Eurostat: Το 6,8% των πολιτών της Ευρωζώνης αντιμέτωπισαν υλική στέρηση – Στους «πρωτοπόρους» της ανέχειας η Ελλάδα

Το 2023, το 6,8% του πληθυσμού της ΕΕ αντιμετώπισε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα ποσοστά σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης διαφέρουν πολύ. Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με 19,8%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (18,0%), την Ελλάδα (13,5%), την Ουγγαρία (10,4%) και την Ισπανία (9,0%).

Αντίθετα, η Σλοβενία (2%), η Κύπρος (2,4%), η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία (όλες με 2,5%) ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Ως ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD) ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα συγκεκριμένο αγαθό, υπηρεσία ή κοινωνικές δραστηριότητες και βιώνει αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον 7 από τα 13 είδη στέρησης (6 σχετίζονται με το άτομο και 7 σχετίζονται με το νοικοκυριό).

Σε επίπεδο νοικοκυριού, λαμβάνονται υπόψη δυνατότητες όπως η αντιμετώπιση απροσδόκητων εξόδων, η πληρωμή ετήσιων διακοπών μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων πληρωμών (υποθηκών ή ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας, δόσεις δανείων), η οικονομική δυνατότητα για ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη ημέρα, η θέρμανση του σπιτικού, η πρόσβαση σε αυτοκίνητο/βαν για προσωπική χρήση και η αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων.

Σε ατομικό επίπεδο λαμβάνονται υπόψη η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένων ρούχων και παπουτσιών, οι δραστηριότητες αναψυχής, η συνάντηση με φίλους/οικογένεια για ποτό/γεύμα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος της αρχής; (*)

Είναι πολύ ευχάριστο που οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν γίνει πλέον τόσο συχνές και τόσο συνήθεις ώστε να μην αποτελούν καν την πρώτη είδηση στις εφημερίδες των δύο χωρών. Η ηρεμία στον αέρα και

ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Πάνω στο βαριά οπλισμένο ΠΑΘ «Φούρνοι»

Τα τρία μεγάλα περιπολικά τύπου OPV58m (όπως κατηγοριοποιείται πλέον η έκδοση ΠΑΘ της κλάσης SA’AR 4) κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης της αστυνόμευσης της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Τα ΠΑΘ φέρουν το

Νέες δομές ‘φιλοξενίας’ για παράνομους μετανάστες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα;

Αριθμός: 7216 Τύπος: Ερωτήσεις Σύνοδος / Περίοδος: Α’ Σύνοδος Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Θέμα: Νέες δομές ‘φιλοξενίας’ για παράνομους μετανάστες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα; Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Ημερομηνία: 02/10/2024 Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 02/10/2024 Καταθέτοντες: Χαλκιάς Ευαγγέλου Αθανάσιος Υπουργεία: Μετανάστευσης

Εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης του ΠΝ

Αριθμός: 7229 Τύπος: Ερωτήσεις Σύνοδος / Περίοδος: Α’ Σύνοδος Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Θέμα: Εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ημερομηνία: 03/10/2024 Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 03/10/2024 Καταθέτοντες: Μπιάγκης Σπυρίδωνος Δημήτριος Υπουργεία: Εθνικής Άμυνας Υπουργοί: Δένδιας Νικόλαος-Γεώργιος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο