Ερώτηση για τις μεταθέσεις 500 Λιμενικών

Ερώτηση για τις μεταθέσεις 500 Λιμενικών κατέθεσαν στη Βουλή προε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Μετά την διακοπή των συμβουλίων των τακτικών μεταθέσεων κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022 και κατόπιν της ψήφισης νέας διάταξης (άρθρο 76 του ν. 4926/20-04-22) για την διενέργεια τακτικών μεταθέσεων, μέχρι του ορίου των δεσμευθεισών πιστώσεων, ξεκινάει άμεσα σύμφωνα με δημοσιεύματα η διενέργεια συμβουλίων μεταθέσεων για πεντακόσιους (500) περίπου λιμενικούς με μια διαδικασία που είναι άγνωστη και χωρίς κριτήρια.

Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να πραγματοποιήσει μεταθέσεις κατόπιν Υπουργικής Απόφασης την οποία ουδείς γνωρίζει. Οι λιμενικοί δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της και οι μεταθέσεις τους θα γίνουν με βάση την προγενέστερη δήλωση προτίμησης υπηρεσιών κατά το μήνα Νοέμβριο 2021. Τονίζουμε επίσης πως η δήλωση των οκτώ (8) υπηρεσιών επιλογής από τα στελέχη βασίστηκε σε πίνακα μορίων που συμπεριλαμβάνει το σύνολο των στελεχών και όχι μόνο αυτών που τελούν υπό μετάθεση. Με τον τρόπο αυτό στερούνται της δυνατότητας να υπολογίσουν βάσει των μορίων τους τις βέλτιστες για αυτούς επιλογές Υπηρεσιών, όπως κανονικά αυτό προβλέπεται. Καθίσταται σαφές πως η δήλωση επιλογής βασίστηκε σε ένα άλλο καθεστώς μεταθέσεων, το οποίο όμως διακόπηκε με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας τον Φλεβάρη του 2022.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) όπως και οι Ενώσεις Προσωπικού που είναι μέλη της έτερης Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) έχουν καταθέσει επανειλημμένα τις προτάσεις τους. Κοινό σημείο των προτάσεων είναι ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του καθεστώτος των μεταθέσεων με την κατάργηση όλων των διατάξεων των νόμων 4504/2017, 4676/2020 και κατ’ επέκταση και του ΠΔ 11/2021 καθώς και η θέσπιση ενός νέου ΠΔ Μεταθέσεων, ως αποτέλεσμα συνεργασίας των συνδικαλιστικών φορέων, της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Το ΚΚΕ έχει φέρει επανειλημμένα το πρόβλημα των μεταθέσεων στη Βουλή με τη μορφή Ερωτήσεων. Μάλιστα με Επίκαιρη Ερώτησή του, στις 4 Μαρτίου 2022 προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού ανέλυσε τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2021 στις μεταθέσεις των λιμενικών, ζητούσε από τον Υπουργό την πρόσκληση όλων των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενικών, ώστε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να προκύψει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων. Με αφορμή τη συζήτηση του πρόσφατου νόμου (4926/20-04-22) του Υπουργείου Ναυτιλίας, το ΚΚΕ επανήλθε τονίζοντας ότι με τις νέες διατάξεις του σχετικά με τις πιστώσεις ο εκάστοτε Υπουργός έχει τη δυνατότητα με απόφασή του να μεταθέτει όποτε θέλει, όποιον θέλει, όπου θέλει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  1. – Να μην ξεκινήσει η διαδικασία μεταθέσεων των πεντακοσίων (500) Λιμενικών με το υπάρχον άδικο καθεστώς;
  2. – Να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αδικηθούν όσοι λιμενικοί είναι για χρόνια εγκλωβισμένοι μακριά από το σπίτι τους;
  3. – Να καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των λιμενικών ώστε μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να προκύψει ένα λειτουργικό και πιο αξιοκρατικό καθεστώς μεταθέσεων; »

Ερώτηση για τις μεταθέσεις 500 Λιμενικών

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.