Κυκλάδες: Συνεχίζονται τα Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού

Κατά μέσο όρο 100 σεισμικές δονήσεις καταγράφονται καθημερινά στις Κυκλάδες, με τους σεισμολόγους να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.

Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να πλήττει τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επιστήμονες. Οι τελευταίες δονήσεις, που έφτασαν αλλά και ξεπέρασαν τα 5 Ρίχτερ, έχουν εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής από σεισμολόγους, οι οποίοι μελετούν τη δυναμική του φαινομένου.

Κατά μέσο όρο 100 σεισμικές δονήσεις καταγράφονται καθημερινά στις Κυκλάδες, με τους σεισμολόγους να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.

Σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αμοργό και τη Σαντορίνη, ενώ ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών μεγέθους 4 έως 4,9 βαθμών. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκαν μικρές κατολισθήσεις.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, εξηγεί πως το φαινόμενο είναι αναμενόμενο και διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες. «Η ακολουθία που μας απασχολεί είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δραστηριότητα έχει πλέον περάσει στη δεύτερη φάση της, με μικρότερη συχνότητα δονήσεων. «Οι ρυθμοί έχουν μειωθεί αισθητά μετά την Παρασκευή. Ωστόσο, η σμηνοσειρά εξακολουθεί να καταγράφει σεισμούς με μέγιστα μεγέθη 5,2-5,3 Ρίχτερ», ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, διαβεβαιώνοντας πως δεν εμπνέει ανησυχία.

14.000 σεισμοί

Από τις 26 Ιανουαρίου 2025, η περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, και συγκεκριμένα τα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού, βιώνουν μια έντονη και παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα. Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 14.000 σεισμικές δονήσεις, με περίπου 240 από αυτές να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 2,5 Ρίχτερ, 14 με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 4,0 Ρίχτερ, και 2 με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 4,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με ειδικούς, αν και η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σε εξέλιξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού, ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται κατηγορηματικοί στο ζήτημα της ηφαιστειακής δραστηριότητας, διαβεβαιώνοντας πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν άμεση ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Οι ειδικοί συνεχίζουν την ανάλυση των δεδομένων, ενώ οι αρχές συνιστούν ψυχραιμία και επαγρύπνηση, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Μεταβολές στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων

Σημαντικές μεταβολές παρατηρούνται στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων στο Νότιο Αιγαίο, καθώς αρχικά εντοπίζονταν κοντά στη Σαντορίνη, στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς την Αμοργό και πλέον επιστρέφουν νοτιοανατολικά, κινούμενα πάντως πάνω στο ίδιο ρήγμα.

Με την ενίσχυση του δικτύου σεισμογράφων, τα δεδομένα καταγράφονται και μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όπου αναλύονται προσεκτικά από τους επιστήμονες. Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Καραστάθης, οι ειδικοί παρακολουθούν τη μετατόπιση των επικέντρων, καθώς η βασική ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Παρότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η εξέλιξη των φαινομένων, δεν αποκλείεται η πιθανότητα εκδήλωσης μεγαλύτερου σεισμού.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, προειδοποίησε ότι η ενέργεια που εκλύεται στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Ανύδρου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σεισμό μεγέθους έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ειδικοί παραμένουν σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να υπάρχει έγκαιρη εκτίμηση των πιθανών κινδύνων.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για το ηφαίστειο της Σαντορίνης και του Κολούμπο

Οι ειδικοί εμφανίζονται κατηγορηματικοί: οι μετακινήσεις του μάγματος σε βάθος 5 χιλιομέτρων δεν αποτελούν ένδειξη ηφαιστειακής διέγερσης ούτε αυξημένο κίνδυνο έκρηξης.

«Το ηφαίστειο τόσο της Σαντορίνης όσο και του Κολούμπο βρίσκεται εκτός φάσης διέγερσης αυτή την περίοδο», δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Παπανικολάου, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχου, ο οποίος ξεκαθαρίζει: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ηφαίστειο του Κολούμπο βρίσκεται σε φάση δραστηριοποίησης τέτοια που να προκαλεί ανησυχία».

Την ίδια ώρα, ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ούτε η ανθρώπινη ζωή ούτε η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη διάρκειά του. Η εκτόνωση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μετά το Πάσχα, καθώς πρόκειται για μια αργή φυσική διαδικασία που απαιτεί ψυχραιμία, συνεχή παρακολούθηση και τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ: Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ενισχύει επαρκώς τον στόλο μας;

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας και εν αναμονή ενημέρωσης του Πρωθυπουργού για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία μας, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας: ΤΟ 12ΕΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ

Γράφει ο Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) Νίκος Παπανικολόπουλος / Ελλάδα – Συρία – Ευχολόγια ή πράξεις ;

                              Στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, από το 1343 βρίσκεται η έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας (με πλήρη τίτλο Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε

Γράφει ο Νίκος Ι. Σπανός Υποναύαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (εα)/«Ναυπηγική Βιομηχανία: Οδικός Χάρτης Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – Οι Στρατηγικές που θα Καθορίσουν το Μέλλον»

Η ναυπηγική βιομηχανία και βιοτεχνία αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στη ναυτιλία και τη βιομηχανική παραγωγή. Με στόχο τη συστηματική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου και τη διαμόρφωση στρατηγικών αναβάθμισης, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής

Επίσκεψη των εκπροσώπων των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας

Σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια. Ειδικότερα, το

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο