Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης 2022 / Άδεια ναυσιπλοΐας στο εμπορικό πλοίο  «ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ»(ΦΩΤΟ)

ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η άδεια είναι έντυπη με χειρόγραφες σημειώσεις, δίγλωσση στα ρωσικά και ιταλικά. Εκδόθηκε στην Αγία Πετρούπολη και εγκρίθηκε από το αυτοκρατορικό Ναυαρχείο στις 22 Σεπτεμβρίου 1816. Επικυρώνεται από μεγάλη στρογγυλή σφραγίδα σε ορειχάλκινη θήκη με ανάγλυφη παράσταση του ρωσικού αυτοκρατορικού θυρεού και χαραγμένο το μονόγραμμα του Αλέξανδρου Α΄ (1801-1825). Το έγγραφα αυτά είναι επακόλουθο της συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774), που παρείχε στους μη μουσουλμάνους υπηκόους της οθωμανικής αυτοκρατορίας το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη ρωσική σημαία και να εμπορεύονται ελεύθερα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, διαπλέοντας τα Στενά των Δαρδανελίων.
Το κειμήλιο περιλαμβάνει περγαμηνό έγγραφο (έντυπο με χειρόγραφες σημειώσεις και υπογραφές) διαστάσεων περίπου 45 x 49 εκ., ορειχάλκινη στρογγυλή θήκη σφραγίδας με ανάγλυφο αυτοκρατορικό θυρεό, κέρινη σφραγίδα με το θυρεό και επιγραφή, με μέγιστη διάμετρο 16 εκ. καθώς και κορδόνι με φούντες από μεταξωτές ίνες περιελιγμένες με ελάσματα και σύρματα αργύρου.
Καθώς το έργο για πολλά χρόνια ήταν εκτεθειμένο σε ακατάλληλη κορνίζα και η κατάσταση διατήρησης του ήταν μέτρια, κρίθηκε σκόπιμο από την υπεύθυνη συντήρησης αντικειμένων και μέλος του Δ.Σ. του ΝΜΕ κ. Δέσποινα Κατσαρού-Μοσχονά να συντηρηθεί άμεσα.
Η ανάθεση για τη συντήρηση του έργου έγινε στην εξειδικευμένη εταιρία ArtGnomon και λόγω της συνύπαρξης ετερόκλητων και ανομοιογενών υλικών στην κατασκευή του έργου, για το σύνολο συνεργάστηκαν η Θάλεια Νταλούκα, ο Θανάσης Καραμπότσος και η Φωτεινή Κουσιάκη,
Λόγω της φύσης των υλικών, υιοθετήθηκε η μεθοδολογία της ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης για την μελέτη των φθορών τους, η οποία περιελάβανε τη χρήση μικροσκοπίου με μεγέθυνση έως 220x, ολοκληρωμένο σύστημα πολυφασματικής απεικόνισης XpeCAM, ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης με φασματοσκοπία ενεργειακής διασποράς ακτίνων Χ (SEM-EDX).
Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τη γνώση της ιστορίας του εγγράφου, των υλικών κατασκευής του και των επιμέρους αντικειμένων που το συνοδεύουν (περγαμηνή που φέρει τυπωμένο και χειρόγραφο κείμενο, μεταλλική θήκη, το κερί της σφραγίδας και κορδόνι με λινές και αργυρή μεταλλική κλωστή) τα οποία ταυτοποιήθηκαν με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και της κατάστασης διατήρησης αυτών. Σκοπός των εργασιών ήταν η εξυγίανση των υλικών και η αποκατάσταση των φθορών, χωρίς να αλλοιωθούν τα ιστορικά στοιχεία του έργου.
Κάθε υλικό αντιμετωπίστηκε μεμονωμένα και βάσει των ειδικών αρχών που ισχύουν για κάθε περίπτωση. Επιλέχθηκαν υλικά συναφή με τα αυθεντικά, χημικά ουδέτερα και αντιστρεπτά. Πρώτο μέλημα, εκτός από την ορθή τεκμηρίωση του έργου, αποτέλεσε η αναγνώριση των προϊόντων διάβρωσης με στόχο την εύρεση των καταλληλότερων υλικών για την αφαίρεση και αδρανοποίηση των υλικών από μελλοντική προσβολή.
Η συντήρηση και επανέκθεση του εγγράφου υλοποιήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη χρηματική δωρεά εις μνήμην του Ευθυμίου Σ. Χαραλαμπίδη, μέλους του ΝΜΕ, εκ μέρους των συγγενών του.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΡΙΝΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΡΙΝ ΠΡΙΝΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ TH ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 219 人19"
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "METATH ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"
Μπορεί να είναι εικόνα μακραμέ και κείμενο που λέει "ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"
Μπορεί να είναι εικόνα ‎κείμενο που λέει "‎ရവת ΜΕΤΑΤΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ TH ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ RA OO‎"‎

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο