Εσπερινός στον Άγ. Νικόλαο τον κρασόκτιστο

Εντυπωσιακό βίντεο από τον Άγ. Νικόλαο τον κρασόκτιστο – Τον έχτισε ένας καπετάνιος που σώθηκε από θαλασσοταραχή

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος είναι ένα ξωκλήσι που βρίσκεται στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο, χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων. Την παραμονή της εορτής (19/5/2023) τελέστηκε αρχιερατικός  εσπερινός  από τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο .

Φτιάχτηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας στην περιοχή του Ναυπλίου, από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή. Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, μιας και το μέρος εκείνο το πιάνει ιδίως τον χειμώνα ο καιρός. Ο καπετάνιος τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. Έτσι και έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του.

Έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποίησε κρασί αντί για νερό. Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα. Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση βλέπει το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. Την όλη συντήρηση του ναού έχει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου ,όπου ανήκει η εκκλησία. Ο Ιερέας π. Ελευθέριος Μίχος στο τέλος του εσπερινού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος που τέλεσε τον εσπερινό καθώς και τους πιστούς που παραβρέθηκαν ,ιδιαίτερος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο  Ναυπλίου Δ. Κωστούρο και τον πρόεδρο του συνδέσμου αποστράτων Μιχάλη Μαντά.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου πέριξ της εκκλησίας.

Φέτος για δεύτερη χρονιά ο  Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας τιμά τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο στο γραφικό εκκλησάκι του Ναυπλίου. Ο σύνδεσμος έχει αγιογραφήσει  εικόνα του Αγίου η οποία θα τοποθετηθεί στον εκκλησάκι.

Την 20ην Μαΐου 2023, η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου.

Η ομιλία του προέδρου Μιχαήλ Μαντά         

Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας, φίλων του Συνδέσμου.

Κυρίες και Κύριοι προσκυνητές.

Ο  Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας έχει προστάτη  το Άγιο Νικόλαο και με απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου  θα εορτάζει εδώ κάθε χρόνο.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο τον Κρασόκτιστο.

Όταν ένα καράβι που έφερνε  Κρασί από την Κρήτη το έπιασε θαλασσοταραχή,  τότε ο Καπετάνιος ζήτησε την βοήθεια του Αγίου, να ηρεμίσει η θάλασσα με τάμα στον Άγιο και  όταν φθάσει στην στεριά να κτίσει μία εκκλησία με το κρασί, κάτι που  υλοποίησε ο καπετάνιος όταν σώθηκε.

Ο Σύνδεσμός μας γνωρίζει τις ανάγκες που έχει το Εκκλησάκι και θα προσπαθήσουμε με το μικρό Ταμείο μας να προγραμματίζουμε αυτές  ώστε κάθε  χρόνο με τον χρόνο να τις υλοποιούμε.

Ο Σύνδεσμος θέλει να  ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους συναδέλφους που είναι εκτός Νομού τον κ. Γεωργακόπουλο Βασίλειο τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΑ και Πρόεδρος Ένωσης Συνταξιούχων Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Μεσσηνίας τον κ. Καραγκούνη Βασίλειο Πρόεδρο Ένωσης  Αποστράτων  Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κορινθίας. Επίσης όλους εσάς,  που μερικοί είστε εδώ για πρώτη φορά.

                    

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» στη Νίσυρο, στην Τήλο, στην Χάλκη, στην Θύμαινα και στους Φούρνους

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι 2 προγραμματισμένες αποστολές για το Α΄ εξάμηνο του 2023, του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το Έτος 2023

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και

Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία(φωτο)

Από την Τρίτη 09 έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στην

Καθρεφτάκια στους… ιθαγενείς

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες, οι κατακτητές της Νότιας Αμερικής, με μπιχλιμπίδια ευτελούς αξίας, με τα όπλα και το αδήριτο πάθος τους για χρυσάφι παραπλάνησαν και τελικά εξόντωσαν έναν πολιτισμό που βρεχόταν από δυο ωκεανούς… Οι Έλληνες πολιτικοί, με παραμύθια, προεκλογικά δώρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο