Επιλέγω Ναυτιλία: Η ναυτιλιακή κοινότητα παρούσα στη μεγαλύτερη ΑΕΝ της χώρας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επιμορφωτική πρωτοβουλία Isalos.net διοργάνωσε ολοήμερη εκδήλωση ενημέρωσης της νέας γενιάς σπουδαστών και σπουδαστριών στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Η συγκεκριμένη ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και διοργανώνεται με τη συμβολή και συνεργασία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, του Ιδρύματος Ευγενίδου, της διοίκησης αλλά και των διευθύνσεων των δύο Σχολών της Ακαδημίας.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, ήταν η 5η κατά σειρά ημερίδα κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος και η 27η από την πρώτη συνάντηση της ναυτιλιακής κοινότητας με τη νέα γενιά σπουδαστών, που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2016, στο Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, στον Πειραιά. Στη συγκεκριμένη ημερίδα, 35 διαχειρίστριες εταιρείες, οργανισμοί και φορείς της ναυτιλίας ενημέρωσαν, με την παρουσία εξιδεικευμένων στελεχών τους, 1.070 συνολικά σπουδαστές, τόσο της Σχολής Πλοίαρχων, όσο και της Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας.

IMG_0995

Η συμμετοχή εξιδεικευμένων στελεχών από το σύνολο της της ναυτιλιακής συστάδας από τον Πειραιά και την Αθήνα, αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον των νέων, αποδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών με σκοπό τη διατήρηση και συνέχιση του ανοικτού διαλόγου και της άμεσης επικοινωνίας της νέας γενιάς με τη ναυτιλιακή και ναυτική οικογένεια.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Isalos.net έχει ως βασικό σκοπό τη γνωριμία της νέας γενιάς με τους αυριανούς εργοδότες της , αλλά και την επιμόρφωσή της μέσω εξιδεικευμένων σεμιναρίων, για πληθώρα θεμάτων που απασχολεί την καθημερινότητα εν πλω. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, άνω των 50 εξιδεικευμένων στελεχών και έμπειρων αξιωματικών Ε.Ν. ανέπτυξαν, στις αίθουσες διδασκαλίας της ΑΕΝ Ασπροπύργου, συγκεκριμένες θεματικές που συμπλήρωναν τις γνώσεις που απαιτούνται από έναν φέρελπι ναυτικό.

IMG_0505

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσία του Ναυτιλιακού Πρέσβη Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Δημητριάδη- Ευγενίδη, του Διοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Πλοιάρχου Λ.Σ. Κωνσταντίνου Γιαλελή, καθώς και των διευθυντών των Σχολών Πλοίαρχων και Μηχανικών κ.κ. Δημήτριου Αρσενόπουλου και Νίκου Φραγκιαδάκη, των εκπαιδευτικών αλλά και στελεχών σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών, φορέων και οργανισμών, η ερευνητική ομάδα των Ναυτικών Χρονικών παρουσίασε την ετήσια έρευνα για το προφίλ των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών στις ΑΕΝ της χώρας. Το ενδιαφέρον των στελεχών επικεντρώθηκε στους λόγους που επιλέγουν οι νέοι να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλία, αλλά και στην ανάγκη της νέας γενιάς για την εξασφάλιση μιας σταθερής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου αναφέρθηκε στα νέα “φυτώρια” της ναυτοσύνης που συμβάλλουν πλέον εντυπωσιακά στη στελέχωση των ελληνόκτητων πλοίων, αλλά και στην ανάγκη προγραμματισμού συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών από τους θεσμικούς εκπροσώπους της ναυτιλίας για την ενημέρωση των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ενημέρωση πλέον της νέας γενιάς, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου.

Αμέσως μετά την παρουσίαση ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος που θα αποτελέσει αφετηρία και για άλλες συναντήσεις, με σκοπό την ανάλυση ευρημάτων ως προς τις επιδιώξεις της γενιάς Ζ στη ναυτιλία, αλλά και τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη κοινωνία.

Ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net Ηλίας Μπίσιας, ευχαρίστησε το Διευθυντή ΔΕΚΝ Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Ελευθέριο Πετρόπουλο, το Διοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Πλοιάρχο Λ.Σ. Κωνσταντίνο Γιαλελή, καθώς και τους διευθυντές των Σχολών Πλοίαρχων και Μηχανικών κ.κ. Δημήτριο Αρσενόπουλο και Νίκο Φραγκιαδάκη, αλλά και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής για τη συνέχιση της άψογης συνεργασίας, αλλά και τον Ναυτιλιακό Πρέσβη Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Δημητριάδη- Ευγενίδη για την αρωγή του στην ολοκλήρωση της έρευνας. Παράλληλα οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τη ναυτιλιακή κοινότητα για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση των στόχων της επιμορφωτικής πρωτοβουλίας Isalos.net, που συνεχίζει τις δράσεις της ανελλιπώς από το 2016 μέχρι σήμερα και υποστηρίζεται πλέον από 105 φορείς, οργανισμούς και εταιρείες.

Τα workshops που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι:

MARPOL Annex VI: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

– Μαρία Βιτωράτου, Senior Specialist- Maritime Decarbonisation Athens Centre Team Leader & Χρήστος Σαββόγλου, Lead Specialist – Technical Support Office, Lloyd’s Register

image00048

Επιλογή και χρήση σχοινιών στη ναυτιλία

– Παναγιώτης Λαζαράκος, Technical Sales Manager, D. Koronakis S.A.

image00044

Σωστικά Μέσα: Ορθή χρήση για την αποφυγή ατυχημάτων

– Χρυσόστομος Καβούνης, Sales Manager, Lalizas

image00005

Πρώτο Εκπαιδευτικό Ταξίδι: Μύθοι και πραγματικότητα

– καπτ. Παρασκευάς Αλικανιώτης, Crew Manager, Maran Tankers Management Inc. & καπτ. Νίκος Κασαπίδης, Crew Manager, Maran Dry Management Inc.

image00027

STS Operation (STS): Κίνδυνοι & ανάλυση ρίσκου κατά τη μεταφόρτωση φορτίου από πλοίο σε πλοίο

– Δρ. Αλέξανδρος Γλύκας, Director, Dynamarine Co.

Edited-1263

Διεθνή Σύμβαση MARPOL: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

– Καπτ. Νικόλαος Κ. Πολυμέρης, Deputy Training Manager & Κατερίνα Α. Βασιλοπούλου, Training Officer, Danaos Shipping Co. Ltd.

IMG_0746

Αποφυγή ατυχημάτων εν πλω

– καπτ. Κώστας Καραβασίλης, Senior Loss Prevention Executive, UK P&I Club

Edited-1268

ISM: Εφαρμογή & Παρακολούθηση

– Ευάγγελος Τσούμπος, Ναυπηγός- Μηχανολόγος Μηχανικός, DPA, Polembros Bulkers

Edited-1272

Ο ρόλος του αξιωματικού Ε.Ν. στη ναυτιλία του αύριο

– Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Chief Operating Officer, Diana Shipping Services S.A.

Edited-1282

Ασφάλεια Ναυσιπλοϊας: Σύγχρονες τάσεις και νέες τεχνολογίες

– Θεόφιλος Κουρούνης, Χημικός Μηχανικός & Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, VANOS S.A

Edited-1229

Αποφοίτηση από τις ΑΕΝ: Η επόμενη μέρα

– καπτ Ανδρέας Βουρέκας, Crew Manager, Carras Hellas S.A.

Edited-1231

Ασφάλεια στη χρήση σχοινιών πρόσδεσης

– Άκης Ζυγούρης, Chemist & Marine Ropes Advisor, Katradis Group

Edited-1235

Ναυτιλία, Περιβάλλον & Αειφορία

– Κώστας Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης, HELMEPA (Αμφιθέατρο Μηχανικών)

IMG_0497

Η απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού ως πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία

– Αριστείδης Δήμου, Quality Assurance Dpt., TMS Tankers

IMG_5037

Διαχείριση ανθρώπινου παράγοντα στη Ναυτιλία

– Κώστας Κατσουλιέρης, Senior Executive (Claims), NorthStandard

 

Αποφυγή ατυχημάτων εν πλω

– καπτ. Γιάννης Σιδέρης, Deputy Commissioner of Maritime Affairs, IRI / The Marshall Islands Registry

Edited-1249

Αποφοίτηση από την ΑΕΝ: Η επόμενη ημέρα

– Στέφανος Κόντρας, Crewing Manager, Euronav Ship Management (Hellas) Ltd.

IMG_5021

Εξελίξεις στις τετράχρονες ναυτικές μηχανές με την μεθανόλη ως καύσιμο

– Γιάννης Μωραϊτάκης, General Manager – Marine Project Sales, Wärtsilä

Edited-1284

Διαχείριση νερού σε κλειστά κυκλώματα μηχανής και μποϊλερ

– Δημήτρης Λαμπρινάκος, Business Development Manager, Marichem Marigases

IMG_5028

Περιβαλλοντικοί Κανονισμοί & Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία

– Δρ. Μαρία Τσομπάνογλου, Energy Performance Manager, Pantheon Tankers Management Ltd & Alpha Bulkers Shipmanagement Inc. & Alpha Gas S.A.

Edited-1257

Ανίχνευση αερίων: Παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σε περιορισμένους χώρους

– Θεόφιλος Κουρούνης, Χημικός Μηχανικός & Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, VANOS S.A.

Edited-1225

Οι ναυτιλιακές εταιρείες στην Αττική

– δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής, Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net και Μάνος Χαρίτος, Αναλυτής, Ναυτικά Χρονικά

Στιγμιότυπα από τα Desks

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο