Έρευνα διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν υποκινούν τη μετανάστευση

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο δεν αποτελούν κίνητρο για τη μετανάστευση. Αντιθέτως, οι συγκρούσεις, οι οικονομικές δυσκολίες, οι φυσικές/κλιματικές καταστροφές και οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι είναι οι βασικές αιτίες της μετανάστευσης.

Οι αποστολές έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο δεν ενθαρρύνουν τις αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής προς την Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν είναιπόλος έλξης

Η έρευνα δημοσιεύθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Alejanda Rodrνguez Sαnchez του Πανεπιστημίου Πότσδαμ (Γερμανία) στην ιστοσελίδα Scientific Reports. Αντικείμενο μελέτης των ερευνητών ήταν το πλήθος των προσπαθειών διάπλου της Κεντρικής Μεσογείου μεταξύ 2011-2020.

Εφαρμόζοντας διάφορες προσομοιώσεις, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν τους παράγοντες πρόβλεψης μεταβολών του πλήθους των θαλασσίων ταξιδιών. Αυτοί περιλάμβαναν το πλήθος των αποστολών έρευνας και διάσωσηςαπό κρατικές αρχές και ΜΚΟ, ως τη συναλλαγματική ισοτιμία, το κόστος των διεθνών πρώτων υλών, τους δείκτες απασχόλησης, τις συγκρούσεις, τους αεροπορικούς ναύλους μεταξύ Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Λιβύη: Οι επαναπροωθήσεις περιόρισαν τη μετανάστευση, αλλά αύξησαν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η έρευνα μελέτησε επίσης τις αυξημένες δραστηριότητες της Λιβυκής Ακτοφυλακής από το 2017, μέσω αναχαίτισης σκαφών και επιστροφής των επιβαινόντων στη Λιβύη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι δραστηριότητες προκάλεσαν μείωση του αριθμού αναχωρήσεων και ενδέχεται να αποθάρρυναν τη μετανάστευση.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έρευνας υπογράμμισαν ότι, οι ανωτέρω διαπιστώσεις συνέπεσαν με αναφορές για επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύηιδίως στα κέντρα κράτησης όπου οι μετανάστες μεταφέρονταν μετά την αναχαίτισή τους στη θάλασσα για κράτηση.

Οι ερευνητές τόνισαν στην έρευνά τους ότι μελέτησαν τη μετανάστευση μόνον σε «συνολικό επίπεδο» και όχι σε «επίπεδο επιμέρους μικροκινήτρων μεταναστών και διακινητών». Πρότειναν, τέλος, ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να αναλύσουν σε βάθος τον αντίκτυπο των αποστολών έρευνας και διάσωσης στις αποφάσεις των μεμονωμένων μεταναστών και των επιμέρους διακινητών.

Η πλήρης μελέτη μπορεί να αναζητηθεί στο σύνδεσμο https://www.nature.com/articles/s41598-023-38119-4

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο