Ερυθρά Θάλασσα: Το Πεντάγωνο ανακοινώνει διεθνή αποστολή ενάντια στις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία

Δεν συμμετέχει η Ελλάδα

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Το πρωί της Τρίτης (ώρα Bahrain) ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Lloyd Austin ανακοίνωσε τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης υπό τις ΗΠΑ για την προστασία διερχόμενων πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, που δέχονται επιθέσεις από drones και βαλλιστικούς πυραύλους από περιοχές της Υεμένης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Houthi.

Η σοβαρότητα των επιθέσεων, ορισμένες εκ των οποίων προκάλεσαν ζημίες σε πλοία, ανάγκασε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολές στα πλοία τους να διακόψουν την πορεία τους και να μην εισέλθουν στο Στενό Bab el-Mandeb ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα της ασφάλειας.

“Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση,” ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας κ. Lloyd Austin σε δήλωσή του λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Bahrain. “Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω την ίδρυση της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, μια νέα πολυεθνική πρωτοβουλία ασφάλειας.”

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία θα μετέχουν μαζί με τις ΗΠΑ τη νεόκοπη αυτή αποστολή, ανακοίνωσε ο κ. Austin. Ορισμένες χώρες θα κάνουν μικτές περιπολίες, ενώ άλλες θα παρέχουν υπηρεσίες πληροφοριών στη νότια Ερυθρά Θάλασσας και στον Κόλπο του Άντεν.

Μερικές άλλες χώρες επίσης συμφώνησαν να εμπλακούν στην Επιχείρηση αλλά προτιμούν να μην ανακοινωθούν δημόσια, δήλωσε αμυντικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, ώστε να συζητηθούν πρόσθετες λεπτομέρειες της νέας αποστολής που δεν έχουν δημοσίως ανακοινωθεί ακόμη.

Ο συντονισμός της Επιχείρησης θα ασκείται από την εν εξελίξει Combined Task Force 153, που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2022 για τη βελτίωση της ναυτικής ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, το Στενό Bab el-Mandeb και τον Κόλπο του Άντεν. Τα κράτη μέλη της CTF 153 ανέρχονταν σε 39, όμως αξιωματούχοι προσπαθούν να προσδιορίσουν ποια εξ αυτών θα συμμετάσχουν στην τρέχουσα μορφή της.

Αυτοτελώς, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στο ΣΑ ΟΗΕ να αναλάβει δράση ενάντια στις επιθέσεις.

Σε επιστολή της στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αμερικανή Πρέσβης κα Linda Thomas-Greenfield ανέφερε ότι οι επιθέσεις των Houthi στοχεύουν εμπορικά πλοία που διαπλέουν νομότυπα οδούς διεθνούς ναυσιπλοΐας εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες, τη διεθνή ναυτική ασφάλεια και το διεθνές εμπόριο.”

Tα 15 μέλη του Συμβουλίου (Ασφαλείας) συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών την απειλή των Houthi τη Δευτέρα, χωρίς να λάβουν άμεση δράση.

Tρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ — τα αντιτορπιλικά USS Carney και το USS Mason, — μετακινούνται μέσω του Στενού Bab el-Mandeb καθημερινά για την απόκρουση και την αντίδραση σε επιθέσεις των Houthis.

Η απόφαση να ιδρυθεί εκτεταμένη επιχείρηση λήφθηκε αφότου τρία εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από Houthis της Υεμένης υποστηριζόμενους από το Ιράν στις 3 Δεκεμβρίου. Οι υπόψη επιθέσεις είναι τμήμα κλιμακούμενης εκστρατείας βίας που περιέλαβαν πέταγμα οπλισμένων ή μη drones προς την κατεύθυνση των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ δεν επιτέθηκαν στις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Houthis της Υεμένης, ούτε στόχευσαν όπλα ή άλλες περιοχές. Τη Δευτέρα, ο κ. Austin δεν απάντησε σε ερώτηση για το λόγο που το Πεντάγωνο δεν αντεπιτέθηκε.

In this photo provided by the Ministry of Defence on Saturday, Dec. 16, 2023, a view of the HMS Diamond off the coast of Scotland, Oct. 4, 2020. A Royal Navy warship has shot down a suspected attack drone targeting commercial ships in the Red Sea, Britain’s defense secretary said Saturday, Dec. 16, 2023. Grant Shapps said that HMS Diamond fired a Sea Viper missile and destroyed a drone that was “targeting merchant shipping.” (LPhot Belinda Alker/Ministry of Defence via AP)

This photo provided by the French Navy shows the frigate Languedoc in the Strait of Hormuz, between the Persian Gulf and the Gulf of Oman, Friday, May 28, 2021. France said Sunday, Dec. 10, 2023, that one of its warships in the Red Sea was targeted by drones coming from Yemen. Both were intercepted and shot down. (Marine Nationale via AP)

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.