Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης 2022 / Άδεια ναυσιπλοΐας στο εμπορικό πλοίο  «ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ»(ΦΩΤΟ)

ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η άδεια είναι έντυπη με χειρόγραφες σημειώσεις, δίγλωσση στα ρωσικά και ιταλικά. Εκδόθηκε στην Αγία Πετρούπολη και εγκρίθηκε από το αυτοκρατορικό Ναυαρχείο στις 22 Σεπτεμβρίου 1816. Επικυρώνεται από μεγάλη στρογγυλή σφραγίδα σε ορειχάλκινη θήκη με ανάγλυφη παράσταση του ρωσικού αυτοκρατορικού θυρεού και χαραγμένο το μονόγραμμα του Αλέξανδρου Α΄ (1801-1825). Το έγγραφα αυτά είναι επακόλουθο της συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774), που παρείχε στους μη μουσουλμάνους υπηκόους της οθωμανικής αυτοκρατορίας το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη ρωσική σημαία και να εμπορεύονται ελεύθερα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, διαπλέοντας τα Στενά των Δαρδανελίων.
Το κειμήλιο περιλαμβάνει περγαμηνό έγγραφο (έντυπο με χειρόγραφες σημειώσεις και υπογραφές) διαστάσεων περίπου 45 x 49 εκ., ορειχάλκινη στρογγυλή θήκη σφραγίδας με ανάγλυφο αυτοκρατορικό θυρεό, κέρινη σφραγίδα με το θυρεό και επιγραφή, με μέγιστη διάμετρο 16 εκ. καθώς και κορδόνι με φούντες από μεταξωτές ίνες περιελιγμένες με ελάσματα και σύρματα αργύρου.
Καθώς το έργο για πολλά χρόνια ήταν εκτεθειμένο σε ακατάλληλη κορνίζα και η κατάσταση διατήρησης του ήταν μέτρια, κρίθηκε σκόπιμο από την υπεύθυνη συντήρησης αντικειμένων και μέλος του Δ.Σ. του ΝΜΕ κ. Δέσποινα Κατσαρού-Μοσχονά να συντηρηθεί άμεσα.
Η ανάθεση για τη συντήρηση του έργου έγινε στην εξειδικευμένη εταιρία ArtGnomon και λόγω της συνύπαρξης ετερόκλητων και ανομοιογενών υλικών στην κατασκευή του έργου, για το σύνολο συνεργάστηκαν η Θάλεια Νταλούκα, ο Θανάσης Καραμπότσος και η Φωτεινή Κουσιάκη,
Λόγω της φύσης των υλικών, υιοθετήθηκε η μεθοδολογία της ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης για την μελέτη των φθορών τους, η οποία περιελάβανε τη χρήση μικροσκοπίου με μεγέθυνση έως 220x, ολοκληρωμένο σύστημα πολυφασματικής απεικόνισης XpeCAM, ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης με φασματοσκοπία ενεργειακής διασποράς ακτίνων Χ (SEM-EDX).
Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τη γνώση της ιστορίας του εγγράφου, των υλικών κατασκευής του και των επιμέρους αντικειμένων που το συνοδεύουν (περγαμηνή που φέρει τυπωμένο και χειρόγραφο κείμενο, μεταλλική θήκη, το κερί της σφραγίδας και κορδόνι με λινές και αργυρή μεταλλική κλωστή) τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και της κατάστασης διατήρησης αυτών. Σκοπός των εργασιών ήταν η εξυγίανση των υλικών και η αποκατάσταση των φθορών, χωρίς να αλλοιωθούν τα ιστορικά στοιχεία του έργου.
Κάθε υλικό αντιμετωπίστηκε μεμονωμένα και βάσει των ειδικών αρχών που ισχύουν για κάθε περίπτωση. Επιλέχθηκαν υλικά συναφή με τα αυθεντικά, χημικά ουδέτερα και αντιστρεπτά. Πρώτο μέλημα, εκτός από την ορθή τεκμηρίωση του έργου, αποτέλεσε η αναγνώριση των προϊόντων διάβρωσης με στόχο την εύρεση των καταλληλότερων υλικών για την αφαίρεση και αδρανοποίηση των υλικών από μελλοντική προσβολή.
Η συντήρηση και επανέκθεση του εγγράφου υλοποιήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη χρηματική δωρεά εις μνήμην του Ευθυμίου Σ. Χαραλαμπίδη, μέλους του ΝΜΕ, εκ μέρους των συγγενών του.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΡΙΝΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΡΙΝ ΠΡΙΝΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ TH ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 219 人19"
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "METATH ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"
Μπορεί να είναι εικόνα μακραμέ και κείμενο που λέει "ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"
Μπορεί να είναι εικόνα ‎κείμενο που λέει "‎ရവת ΜΕΤΑΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ TH ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ RA OO‎"‎

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Τα απτά οφέλη

Άρθρο του Νικ. Γ. Σαμπάτη, Αρθρογράφου, Οικονομολόγου, ασκ. Ορκωτού Ελεγκτή Οι πρώτες φωνές που θυμάμαι να μιλάνε δειλά δειλά για την αξιοποίηση της ελληνική ΑΟΖ ήταν στο μακρινό 2009.  ”Γραφικοί”, ήταν ο ελαφρύτερος από τους χαρακτηρισμός που τους συνόδευε από

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Εκδήλωση για την Ημέρα Τάξης ΣΣΕ 1983

Την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1983, παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Τάξης του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Βάρη Αττικής, με μέριμνα του Συνδέσμου της.

Τελετή Απόσυρσης των Αεροσκαφών Cessna T-41D

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Cessna T-41D, στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Διοικητή 360 ΜΕΑ, διέλευση αεροσκάφους

Τελετή Επίδοσης Ξιφών και Βράβευση Στρατιωτικών Εργοστασίων

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»), η τελετή επίδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, οιασδήποτε προέλευσης πλην ΣΣΕ και ΣΣΑΣ. Τα ξίφη απένειμε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού