Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ για χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα: Χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.) με έγγραφό της αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα αυτά που υπηρετούν στην Κάλυμνο και τη Λέρο.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στη χορήγηση των καταστάσεων επιβίβασης και επισημαίνουν μάλιστα ότι μετά την ψήφιση των μνημονίων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι χορηγούμενες καταστάσεις επιβίβασης είναι μία (1) ανά έτος και όχι τέσσερις (4), όπως προβλεπόταν τα χρόνια προ μνημονίων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ 6003/ 20 Δεκέμβρη 2021, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), πλην των έφεδρων αξιωματικών, των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών και των οπλιτών θητείας, που δεν έχει δηλώσει τη φρουρά που υπηρετεί ως τόπο προτίμησης και εφόσον ταξιδεύει με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, χορηγείται μία φορά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος κατάσταση επιβίβασης (ΚΕ) μετ’ επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης.

Ακόμη, για τα στελέχη, που υπηρετούν σε νησιά, το σχετικό ως άνω Φ.Ε.Κ. προβλέπει για τις θαλάσσιες διαδρομές να χορηγείται κατάσταση επιβίβασης για τα συνήθη επιβατικά πλοία ή για σκάφη τύπου «FLYING DOLPHIN» και  «CATAMARAN», που εκτελούν δρομολόγια σε λιμένες του εσωτερικού, ή για πλοία που εκτελούν τοπικά δρομολόγια σε γραμμές, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από τα επιβατικά πλοία της τακτικής ακτοπλοΐας.

Με βάση τα ανωτέρω, το στέλεχος των Ε.Δ. υποχρεώνεται να μην χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο ως μέσω μετακίνησης, το οποίο εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνησή του και σε πολλές περιπτώσεις την οικονομικότερη επιλογή.

Η ταυτόσημη πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, είτε αυτόνομες είτε συνεργασίας, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη μετακίνηση των στρατιωτικών από και προς τους τόπους προορισμού τους, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδιά τους περί αύξησης του κόστους μετακίνησης των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, και της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών. Η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να βοηθήσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκείται στα φιλικά xτυπήματα στην πλάτη.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την αύξηση της χορήγησης καταστάσεων επιβίβασης από μία (1) ημέρα που είναι σήμερα, σε τόσες ημέρες όσες πραγματικά χρειάζονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις προσωπικές τους μετακινήσεις και ειδικά όσων υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε νησιά.

-Τη μετακίνηση με κατάσταση επιβίβασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με αεροπορικά μέσα.

Οι Βουλευτές

                                                                                     Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                       Κομνηνάκα Μαρία

                                                                                      Παφίλης Θανάσης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδρύθηκε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας με έδρα τη Νεάπολη.

Δημοσιεύθηκε χθες 2/2/2023 το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας και της Σχολής Πλοιάρχων αυτής. Η σχολή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (πλοιάρχων) έχει πλέον ιδρυθεί στη Νεάπολη του Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ. “Μια μεγάλη ημέρα χαράς

Ν. Ανδρουλάκης: Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε κ. Τσίπρα

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Με ανάρτησή του κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «παράσταση» μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποδέχεται μαθήματα ιδεολογικής συνέπειας. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στην

Συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων

Μετά την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή, κατά την ακρόαση φορέων και προσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων της Βουλής των

Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας: Προμήθεια ενός σκάφους στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, προχωρά στην προμήθεια ενός σκάφους με ενισχυμένο πλαστικό, τύπου IOLAOS 410 JHONPOL, ολικού μήκους 4,10 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κονσόλα. Το σκάφος θα παραχωρηθεί άμεσα στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας, για την υποστήριξη του έργου του