Έρχονται UAV ναυτικής επιτήρησης MQ-9B SEAGURDIAN για το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό-Η προοπτική του East Med αλλάζει τα πάντα

ΗΕλλάδα σκοπεύει να αγοράσει ισραηλινό εξοπλισμό C-UAS και σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει το MQ-9B SeaGuardian, αναφέρει η ιστοσελίδα shephardmedia.com

Η ίδια ιστοσελίδα τονίζει ότι η χώρα μας “κοιτάζει” σε ΗΠΑ και Ισραήλ για λύσεις σχετικά με την απόκτηση αξιόπιστων μη επανδρωμένων  εναερίων οχημάτων UAV και συστήματα αντι-drone, λόγω του ήδη μεγάλου τουρκικού στόλου, που περιλαμβάνει και στρατηγικής φύσεως επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

“Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά να βελτιώσει τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης και αναχαίτισης,ειδικά δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου στόλου των τουρκικών UAV που επιχειρούν εντός ή κοντά στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου, και φαίνεται ότι έχει βρει λύσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προμήθεια τριών UAV MQ-9B SeaGuardian και δύο σταθμών ελέγχου εδάφους από τις ΗΠΑ με συνολικό κόστος σχεδόν 400 εκατ. ευρώ (455,92 εκατ. Δολάρια)”, τονίζει το δημοσίευμα.

Η χώρα μας έχει εφαρμόσει αθόρυβα μια πρακτική για την δημιουργία μιας «πραγματικής ομπρέλας ενάντια στα τουρκικά  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» πάνω από νησιά και άλλες σημαντικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες (UAS Vision).

Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να τυφλώνει τα τουρκικά drones και να διαταράσσει τα σχέδια πτήσης τους.

Κατασκευασμένο από τα συστήματα προηγμένης άμυνας της ισραηλινής εταιρείας Rafael, το Drone Dome, όπως υποδηλώνει το όνομα, ειδικεύεται στην αντιμετώπιση εχθρικών drones.

Μπορεί να εξουδετερώσει τα drones παρεμποδίζοντας τις επικοινωνίες και το GPS τους.

Για πλήρως αυτόνομα drones, χρησιμοποιεί ένα αόρατο λέιζερ 10 κιλοβάτ που μπορεί να καταρρίψει drones έως και δύο μίλια μακριά.

Η Rafael προσφέρει στους πελάτες της προσαρμοσμένες εκδόσεις του συστήματος, όπως πιθανότατα έχει κάνει σε αυτή την περίπτωση για την Ελλάδα, αναφέρουν ξένες πηγές.

Υπενθυμίζουμε ότι το UCAV AKSUNGUR,  που είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η TAI, παραδόθηκε πρόσφατα στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Πρόκειται για μοίρα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων του είδους, με το οποίο οι Τούρκοι “φορτώνουν” το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, λίγα μόλις μίλια από την νήσο Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Ο συνδυασμός με την πρόθεση δημιουργίας μεγάλης ναυτικής βάσης στο Ακσάζ, μας καταδεικνύει τα δόλια σχέδια της Άγκυρας, ειδικά σε αυτή την περιοχή του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 16 επιθετικά drones στον στόλο του (τα οποία θα αυξηθούν σε 17 μέχρι το τέλος του έτους).

Πληροφορίες φέρουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία να ετοιμάζει UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Ότι κάνουν δηλαδή τα Bayraktar TB2 στην ξηρά τώρα αυτά και κάποια άλλα drone, θα το υλοποιούν και στην θάλασσα, με την βοήθεια ειδικών συστημάτων.

Ο κίνδυνος αυτής της τακτικής σαφώς και είναι σοβαρός,ενώ υπενθυμίζουμε ότι επιθέσεις “κορεσμού” από UCAV, μπορούν να αποσυντονίσουν και τα καλύτερα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα του κόσμου.

Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικές Φρεγάτες και άλλες μονάδες επιφανείας διαθέτουν ως οργανικά mini UAVs ή drones, καθώς αυτά αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία για επιχειρήσεις ελέγχου και επιτήρησης, αλλά τώρα η χρήση τους πάει ένα βήμα παρακάτω και αφορά σοβαρότατη απειλή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο