Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν πυραύλους κατά πετρελαιοφόρων

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή (26/04) επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

“Στις 5:49 μ.μ. της 26ης Απριλίου, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) από περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, πλησίον του MV Maisha – νηολογημένου στη Λιβερία, υπό σημαία Αντίγκουας και Μπαρμπούντας – και του MV Andromeda Star – βρετανικής ιδιοκτησίας και υπό σημαία Μπαχαμών, νηολογημένου στις Σεϋχέλλες. Το MV Andromeda Star ανέφερε περιορισμένες υλικές ζημιές, αλλά συνεχίζει το ταξίδι του”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, οι Χούθι είχαν ανακοινώσει πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου Andromeda Star, μέσω του εκπροσώπου τους Γιαχία Σαρία. “Οι ναυτικές μας δυνάμεις (την Παρασκευή) εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου πλοίου, του Andromeda Star, στην Ερυθρά Θάλασσα”, είπε ο εκπρόσωπος των Χούθι κατά την ενημέρωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah. Οι πύραυλοι έπληξαν το τάνκερ, υπογράμμισε. Παράλληλα, είπε πως την προηγούμενη ημέρα, οι Χούθι είχαν καταρρίψει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 στην περιοχή Σάαντα. “Την Πέμπτη, η αντιαεροπορική μας άμυνα κατάφερε να καταρρίψει ένα αμερικανικό (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) MQ-9 στην επαρχία Σάαντα (βόρεια Υεμένη), καθώς εκτελούσε εχθρική αποστολή”. “Επαναλαμβάνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή πολιορκία και οι επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος των Χούτι.

Αναφερόμενη στην πυραυλική επίθεση εναντίον του τάνκερ, η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey είχε διευκρινίσει πως το καθεστώς της ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον βρετανικό.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

ΣτΕ: Άμεση επανεκκίνηση των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακάλεσε την από 17/05/2024 προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η απόφαση ανάβει το πράσινο φως στη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και

ΟΛΠ Α.Ε.: Επενδύσεις σε όλους τους τομείς για την επίτευξη νέων ρεκόρ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχωρά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων ψηφιοποίησης. Τα σχέδια αυτά ενισχύονται από τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, η οποία

Πού βρίσκεται η «κούρσα» για την αναβάθμιση του ΠΝ

Σε εξέλιξη είναι η «κούρσα» για την αναβάθμιση/ εκσυγχρονισμό του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη «γειτονιά» υπογραμμίζουν έντονα την ανάγκη για ενίσχυση του ΠΝ. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί ο εκσυγχρονισμός

Μετάβαση στο περιεχόμενο