«Ευγένιος Ευγενίδης»: Νέα διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, εγκαινιάζεται η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Cité des sciences et de l’industrie, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πρωτοπόρα ιδρύματα στον χώρο της επιστημονικής μουσειολογίας.

Τα 57 εκθέματα της διαδραστικής έκθεσης του Ιδρύματος Ευγενίδου, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για περίπου 300.000 επισκέπτες του Ιδρύματος, έχουν πλέον ως νέο φυσικό χώρο το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο των Καστανεών, με στόχο να το μετατρέψουν σε Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας του Δήμου Ορεστιάδας. Τα εκθέματα αφορούν κυρίως τις θετικές επιστήμες, με έμφαση στην φυσική, στην βιολογία και την τεχνολογία, στα οποία μικροί και μεγάλοι μπορούν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέφερε ότι η σχέση του Ιδρύματος Ευγενίδου με την περιοχή του Έβρου είναι ισχυρή σε βάθος χρόνου. «Εδώ και πολλά χρόνια, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει θέσει τον νομό Έβρου σε προτεραιότητα, με σημαντικές δράσεις κυρίως μέσα από δωρεές σε φορείς της εκπαίδευσης. Η μεταφορά της Διαδραστικής Έκθεσης είναι ακόμη ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ενίσχυσης και προσφοράς στην περιοχή από την οποία έλκει την καταγωγή του ο Ιδρυτής του Ιδρύματος Ευγένιος Ευγενίδης».

Η επιστροφή του χρέους στη γενέτειρα του Ευγένιου Ευγενίδη έχει ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν, με δράσεις οργανωτικής και οικονομικής ενίσχυσης τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση τα τελευταία χρόνια στην εφαρμοσμένη επαγγελματική εκπαίδευση στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Κορωνίδα της συνεχούς προσφοράς  του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί η πρόσφατη δωρεά της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που φέρει το όνομα του ιδρυτή του «Ευγένιος Ευγενίδης».

Το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Θράκη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερα στενή επαφή με την Θράκη και ιδιαίτερα με τον ακριτικό Έβρο. Αφορμή για αυτό, είναι η καταγωγή του Ευγένιου Ευγενίδη από το Διδυμότειχο, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό είναι η αντίληψη ότι η Θράκη επιβάλλεται να καθιερωθεί ως μια περιοχή της Ελλάδας που συνεισφέρει σε τομείς στους οποίους έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Όραμα του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι η συμβολή του στην δημιουργία καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού στα εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα και την ναυτιλία, που συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Θράκη ξεκίνησε να υλοποιείται με την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς φορείς, στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στην Αλεξανδρούπολη.  Το 2022, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ορεστιάδας, για την δράση του Ιδρύματος στην περιοχή. Η συνολική προσφορά του Ιδρύματος στις περιοχές αυτές ξεπερνάει τα 4 εκατ ευρώ. Μερικές από τις πρωτοβουλίες είναι οι εξής:

  • Στην περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης, το Ίδρυμα Ευγενίδου στήριξε την δημιουργία Ναυτικού Τομέα στο 4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης και δώρισε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκπαίδευση των μαθητών, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε δράσεις προσέλκυσης νέων στην θάλασσα και την ναυτιλία. Στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αλεξανδρούπολης δώρισε προσομοιωτή τελευταίας τεχνολογίας για τον τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, όπως και τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για τα υπόλοιπα εργαστήρια. Επίσης, προχώρησε σε δωρεά 2 σχολικών λεωφορείων στο ΕΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης, για τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, τα οποία διαθέτουν ηλεκτρική ράμπα για την μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων.
  • Στην περιφέρεια της Ορεστιάδας, ανακαίνισε πλήρως τις κτιριακές εγκαταστάσεις του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ορεστιάδας «Ευγενίδειο», εξόπλισε την αίθουσα υπολογιστών, δώρισε εκπαιδευτικό υλικό και κιτ ρομποτικής, ενώ επί 10 έτη κάλυπτε τα έξοδα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου για την πραγματοποίηση της ετήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην Αθήνα.
  • Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή δωρεά προς τον Δήμο Ορεστιάδας είναι η παράδοση, η εγκατάσταση και η λειτουργία των  57 εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Καστανεών, που σήμερα αποτελούν την Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης».
  • Στην περιφέρεια του Διδυμοτείχου προχώρησε σε πλήθος δωρεών για την κάλυψη του εργαστηριακού εξοπλισμού του μηχανολογικού και γεωπονικού τομέα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης», ενώ προσέφερε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κιτ ρομποτικής για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών. Επίσης, κατά την περίοδο του COVID-19 προσέφερε στο σχολείο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την προστασία μαθητών και καθηγητών.

Τέλος, το Ίδρυμα Ευγενίδου χορήγησε σημαντικό αριθμό υποτροφιών για διδακτορικές σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ στήριξε πληθώρα συλλόγων και μουσείων της περιοχής. Η παρουσία του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι σταθερά αυξανόμενη, με στόχο την βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων του Έβρου, οι οποίοι με την σειρά τους θα συμβάλουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη του Έβρου, σεβόμενοι την ιστορία και το παρελθόν του τόπου και χαράσσοντας ένα μέλλον πιο καινοτόμο, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο