Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ για χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα: Χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.) με έγγραφό της αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα αυτά που υπηρετούν στην Κάλυμνο και τη Λέρο.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στη χορήγηση των καταστάσεων επιβίβασης και επισημαίνουν μάλιστα ότι μετά την ψήφιση των μνημονίων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι χορηγούμενες καταστάσεις επιβίβασης είναι μία (1) ανά έτος και όχι τέσσερις (4), όπως προβλεπόταν τα χρόνια προ μνημονίων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ 6003/ 20 Δεκέμβρη 2021, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), πλην των έφεδρων αξιωματικών, των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών και των οπλιτών θητείας, που δεν έχει δηλώσει τη φρουρά που υπηρετεί ως τόπο προτίμησης και εφόσον ταξιδεύει με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, χορηγείται μία φορά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος κατάσταση επιβίβασης (ΚΕ) μετ’ επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης.

Ακόμη, για τα στελέχη, που υπηρετούν σε νησιά, το σχετικό ως άνω Φ.Ε.Κ. προβλέπει για τις θαλάσσιες διαδρομές να χορηγείται κατάσταση επιβίβασης για τα συνήθη επιβατικά πλοία ή για σκάφη τύπου «FLYING DOLPHIN» και  «CATAMARAN», που εκτελούν δρομολόγια σε λιμένες του εσωτερικού, ή για πλοία που εκτελούν τοπικά δρομολόγια σε γραμμές, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από τα επιβατικά πλοία της τακτικής ακτοπλοΐας.

Με βάση τα ανωτέρω, το στέλεχος των Ε.Δ. υποχρεώνεται να μην χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο ως μέσω μετακίνησης, το οποίο εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνησή του και σε πολλές περιπτώσεις την οικονομικότερη επιλογή.

Η ταυτόσημη πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, είτε αυτόνομες είτε συνεργασίας, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη μετακίνηση των στρατιωτικών από και προς τους τόπους προορισμού τους, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδιά τους περί αύξησης του κόστους μετακίνησης των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, και της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών. Η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να βοηθήσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκείται στα φιλικά xτυπήματα στην πλάτη.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την αύξηση της χορήγησης καταστάσεων επιβίβασης από μία (1) ημέρα που είναι σήμερα, σε τόσες ημέρες όσες πραγματικά χρειάζονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις προσωπικές τους μετακινήσεις και ειδικά όσων υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε νησιά.

-Τη μετακίνηση με κατάσταση επιβίβασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με αεροπορικά μέσα.

Οι Βουλευτές

                                                                                     Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                       Κομνηνάκα Μαρία

                                                                                      Παφίλης Θανάσης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο