Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις

Όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφωνούν ότι πρέπει να πέσει φως στη σκοτεινή υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη

Η Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτήσει η Βουλή τις επόμενες εβδομάδες έχει υποχρέωση να βρει και να πει την αλήθεια στην κοινή γνώμη και ταυτόχρονα να υπάρξουν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές που δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Μέχρι να γίνει όμως η διερεύνηση του ουσιαστικού μέρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μπαίνουν μια σειρά από ερωτήματα για τις πολιτικές παρενέργειες της υπόθεσης. Ακολουθούν τα πιο σημαντικά από αυτά και μια… απόπειρα απαντήσεων.

– Μπορεί η αποκάλυψη της «νόμιμης αλλά πολιτικά λανθασμένης επισύνδεσης» του Ανδρουλάκη να επιταχύνει τον χρόνο των εκλογών που ο Κ. Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει για την προσεχή άνοιξη; Οχι, αν δεν υπάρξουν άλλα στοιχεία που να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό και τις αντοχές της κυβέρνησης. Η λογική λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε εκλογές ενώ βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από την αρχή της θητείας του. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία όλες τις κρίσεις ξοδεύοντας ένα μέρος από το πολιτικό της κεφάλαιο. Ο χρόνος επουλώνει τις πληγές και μέχρι τον Απρίλιο υπάρχουν 7… δύσκολοι μήνες. Άλλωστε, όπως λένε στην κυβέρνηση, εδώ ο Τσίπρας έκανε το «όχι», «ναι» και τον ξαναψήφισαν σε δύο μήνες, πόσο μάλλον τώρα.

– Πόσο ζημιώθηκε η κυβέρνηση από την υπόθεση; Πρόκειται για αληθινή καταστροφή. Στα ζητήματα δημοκρατίας και ηθικής υπάρχει τεράστια ευαισθησία από την κοινή γνώμη. H κυβέρνηση άντεξε την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την πίεση των εθνικών θεμάτων και έφαγε ένα πολιτικό αυτογκόλ στην πιο κρίσιμη καμπή της θητείας της. «Πάγωσε» τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της και υπονόμευσε την κυριαρχία της στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω στις επόμενες δημοσκοπήσεις την αποδοχή της κυβέρνησης από εκείνους που δηλώνουν ότι ψήφισαν ή ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

– Μπορεί να πάνε χειρότερα τα πράγματα για την κυβέρνηση; Ναι, αν ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ή η αρμόδια εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ κυρία Βασιλική Βλάχου ομολογήσουν κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής κάτι που δεν ξέρουμε ή αν αποκαλυφθεί ότι υπήρχαν κι άλλες επισυνδέσεις, νόμιμες και… παράνομες πολιτικών ή δημοσιογράφων. Οι γνωρίζοντες… εκ των έσω τα αποκλείουν και τα δύο κατηγορηματικά, «γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο». Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται το αντίθετο, χωρίς προς το παρόν να έχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία ή ακόμη περισσότερο κάποιο στοιχείο να παρουσιάσει.

– Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί ο Ανδρουλάκης με τον Μητσοτάκη μετά τις εκλογές; Η σημαντικότερη πολιτική παρενέργεια των αποκαλύψεων είναι το τέλος της πιθανολογούμενης μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας με ΠΑΣΟΚ. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απίθανο ο Νίκος Ανδρουλάκης να στηρίξει Μητσοτάκη, «που με παρακολουθούσε», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα έχει στη διάθεσή του ένα επιχείρημα που δεν έχει εύκολη απάντηση. Από εκεί και πέρα ο κίνδυνος της ακυβερνησίας και της επιστροφής στο χάος είναι προφανής. Εχει σημασία ποιο θα είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ο βαθμός τοξικότητας στο πολιτικό τοπίο και κυρίως πώς θα έχει βγει ο χειμώνας για τους πολίτες, αν θα έχει αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια, η πορεία της οικονομίας συνολικά, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και τα εθνικά θέματα. Δηλαδή, όλα εκείνα τα θέματα που κρίνουν την ψήφο των πολιτών.

– Οι παρακολουθήσεις φέρνουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ωφελήθηκαν πολιτικά από την αποκάλυψη των υποκλοπών. Περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, καθώς εδώ και μήνες κατέγραφε μια ήπια αλλά σταθερή μείωση των ποσοστών του. Οι ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, η απουσία του προέδρου του κόμματος από τη Βουλή, η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και πρωτοβουλιών είχαν απογοητεύσει ένα μέρος της κοινωνίας. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη τον κατέστησε περισσότερο συμπαθή στην κοινή γνώμη και υποθέτω του προσφέρει μια «δεύτερη ευκαιρία». Ο κ. Τσίπρας θα πιστωθεί επίσης ένα μέρος των απωλειών της κυβέρνησης. Το «μερίδιο» του καθενός θα το δούμε στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Αμφιβάλλω όμως αν θα έρθουν… κοντά, τουλάχιστον προεκλογικά. Αφού μετρήσουν τις δυνάμεις τους στις κάλπες, το ξανασυζητάμε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα έχουμε τότε.

Πηγή: www.protothema.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο