Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω χονδρεμπορικής – Οι τιμές ευνοούν τα σταθερά τιμολόγια

H άνοδος της θερμοκρασίας και της ζήτησης, η μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η χονδρεμπορική αγορά εμφανίζει νέα σημαντική αύξηση την πρώτη εβδομάδα του μήνα, η οποία εφόσον συνεχιστεί θα επηρεάσει και άλλο τις λιανικές τιμές.
Με βάση την εικόνα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η χονδρική καταγράφει αύξηση κοντά στο 20%, που σημαίνει ότι αντίστοιχη ή ακόμη και μεγαλύτερη αναμένεται να είναι και η άνοδος στις λιανικές τιμές. Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απλούς καταναλωτές οι προσφορές των εταιρειών για σταθερά προϊόντα 6μηνης διάρκειας, τα οποία εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές.
Ως προς τη χονδρεμπορική αγορά, στις πρώτες 7 ημέρες του Ιουνίου, η μέση τιμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου διαμορφώνεται στα 95,71 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή είναι 18% αυξημένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή του μηνός Μαΐου, ήτοι τα 81,08 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χονδρικές τιμές του Μαΐου, οι λιανικές τιμές του Ιουνίου διαμορφώθηκαν από 11% έως και 70% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι πάροχοι ενσωμάτωσαν πλήρως την άνοδο που σημείωσε η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.
Με βάση την τρέχουσα μέση τιμή του Ιουνίου, η ελληνική αγορά είναι η 9η ακριβότερη της Ευρώπης, καθώς όλες οι χώρες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα ανατιμήσεις κυρίως εξαιτίας της ανόδου του φυσικού αερίου.
Φαίνεται λοιπόν ότι η τάση όχι μόνο για τον Ιούνιο αλλά και για τον Ιούλιο, θα είναι ανοδική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της λιανικής. Αυτό σημαίνει ότι τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας που είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές εμφανίζονται πιο ελκυστικά: είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 15 λεπτά/KWh.
Εάν συνυπολογιστεί το πάγιο των σταθερών τιμολογίων για μια μέση κατανάλωση το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 12 λεπτά/KWh δηλαδή είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων. Καθώς μάλιστα η τάση είναι ανοδική και τον Ιούλιο πιθανόν να έχουμε νέες αυξήσεις κοντά στο 20% με βάση την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή, είναι σαφές ότι τα φθηνότερα σταθερά τιμολόγια εμφανίζουν προβάδισμα. Δηλαδή εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, δεν αποκλείεται τον Ιούλιο να δούμε τιμές κοντά στα 18 λεπτά/KWh.
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο