Ετήσιες διελεύσεις συνόρων 2023: Η χειρότερη χρονιά, μετά το 2016

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς του Frontex για το 2023, οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 380.000, εξαιτίας των αφίξεων στην περιοχή της Μεσογείου. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετά το 2016 και συνιστά αύξηση κατά 17% έναντι του 2022, σημειώνοντας σταθερά ανοδική τάση την τελευταία τριετία.

Η Κεντρική Μεσόγειος υπήρξε η περισσότερο δραστήρια μεταναστευτική οδός προς την ΕΕ, με δύο στις πέντε διελεύσεις (41%) το 2023, ακολουθούμενη από τα Δυτικά Βαλκάνια (26%) και την Ανατολική Μεσόγειο (16%).

Πάνω από 1000.000 Σύριοι διέσχισαν πέρυσι τα εξωτερικά σύνορα, ακολουθούμενοι από Γουινέζους και Αφγανούς. Πρόσωπα με αυτές τις εθνικότητες ευθύνονται για πάνω από ένα τρίτο του συνόλου των συνοριακών εντοπισμών το 2023.

Στατιστικά, γυναίκες ήταν μόλις το 10% του συνόλου των προσώπων που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα πέρυσι, ενώ επίσης το 10% αποτελούσαν ανήλικα πρόσωπα.

“Tα στοιχεία αυτά δείχνουν τις δυναμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα κατά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ,” δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex κ. Hans Leijtens.  “Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη συνοριακή ασφάλεια της ΕΕ. Εξίσου σημαντική είναι η μέριμνα για την ανθρωπιστική πτυχή της μετανάστευσης. Οι αριθμοί αυτοί δεν εκφράζουν στατιστικά στοιχεία αλλά υπαρκτά πρόσωπα.”

Σήμερα, ο Frontex διαθέτει πάνω από 2.500 ένστολα στελέχη (EU border guard officers) και λοιπό προσωπικό του σε μικτές επιχειρήσεις στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας κράτη μέλη ΕΕ και τρίτες χώρες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και συνεισφέροντας στην πρόληψη και τον εντοπισμό του διασυνοριακού εγκλήματος, όπως η λαθροδιακίνηση, η εμπορία προσώπων και η τρομοκρατία.


Kύρια συμπεράσματα:

  • Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις ροές Δυτικής Αφρικής, Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου.
  • Σε σύγκριση με το 2022, η ροή στην Κεντρική Μεσόγειο σημείωσε αύξηση 50% στις παράτυπες διελεύσεις συνόρων, που ανήλθαν συνολικά σε περίπου 158.000.
  • Οι ροές στην Ανατολική Μεσόγειο συνέχισαν να παρουσιάζουν την μετα-πανδημική αυξητική τάση με περίπου 60.000 εντοπισμούς.
  • Οι ροές στη Δυτική Αφρική έσπασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο, ξεπερνώντας τα 40.000 περιστατικά.
  • Οι καταγόμενοι από Συρία, Γουινέα και Αφγανιστάν ήταν οι πολυπληθέστερες εθνικότητες, αποτελώντας το 37% των συνολικών συνοριακών διελεύσεων.
  • Παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των Αφρικανικής καταγωγής μεταναστών, ιδίως από τη Δυτική Αφρική, που πλέον αποτελούν σχεδόν το μισό (47%) όλων των εντοπισθέντων μεταναστών.
  • Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων αυξήθηκε κατά 28% σε σχέση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τις 20.000 το 2023.
  • Στο Στενό της Μάγχης καταγράφηκαν πάνω από 62.000 απόπειρες και επιτυχημένες διελεύσεις, σημειώνοντας μείωση 12% σε σχέση με πέρυσι.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του