Έρευνα – κόλαφος για την τραγωδία στο Μάτι…

Οι 99 τραγικοί θάνατοι από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, διαπιστώνει μελέτη διεθνούς ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον…

Κώστα Συνολάκη, καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σύμφωνα με την περίληψη των συμπερασμάτων, οι Αρχές απέτυχαν να κινητοποιήσουν έγκαιρα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν προλάβει τη φωτιά πριν περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Απέτυχαν επίσης να αξιοποιήσουν εύκολα διαθέσιμες προσομοιώσεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, αν και ήταν εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι φλόγες θα έφταναν στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένης της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου.

Και είχαν παραλείψει να δημιουργήσουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών, το οποίο «υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου».

Το κρίσιμο συμπέρασμα είναι ότι, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που εξετάστηκαν, «η πεζή εκκένωση της περιοχής προς τις ακτές θα είχε επιτευχθεί το αργότερο σε 83 λεπτά, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς από την πυρκαγιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είχε δοθεί έγκαιρη εντολή στους κατοίκους».

Προσομοίωσης της εκκένωσης που δεν έγινε. Οι γαλάζιες γραμμές είναι οι κάτοικοι που έχουν ειδοποιηθεί και κατευθύνονται πεζή προς τη θάλασσα. Στην δεύτερη απεικόνιση όλοι έχουν προλάβει να σωθούν (Πηγή: Synolakis et al.)

Τα ευρήματα της μελέτης Συνολάκη παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε εκδήλωση της ΝΔ για την τραγωδία του Ματιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Απόντα αεροσκάφη

«Η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής της 23ης Ιουλίου ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που, ωστόσο, δεν δικαιολογεί την απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» είναι η πρώτη φράση στο κείμενο της περίληψης συμπερασμάτων.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε προσομοιώσεις της εξάπλωσης της φωτιάς (πρόγραμμα FARSITE), οι οποίες «θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν εξετασθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή ακόμη και να προϋπήρχαν ως πρότυπα μοντέλα για τη λήψη άμεσων αποφάσεων».

Σε διάφορα σενάρια μετεωρολογικών συνθηκών, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι η πυρκαγιά θα έφτανε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα, εξέλιξη που «θα μπορούσε άλλωστε να προβλεφθεί και χωρίς τα μοντέλα προσομοίωσης», δεδομένου ότι ο άνεμος έσπρωχνε τις φλόγες προς την ακτή.

«Η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιά για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων είτε πεζή, είτε ακόμη και με αυτοκίνητα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι εν λόγω προσομοιώσεις βασίστηκαν σε δύο μαθηματικά μοντέλα (Artisoc 4.0 και NETLOGO) τα οποία είχαν αναπτυχθεί από μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Ρίψεις νερού δεν πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως, «καθώς οι περισσότεροι πυροσβεστικοί πόροι επιχειρούσαν στο ήδη υπάρχον μέτωπο στα Γεράνεια Όρη (Κινέτα)».

«Ένα ελικόπτερο Ericksson S-64 επιχείρησε λίγες ρίψεις 45 λεπτά μετά την έναρξή της πυρκαγιάς και μόνον για 30 λεπτά, καθώς χρειάστηκε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό καυσίμων. Επίσης τα τρία CL-415 που εντάχθηκαν στις προσπάθειες έφτασαν στην περιοχή 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων και του καπνού οι ρίψεις τους αστόχησαν, και μετά σταμάτησαν να επιχειρούν. Όπως άλλωστε υπογραμμίσθηκε και αυτές οι ρίψεις θα ήταν αναποτελεσματικές, καθώς η φωτιά είχε ήδη περάσει σε μιάμιση ώρα από την εκδήλωσή της τη Λεωφόρο Μαραθώνος» επισημαίνεται στο κείμενο.

Σύστημα προειδοποίησης

Για το κρίσιμο ζήτημα του ανύπαρκτου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, η ερευνητική ομάδα προτείνει την άμεση υλοποίηση τριών μέτρων: συνεργασία με ραδιοφωνικούς σταθμούς για την μετάδοση μηνυμάτων Πολιτικής Προστασίας, δημιουργία βιβλιοθήκης με εξειδικευμένα μηνύματα για κάθε περιοχή, και επέκταση αυτού του συστήματος για τη μετάδοση μηνυμάτων από υπολογιστές και κινητά.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες και την κατάρτιση σχεδίων ετοιμότητας, η μελέτη διαπιστώνει πως «δεν υπάρχουν κατάλληλα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφικών περιστατικών και εκκένωσης, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο εν λόγω σχεδιασμός είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος. Ασαφές και προβληματικό είναι και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα. Καθίσταται συνεπώς αδήριτη η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο».

Οι ερευνητές, τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη διενέργειας ασκήσεων ετοιμότητας, οι οποίες πρέπει να πάψουν να έχουν «χαρακτήρα επετειακών γιορτών»…

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το