 είναι ο οίκος Moody’s ο οποίος διατηρεί από τότε την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba3 , δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την ελάχιστη επενδυτική.

Η επίτευξη της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας (BBB-) έχει χαρακτηριστεί εθνικός στόχος για την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, από την αρχή του χρόνου, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δύο σημαντικά βήματα. Τον Απρίλιο, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, το υπολοίπου του 1,8 δισ. από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έχει εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη του Eurogroup και του μεγαλύτερου πιστωτή της, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την έξοδο της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 21 Αυγούστου.

Έρχεται νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από μεγάλο οίκο…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μεγάλο Σχίσμα

Με τον όρο «Σχίσμα» εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.  Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.  Οι

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα εμφανίσουν πλεόνασμα το 2023

Πλεόνασμα 749 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρουσιάσουν το 2023, τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι αυξημένη λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια μειώσεων και παγώματος των

Ναυτιλία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το «χάος» στα Δαρδανέλια

«Δραματική» εικόνα παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις παράπλευρες συνέπειες στη ναυτιλία από την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφοντας τεράστια συμφόρηση δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. Ειδικότερα, τονίζεται πως στη νέα εποχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων στην ανατολική Μεσόγειο

Συντάξεις: Νέο κύμα μαζικής φυγής – Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200.000 – Ποιες είναι οι αιτίες

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο εργασίας η συνεχιζόμενη  έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης και το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει και πάλι τις 200.000 πιέζοντας το ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά αφενός τις δαπάνες και αφετέρου τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων. Ο