Ερευνητική αποστολή του ωκεανογραφικού σκάφους ΑΙΓΑΙΟ σε Σαντορίνη-Αμοργό – Εκδόθηκε NAVTEX (Χάρτης)

Αντικείμενο του ερευνητικού πλόα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένω

Με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό αποπλέει για την περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Αντικείμενο του ερευνητικού πλόα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού εκδόθηκε NAVTEX η οποία ισχύει από τις 16:00 σήμερα Τετάρτη έως τις 20 Φεβρουαρίου. Το πλοίο αναμένεται να είναι στη θαλάσσια περιοχή την Πέμπτη. 

Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:

  1. Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
  2. Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
  3. Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
  4. Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.

Ο ερευνητικός πλόας του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στη περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ και έχει αντικείμενο τη διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου με σκοπό τη κατανόηση και εκτίμηση του σεισμικού δυναμικού τους.

Η NAVTEX που εκδόθηκε:

Αιγαίο

Πηγή: skai.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύναψη σύμβασης τρίτου δρομολογίου στη γραμμή «ΡΟΔΟΣ – ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ»

Με σκοπό την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του Καστελλόριζου υπογράφηκε σήμερα 14/03/2025 σύμβαση για την εξυπηρέτηση της γραμμής από Πειραιά προς Καστελλόριζο, με την εκτέλεση ενός επιπλέον δρομολογίου την εβδομάδα, με το οποίο επεκτείνεται το δρομολόγιο από ΠΕΙΡΑΙΑ προς ΡΟΔΟ. Η σχετική

niologio.gov.gr : Σε πλήρη λειτουργία η ψηφιακή νηολόγηση

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού νηολογίου συνεχίζεται, με νέες λειτουργίες να εντάσσονται στο niologio.gov.gr, απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Η πλατφόρμα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2024, έχει ήδη αποδώσει απτά αποτελέσματα, με τη

Ανασχηματισμός 2025: Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση αφήνει εκτός 14 υπουργούς και υφυπουργούς. Οι πρωτοκλασάτοι Χρήστος Στυλιανίδης (πρώην υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Θεόδωρος Σκυλακάκης (πρώην υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Χρήστος Σταϊκούρας (πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) και Νίκος Παναγιωτόπουλος (πρώην υπουργός Μετανάστευσης) μένουν

Βασίλης Κικίλιας: Τα στοιχήματα του νέου υπουργού Ναυτιλίας

Ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο προκλήσεις αναμένει τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια. Ένα χαρτοφυλάκιο που συνδέεται με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και την «πράσινη μετάβαση» αλλά και με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την ασφάλεια στα πλοία και τη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων που

Μετάβαση στο περιεχόμενο