Έρευνα: Η ταυτόχρονη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων έχει αυξηθεί τόσο από τα παιδιά όσο και από τους μεγάλους καθώς και οι δύο έχουν πλέον πρόσβαση σε τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, smartphones και βιντεοπαιχνίδια.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τον αντίκτυπο της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων σε ενήλικες αλλά και παιδιά, είχαν μικτά αποτελέσματα. Στη νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερεηντές των πανεπιστημίων του Λουξεμβούργου και της Γενεύης, συμμετείχαν συνολικά 118 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν για να εξετάσουν τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και τα προβλήματα προσοχής, την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, τους βαθμούς και την ψυχική υγεία των παιδιών αυτών γενικότερα. Τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους δασκάλους και τους γονείς επικεντρώθηκαν στις αντιλήψεις τους σχετικά με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης από τα παιδιά.

(PLOS ONE)

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, οι ερευνητές βρήκαν ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δεν προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν όταν τα παιδιά χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα πολλαπλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα όταν παρακολουθούσαν τηλεόραση και παράλληλα έστελναν μηνύματα σε φίλους τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ταυτόχρονη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και μερικές φορές σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο χρόνος που αφιέρωναν τα παιδιά στις ηλεκτρονικές συσκευές αυξανόταν ανάλογα με την ηλικία τους. Στην ηλικία των 8 ετών η χρήση αυτή έφτανε περίπου τις 4,5 ώρες την ημέρα. Μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε πάνω από οκτώ ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αγόρια περνούσαν περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια από ό,τι τα κορίτσια.

Η ομάδα διεξήγε τη μελέτη σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο σε προάστιο της Γενεύης και δημοσίευσε τα ευρήματά της στον επιστημονικό ιστότοπο «PLOS ONE».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Λινοπεράματα το πλοίο της Greenpeace

Έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Δήμου Μαλεβιζίου Στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου πλέει από το μεσημέρι του Σαββάτου το πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace. Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν το διάσημο σκαρί της περιβαλλοντικής οργάνωσης και έσπευσαν να το φωτογραφίσουν απαθανατίζοντάς

Σταμάτης Κόκοτας: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο Σταμάτης Κόκοτας. Νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια

Το ναυάγιο της 29ης Μαΐου ’41 και η ιστορία του

Ο Μάικλ Μπέντον θυμάται εκείνη την ημέρα πεντακάθαρα, και ας έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Ηταν ένα τυπικό καλοκαιρινό απόγευμα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του. Οπως συνήθιζαν με τη

Εκλογές τον Μάρτιο ή στο τέλος Ιουνίου – Οι πιθανές ημερομηνίες που συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Μάρτιος και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα χρονικά διαστήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού (Bloo­mberg) ότι οι κάλπες θα στηθούν άνοιξη ή αρχές